25 Ocak 2018 17:33

‘Gazeteciler gerçeği cesaretle söylemelidir’

TGC ve Kadıköy Belediyesi, Uğur Mumcu'yu anmak ve gazetecilerle dayanışmak için 'Türkiye’de Gazeteci Olmak Gazeteci Ölmek' başlıklı etkinlik düzenledi

Paylaş

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ile Kadıköy Belediyesi, katledilişinin 25. yılında Uğur Mumcu’yu anmak ve gazetecilerle dayanışmak için düzenlenen “Türkiye’de Gazeteci Olmak, Gazeteci Ölmek” etkinliğinde konuşan gazeteciler, “Gazeteci demek eleştirel olmaktır. Bu anlamda gazeteci halkın avukatıdır. Gazeteciler gerçeği cesaretle söylemelidir” dedi.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Turgay Olcayto ve Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu’nun açılış konuşmalarını yaptığı etkinliğin moderatörlüğünü TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş ve Gazeteci-Yazar Yasemin Arpa yaptı.

Hasan Fehmi’den Abdi İpekçi’ye, Metin Göktepe’den Hrant Dink’e katledilen gazetecilerin Uğur Mumcu şahsında anıldığı geceye konuşmacı olarak; Gazeteci-Yazar Altan Öymen, Cumhuriyet Gazetesi Yazarları Aydın Engin, Kadri Gürsel, Mine Sögüt, Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat , BirGün Gazetesi Yazarı Barış İnce, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, Apoyevmatini gazetesinden Mihail Vasilidais, Gazeteciler Tuğrul Eryılmaz, Hilmi Hacaloğlu, Evrensel'in katledilen Muhabiri Metin Göktepe’nin ablası Meryem Göktepe, Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanı Mustafa Köz, İstanbul Barosu İnsan Hakları Merkezinden Tuğçe Duygu Köksal, İletişim Akademisyeni Yasemin Giritli İnceoğlu katıldı.

‘GAZETECİ HALKIN AVUKATIDIR’

Gecede bir açılış konuşması yapan Turgay Olcayto, “Artık Türkiye zor bir dönemden geçiyor lafını kullanmak istemiyorum. Savaşın eşiğinde olan bir ülkeden söz ediyoruz. Gazeteci demek eleştirel olmaktır. Bu anlamda gazeteci halkın avukatıdır” dedi.

Cumhuriyet davasında Silivri Cezaevinden tahliye olan Kadri Gürsel, “Kendimi mağdur edilmiş ya da bedel ödettirilmiş hissetmiyorum. Çünkü gazetecilik yaptığım için bana bedel ödettirdiği duygusunu yaşatmaya çalışan kimseyi mutlu etmek istemiyorum. Uğur Mumcu’yu anmak gazeteciliği anmak kadar gerçeği de savunmaktır. Çünkü gazetecilik gerçeklere ulaşmak, ortaya çıkarmak ve öğrenmektir” ifadelerini kullandı. Erdol Önderoğlu ise tüm baskılara karşın Türkiye gazetecilik dayanışmasının en sıkı olduğu ülkelerden biri olduğuna dikkat çekti. 

Gerçeğin ifade edildiği alanın daraldığını söyleyen Fatih Polat ise “Haberlerini paylaşan meslektaşlarımız gözaltına alındı. Arkamızdaki fotoğrafta bulunan gazetecilerin gazetecilik referansı bize hangi zeminde duracağınızı tarif ediyor, etik zemini gösteriyor” diye konuştu.

‘GÖZÜ YAŞLI, MIZMIZ BİR ANMA YAPMAYACAĞIZ’

Aydın Engin “Herhalde gözü yaşlı, ah Uğur vah Uğur diye mızmız bir anma yapmayacağız. Uğur’u anacağız. Hele bu toplantının adı gazeteci olmak, gazeteci ölmek. Bu ülkede gazetecinin kaderi biraz da böyle” derken, Barış İnce ise , “Eğer Uğur Mumcu gazeteci olarak öldüyse, Hrant Dink katledildiyse bunların nedeni aslında belli gerçekleri açığa çıkarmaları ve belli doğruları korkmadan cesaretle söyleyebilmeleridir” diye konuştu.  

Gazetecilerin başka gazetecileri ve toplumun belli kesimlerini ulaşması mümkünken ulaşmayıp hedef gösterdiklerine vurgu yapan Hilmi Hacaloğlu, “Gazeteci taraftar, amigo değildir. Hepimizin siyasi görüşleri var. Kendimizi yakın hissettiğimiz partiler var, uzak hissettiğimiz partiler var. Eğer gazeteci işine duygusunu, fikrini karıştırırsa o zaman iş ortadan kalkıyor” diye konuştu. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Koçgiri isyanı ‘Taş Düğmeler’ ile beyaz perdede

SONRAKİ HABER

İçeriden dışarıya fotoğraflar ve düşler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...