25 Ocak 2018 12:52
Son Güncellenme Tarihi: 25 Ocak 2018 19:52

Çavuşoğlu ve Tillerson arasında 'güvenli bölge' karmaşası

Bakan Çavuşoğlu'nun bugün yaptığı Tillerson'un 'güvenli bölge' önerisi açıklaması sonrasında Tillerson 'güvenli bölge önermedik' dedi.

Paylaş

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ile Paris'teki görüşmelerinde Tillerson'un güvenli bölge ile ilgili önerilerde bulunduğunu söylemesinden sonra Tillerson bugün gazetecilere Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ya Suriye'de güvenli bölge oluşturulması yolunda bir öneride bulunmadığını söyledi.

Dünya Ekonomik Forumu toplantıları için gittiği İsviçre'nin Davos kentinde Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani'yle görüşmesi öncesi gazetecilerin sorularını yanıtlayan Tillerson, güvenli bölge konusunda "Mümkün olan bir dizi seçeneği tartıştık. Ancak birşey önermedik" dedi.

İki bakan Zeytin Dalı Harekâtı harekatının 4. gününde (Salı) Paris'te görüşmüşlerdi.

Rex Tillerson harekâtın 3. gününde, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeybatısında bir "güvenlik bölgesi" oluşturma ihtiyacı olabileceğini belirterek, "Bu konuda birlikte çalışmayı umuyoruz" demişti.

ÇAVUŞOĞLU NE DEMİŞTİ?

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'li Mevkidaşı Rex Tillerson'ın Afrin'e ilişkin getirdiği 'güvenli hat' önerisine dair "Bizim ABD ile güvenli bölge veya başka bir konuyu, yani ciddi bir konuyu samimi bir şekilde -bırakın kabul etmeyi- görüşebilmemiz için önce güveni yeniden tesis etmemiz lazım" açıklaması yaptı. Çavuşoğlu açıklamasının devamında "Güveni tesis edebilmemiz için de ABD'den somut adımlar görmemiz gerektiğini de söyledik. Yani öyle bir teklif geldi, hemen öyle kabul et olmaz. Bunlar ciddi işler. Detayını da konuşabilmek için önce o güvenin yeniden tesis edilmesi lazım" diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avusturya Dışişleri, Avrupa ve Uyum Bakanı Dr. Karin Kneissl ile bir araya geldi. İki bakan görüşmenin ardından ortak bir basın toplantısı düzenledi. Doğan Haber Ajansının aktardığına göre toplantıda ABD'nin güvenli bölge önerisiyle ilgili konuşan Çavuşoğlu, şunları ifadeleri kullandı:

"Zeytindalı Operasyonu'nu Afrin'de başlattıktan sonra Rex Tillerson'dan bir açıklama gelmişti; güvenli bölge konusunda Türkiye ile beraber çalışabiliriz diye. Biz de zaten operasyonu başlatırken buraların Afrin bölgesindeki Suriye halkı için, evlerini terk eden ve yerinden edilmiş insanlar için adeta güvenli bölgeler olacak demiştik. Sonra böyle bir açıklama geldi. Paris'teki görüşmemizde ne demek istediğini kendisine sordum. Kendisi de Türkiye-Suriye sınırında baştan sona 911 kilometrede 10 kilometrelik bir güvenli bölge düşündüklerini ama 30 kilometre öteden de Türkiye'ye roketler geldiği için 30 kilometre olabileceğini, dolayısıyla böyle bir tampon bölge oluşturmayı kastettiğini söyledi. Tabi bu güvenli bölge konusunda daha önce Cumhurbaşkanımız gündeme getirmişti. Farklı yorumlarımız olabilir veya hedefler, beklentiler olabilir. Bizim anladığımız şey farklı, onlarınki farklı olabilir. Ama her şeyden önce bizim ABD ile güvenli bölge veya başka bir konu, yani ciddi bir konuyu samimi bir şekilde bırakın kabul etmeyi görüşebilmemiz için önce güveni yeniden tesis etmemiz lazım. Daha önce neden güvenemeyeceğimize dair açıklamalarda bulundum, sebeplerini de açıkladım. Yani ABD'nin YPG'ye verdiği silah, Menbic'den bu yana ABD'nin bize verdiği hiçbir sözü tutmaması. En son Sayın Trump'ın 'YPG'ye bundan sonra silah vermeyeceğiz' demesi. Hatta dün akşamki telefon görüşmesinde 'Artık vermiyoruz' demesi. Bunları uygulamada da görmemiz lazım. Dolayısıyla FETÖ'nün Amerika'da yaşaması, bir güven bunalımı oldu. Önce bu güveni tesis etmemiz lazım dedim, herhangi bir şeyi sizinle konuşabilmemiz için. Ve güveni tesis edebilmemiz için de ABD'den somut adımlar görmemiz gerektiğini de söyledik. Dolayısıyla sadece bununla sınırlı. Yani öyle bir teklif geldi, hemen öyle kabul et olmaz. Bunlar ciddi işler. Detayını da konuşabilmek için önce o güvenin yeniden tesis edilmesi lazım." (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Metal fabrikalarında işçiler üretime 15 dakika ara verdi

SONRAKİ HABER

Yönetmelik termik santral yapabilmek için mi değiştirildi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa