13 Ağustos 2012 17:05

Yakmasanız da ödeyeceksiniz!

MERKEZİ ısıtma sistemli apartmanlar için kalorimetre kullanmak artık zorunlu. Her dairenin ne kadar yakıt kullandığının ölçüldüğü bu sistemde, dairenin sıcaklığı 15 derecenin altına inemeyecek. Herkes evde olsa da olmasa da yakıt parası ödemek zorunda kalacak.Merkezi ısıtma sistemli binaların dönüşümü iç

Yakmasanız da ödeyeceksiniz!
Paylaş
Hilal Yağız

MERKEZİ ısıtma sistemli apartmanlar için kalorimetre kullanmak artık zorunlu. Her dairenin ne kadar yakıt kullandığının ölçüldüğü bu sistemde, dairenin sıcaklığı 15 derecenin altına inemeyecek. Herkes evde olsa da olmasa da yakıt parası ödemek zorunda kalacak.

Merkezi ısıtma sistemli binaların dönüşümü için verilen 5 aylık süre doldu. Binalarda artık ısınma maliyetlerinin ısı kullanım miktarına bağlı olarak paylaşımını sağlayan sistemlerin kurulması zorunlu. Sistemi kullanmayan bina yöneticileri ve kişiler Kabahatler Kanununa muhalefetten cezalandırılacak. Artık eski sistemdeki binalarda radyatörlerin tümüne tek tek ısı pay ölçer takılması gerekiyor.

CEZA DEĞİL DESTEK SUNUN

Konuyla ilgili açıklama yapan Makine Mühendisleri Odası Ankara Şube Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi Varlık Özerciyes sistemin uygulamaya geçiş sürecindeki sıkıntıları şöyle değerlendirdi: “Binalarda yüksek verimli kazan ve mantolama gibi ısı yalıtımı süreçleri tamamlanmadan, ısı pay ölçer veya kalorimetre kullanımının enerji verimliliği açısından beklenen tasarrufu sağlaması, tartışmalı bir konudur. Ayrıca ısı pay ölçer ve kalorimetre cihazları üreten ve satan firmaların, yasaya göre Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş firmalar olması gerekmektedir. Ancak, piyasada bu yetkiyle üretim ve satış yapan firmaların sayısal azlığından dolayı maliyetlerin yüksek oluşu, yasayla bunları kullanmak zorunda bırakılan vatandaşın aleyhine bir durum yaratmaktadır” dedi. Vatandaşa bu konuda finansman desteği de gerektiğine dikkat çeken Özerciyes, “Uygulamaya geçişteki sıkıntıları cezai işlemlerle değil, vatandaşı destekleyerek çözmek sosyal devletin temel görevidir” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Depremzedelere verilen konut sözüne 2 aylık rötar

SONRAKİ HABER

Emekçiler kiraya mahkum oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...