25 Ocak 2018 10:52

İngiltere’de emek örgütleri: Afrin’e harekat durdurulmalı

İngiltere’de milyonlarca emekçiyi temsil eden sendikalar ile siyasi partiler ve kampanya grupları, 'Afrin operasyonu durdurulsun' çağrısı yaptı.

Paylaş

Arif BEKTAŞ
Londra

İngiltere’de birçok sendika, kampanya grubu ve siyasi parti, Türkiye’nin Afrin'e yönelik başlattığı 'Zeytin Dalı Harekatı'na tepki göstererek, operasyonun bir an önce durdurulmasını istedi.

Başta 1.3 milyon üyeli kamu işçileri sendikası UNISON olmak üzere, Ulusal Eğitim Sendikası (NEU), Yüksek Öğrenim Elemanları Sendikası (UCU), İletişim İşçileri Sendikası (CWU), Demir ve Denizyolu İşçileri Sendikası (RMT), Sosyal Hizmetler ve Bakanlıklar Çalışanları Senikası (PCS), Kamu İşçileri Sendikası (UNITE), Hizmet ve Kamu İşçileri Sendikası (GMB) ve İşyeri Temsilciler Ağı (NSSN) Türkiye’nin Afrin operasyonunun sonlandırılması çağrısını yaptı. Sendikaların yanı sıra Türkiye Halklarıyla Dayanışma Kampanyası (SPOT), Savaş Karşıtı Koalisyon (STWC), Irkçılığa Karşı Ayağa Kalk, Trump’a Karşı Ayağa Kalk, Silah Ticaretine Karşı Kampanya, Sendikalar ve Sosyalistler Koalisyonu gibi kampanya örgütleri de operasyonun durdurulmasını talep etti. Ayrıca Sosyalist Parti ve Sosyalist İşçi Partisi de harekatın bir an önce durdurulması çağrısı yaptı.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINA MEKTUP

UNISON Genel Başkanı Dave Prentis, Dışişleri Bakanı Boris Johnson’a yazdığı mektupta, “Birleşik Krallık’taki 1.3 milyon kamu emekçisinin üye olduğu UNISON adına, TSK'nin,  Suriye’deki Kürt bölgesi Afrin’e saldırısı konusunda derin endişelerimiz var” ifadesini kullanarak, operasyonun durdurulmasını istedi.

Prentis mektubunda ayrıca Birleşik Krallık’ın, Türkiye’ye silah satışını durdurmasını talep etti ve daha önce satılan silahların Kürtlere karşı kullanılmamasının garanti altına alınmasını istedi.

SPOT VE SAVAŞ KARŞITI KOALİSYONDAN ORTAK AÇIKLAMA

Öte yandan, Türkiye Halklarıyla Dayanışma Kampanyası (SPOT) ve Savaş Karşıtı Koalisyonu ortak bir açıklama yaparak, Birleşik Krallık’taki politikacıların, sendikaların, kampanya gruplarının, demokratların, entellektüellerin ve savaşa karşı barışı savunan tüm özgürlük ve adalet isteyenlerin bu operasyona karşı çıkmasını istedi.

CUMARTESİ GÜNÜ BÜYÜK GÖSTERİ

İngiltere’de çok sayıda sendika, sivil toplum örgütü, kampanya grubu ve siyasi partilerin çağrısıyla Cumartesi günü büyük bir gösteri yapılacak. “Afrin’e operasyonu durdurun” talebi ile yapılacak yürüyüş BBC önünden başlayıp Başbakanlık Konutu önünde son bulacak. Yürüyüşe Türkiyelilerin yanı sıra çok sayıda İngiliz vatandaşının katılması bekleniyor.

 


 

SURİYELİ BAKAN YARDIMCISI: YANIT VERECEĞİZ 

Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal Mekdad, Afrin’e yönelik askeri operasyonu “işgal” olarak nitelendirdi. Şam’da, BBC Diplomasi Muhabiri Lyse Doucet’nin sorularını yanıtlayan Mekdad, “Türkiye’nin işgali, Suriye’nin egemenliğinin açıktan ihlalidir, Suriye’nin egemenliğine karşı bir saldırıdır” ifadelerini kullandı. Doucet’nin, “Rusya buna yeşil ışık yaktığı belirtiliyor” demesi üzerine Mekdad, “Rusya’nın Suriye adına hareket edebileceğini ya da Suriye’de şimdiye kadar savunduğu prensiplere karşı hareket edebileceğini düşünmüyorum. Dolayısıyla bu, Türkiye’nin Suriye egemenliğine karşı bir saldırganlığı ve Suriye’nin böylesi bir saldırıya karşı her tür cevabı vermeye hakkı var” dedi. 

“Türk rejiminin saldırılarına yanıt vermek için mümkün olan her aracı kullanacağız” diyen Mekdad, “Bu, uçakları düşürmeyi de kapsıyor mu?​” sorusuna ise “Bunu çok açık olarak söyledik. Hava savunma sistemlerimiz hazır” cevabını verdi. 

VİYANA’DA SURİYE GÖRÜŞMELERİ

Birleşmiş Milletler öncülüğündeki Suriye görüşmelerinin yeni turu dün başladı. Avusturya’nın başkenti Viyana’da yapılacak. 2017’nin Kasım ve Aralık 2017 tarihlerinde yapılan, Cenevre görüşmelerinin sekizincisi başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura buna karşı yeni görüşmelerin Ocak ayında yapılacağını açıklamıştı.

‘AFRİN SOÇİ’NİN ANA GÜNDEMİ OLACAK’

Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma vekillerinden Aleksandr Yuşenko, ay sonu Soçi’de yapılması planlanan Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’nde ele alınacak başlıca konunun Afrin’deki gelişmelerin olacağını belirtti. 

Sputnik’e konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Yuşenko şöyle konuştu: “Bu (Afrin’deki durum) ana konu olacak. Özellikle bu nedenle kongrenin defalarca ertelenmiş olma ihtimalini dışlamıyorum. Bu konu çok kritik, Suriyeliler onu toprak bütünlüğü konusuyla ilişkilendiriyor. Her hâlükârda bu konunun askeri bir çözümü bulunmuyor. Bu tamamen müzakerelere, siyasi sürece bağlı bir durum. Suriye Ulusal Diyalog Kongresi birkaç kez ertelenmişti ve ben, ocak sonunda başlayacağı tarihe bir gün kala dahi net olarak herhangi bir şey söylemenin mümkün olmayacağını düşünüyorum, zira bu çok zor bir süreç. Ancak, Rusya’nın arabuluculuğuyla görüşmeler yapılmadan herhangi bir çözüme de ulaşılamayacağını herkesin anladığından eminim. Karşıt tarafların konuya sağduyuyla yaklaşacaklarını ve kongrenin yapılacağını umuyorum”

ÖNCEKİ HABER

Titanik’in en seçkin kurbanı: Ömer Hayyam’ın Rubaileri

SONRAKİ HABER

Evinde viski üreten emekli öğretim üyesi gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa