26 Ocak 2018 13:44

Gazeteci Hülya Emeç için çağrı: Gerekli koruma sağlanmalı

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu ve Avrupa Gazeteciler Federasyonu İsviçre'nin Hülya Emeç'in iltica talebinin reddedilmesine dair açıklama yaptı.

Paylaş

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) ve Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ), İsviçre hükümetinin Gazeteci Hülya Emeç’in iltica talebini reddetmesine ilişkin yazılı açıklama yaptı. Federasyon, Emeç’in 15 Ocak 2018 tarihinden beri İsveç Zürih Havalimanında geçici gözaltında olduğunu hatırlatarak, Emeç’in güvenliğinden endişeli olduklarını belirtti. 

‘EMEÇ ÜLKESİNİ TERK ETMEK ZORUNDA KALDI’

Emeç’in Türkiye’de çeşitli basın yayın organlarında çalıştığını belirten Federasyon, “Çok sayıda Kürt medya organı, OHAL sürecinde Türk hükümeti tarafından kapatıldı. Hülya Emeç, gazetecilik faaliyetlerinden dolayı da, ‘Yasa dışı örgüt üyesi olduğu’ iddiasıyla hakkında 7 yıldan fazla ceza aldı. Hülya Emeç, Türk yargı sisteminin Anayasa Mahkemesi kararlarını reddettiği ve adil bir yargılanma olasılığının olmadığı bir yerde bu baskılardan dolayı ülkesini terk etmek zorunda kaldı” ifadelerini kullandı. 

‘EMEÇ’E GEREKLİ KORUMA SAĞLANMALI’

“IFJ ve EFJ, Emeç’in güvenliğinin gazetecilik faaliyetlerine ve basın makalelerinde ifade edilen görüşlere dayanarak ‘Örgüte üye olduğu’ gerekçesiyle Türkiye’ye iade edilmesi durumunda tehlikede olduğuna karar verdi” denilen açıklamada, “Bağımsız yargı eksikliği, OHAL’le birlikte medya organlarına ve gazetecilere karşı sıkı önlemler, gazetecilik üzerinde çok somut etkiler yarattı. Tüm bu sebeplerden dolayı IFJ ve EFJ, İsviçre yetkililerine uluslararası sözleşmelerin öngördüğü şekilde gerekli korumayı sağlamayı ve bir gazeteciyi Türkiye’ye zorla geri göndermekten kaçınmayı öneriyoruz” diye kaydetti. (İstanbul/MA)

ÖNCEKİ HABER

Gazeteci İshak Karakaş tutuklandı

SONRAKİ HABER

'TV10 çalışanları Alevilerin sesi oldukları için tutuklandı'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa