25 Ocak 2018 17:39

İçeriden dışarıya fotoğraflar ve düşler

Hikayesi 60 tutuklu tarafından yazılmış 60 fotoğraftan oluşan 'İçeriden Dışarıya Fotoğraf-Düşler Tutsak Edilemez' sergisi 31 Ocak-2 Şubat arasında.

Paylaş

Görülmüştür Ekibi ve Redfotoğraf Grubunun 2015 yılında 55 tutukluyu 55 fotoğraf sanatçısıyla buluşturduğu “Dışarıdan İçeriye-İçeriden Dışarıya Fotoğraf Köprüsü” projesinin bu yıl ikincisi gerçekleştirilecek. 60 tutuklunun düşleri “İçeriden Dışarıya Fotoğraf - Düşler Tutsak Edilemez” sergisi aracılığıyla sanatseverlerle buluşturulacak. 31 Ocak-2 Şubat günleri arasında İstanbul Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneğinde (İFSAK) izlenebilecek sergide 60 tutuklunun hikayesini yazdığı, 60 fotoğraf yer alacak.

BİR FOTOĞRAFÇI İÇERİDE OLSA NE YAPARDI?

Proje ile ilgili konuşan Fotoğrafçı Özcan Yaman, “Bir fotoğrafçı hapishanede olsaydı üretim alanı kısıtlanmış biri olarak ne yapardı?​” sorusuyla yola çıktıklarını belirtti. Bu konuda özgürlüklerinden mahrum kalan insanlara çağrı yaptıklarını söyleyen Yaman, “Bir yaşanmışlıkları vardı dışarıda. Ve sonra içeriye girdiler. Kimisi 20 yıl, kimisi müebbetle cezalandırılmış. Kafalarında, imgelerinde var olan kareler vardır. Bunlar için bir çağrıda bulunduk. Sizler eğer dışarıda olsaydınız neyin fotoğrafını nasıl çekmek isterdiniz? Bize bunu betimleyin, biz de dışarıda bunu fotoğrafçılara verelim. Hem içeridekilerle mektuplaşmaları sağlansın hem de zihinlerinde yarattıkları o fotoğraflar çekilsin. İstenilen betimlemeyle de fotoğrafı alt alta koyup sergileyelim istedik” dedi. 

SERGİ, ALGILARI DEĞİŞTİRDİ

Sanatseverlerin ilk sergiye kafalarındaki ön kabullerle geldiğini ama sergiyi izledikten sonra algılarının değiştiğini ifade eden Yaman, bu konuda şunları dile getirdi: İnsanlar ilk sergimize gelirken provokatif, vurdulu-kırdılı, yerlerde sürüklenen insanlar, cop vuran polisler gibi fotoğraf ve hikayelerle karşılaşacaklarını düşünüyorlardı. Sonrasında ise gördüler ki papatyalar, gökyüzü, yeryüzü, kuşlar… Sıradan fotoğraflar ve fotoğrafa yapılan yorumlar insanların algısını değiştirdi.

İÇERİDEKİ VE DIŞARIDAKİ GERÇEKLİK KESİŞECEK

Serginin içerideki insanın gerçekliği ile dışarıdaki insanın gerçekliğinin nerelerde kesişip nerelerde örtüştüğünü gözler önüne sereceğini vurgulayan Yaman, “İnsanlara içerinin gerçekliği ile dışarının gerçekliği algısal olarak çok farklı gelebilir. Oysa ki yaşadığımız günlerde hiç de farklı bir gerçekliğe sahip değiliz. İçeridekilerin düşünsel anlamdaki özgürlükleri dışarıdaki insanlardan daha fazla. İnsanları ancak fiziksel olarak bir mekana kapatabilirsiniz. Hayal etme güçleri ne kadar sıkıntı ve baskı altında olsalar bile devam edecektir” ifadelerini kullandı.

'DÜŞLERİ GÖRÜNÜR KILALIM'

Yaman, tüm sanatseverleri 31 Ocak Çarşamba günü saat 19.00’da İFSAK Galeri’de başlayacak olan sergiye davet etti: Gelip bin bir emekle ördüğümüz bu görsel ve edebi şöleni izlemeniz, tutsakların düşlerini görünür kılmamıza destek olmanızı istiyoruz (İstanbul/MA)

ÖNCEKİ HABER

‘Gazeteciler gerçeği cesaretle söylemelidir’

SONRAKİ HABER

Yıldırım'dan ABD'ye tepki: Terör örgütlerine sarıldılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...