26 Ocak 2018 18:20

Finladiya’da katil Naziye 2 yıl 3 ay hapis cezası

Helsinki Üst Mahkemesi, Jimmi Kartunnen’i döverek ölümüne neden olan Naziyi 2 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırdı.

Paylaş

Helsinki Üst Mahkemesi, Jimmi Kartunnen’i döverek ölümüne neden olan Naziyi ağır darp suçu işlemekten 2 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırdı.

Üst mahkeme, tıpkı İlk mahkeme gibi Nazi Jesse Eppu Oskari Torniainen’nin darbelerinin Kartunnen’in ölümüne neden olduğu gösterdiğini kanıtlayan bulguya rastlanmadığı değerlendirmesini yaptı. Ancak İlk Mahkeme’nin darbın ardında ırkçı motifin olmadığı değerlendirmesine katılmayan üst mahkeme, saldırıyı ırkçı nedenlerle gerçekleştiren Torniainen’e verilen 2 yıllık hapis cezasını 3 ay arttırdı.

Kartunnen’in ölümü ile sonuçlanan saldırı 10 Eylül 2016 günü Helsinki’nin İstasyon Meydanı’nda yaşanmıştı. Kartunnen, meydanda gazete satan bir grup Naziyle karşılaşınca yere tükürmüş ve “Nazi palyaçolar” demişti. 

10 metre uzaktan koşarak gelen Kuzey Direniş Hareketi üyesi Jesse Eppu Oskari Torniainen, Kartunnen’in gögsüne tekme atmıştı. Başını taşa çarparak beyin kanaması geçiren Katunnen, 5 gün sonra yaşamını yitirmişti.

Kartunnen’in yaşamını yitirmesi tepkilere yol açmış ülke çapında Kuzey Direniş Hareketi’nin yasaklanması için onbinlerce kişinin katıldığı protesto gösterileri düzenlenmişti. Geçtiğimiz yılın ortalarında Emniyet Genel Müdürlüğü, Nazi Kuzey Direniş Hareketi’nin ideolojisi nedeniyle potansiyel bir tehlike oluşturduğunu belirterek yasaklanması için mahkemeye başvurmuştu.

2017 Kasım ayının sonlarında konuyu ele alan mahkeme, Nazi Kuzey Direniş Hareketi’nin yasaklanmasını ve birlikte çalıştığı “Pohjoinen perinne” adlı derneğin kapatılmasını kararlaştırmıştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İsveç’te sosyal demokrat milletvekillerinden Afrin çıkışı

SONRAKİ HABER

Tek Tipe Karşı Mücadele Platformu kuruldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...