13 Ağustos 2012 11:30

Saman fiyatları bile yüzde 317 arttı

TÜRKİYE Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye’nin 13-14 milyon ton kaliteli kaba yem açığı bulunduğunu bildirerek, “12.3 milyon hektar mera alanı var. Mera ıslahı tamamlanırsa ülkenin kaba yem açığı kalmaz” dedi. Bayraktar, yem fiyatlarının yüzde 40’lardan yüzde 316.7 ’ye &cced

Saman fiyatları bile yüzde 317 arttı
Paylaş

TÜRKİYE Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye’nin 13-14 milyon ton kaliteli kaba yem açığı bulunduğunu bildirerek, “12.3 milyon hektar mera alanı var. Mera ıslahı tamamlanırsa ülkenin kaba yem açığı kalmaz” dedi. Bayraktar, yem fiyatlarının yüzde 40’lardan yüzde 316.7 ’ye çıktığına dikkat çekti.

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yaptığı açıklamada, buğday ve arpa üretiminin yaklaşık yüzde 40’ını sağlayan Doğu Anadolu ve İç Anadolu bölgelerinde, ilkbahar yağışlarının yetersizliğinin bitki gelişimini etkilediğini ifade etti. Bayraktar, yağışların azlığı nedeniyle buğday sap boylarının kısa kaldığını, bunun da saman veriminde azalmaya neden olduğunu belirtti. Bayraktar, kaba yemde, ağırlıklı olarak samana dayalı besleme alışkanlığı uygulayan birçok hayvan yetiştiricisinin saman bulmakta zorlandığını, bulanların da pahalı saman almak zorunda kaldığını dile getirdi. Bayrakta, ziraat odalarından aldıkları duyumlara göre, piyasada yeterli ürünün olmaması yanında, fiyatların daha da yükseleceği beklentisiyle stok yapıldığını aktardı.

MERALARIN ISLAHI YAPILMALI

Bayraktar, yüzde 40’lar düzeyinde olan saman fiyatlarının yüzde 316.7’ye kadar arttığına dikkat çekti. Saman fiyatlarının yanı sıra kurak geçen bölgelerin meralarında ot veriminin hayvanlarını büyük oranda meralarda besleyen üreticileri mağdur ettiğini de belirten Bayraktar, kaba kaliteli yem açısından sıkıntıların büyük olduğunu vurguladı.

Türkiye’de hayvancılıkta yaşanan kaliteli kaba yem açığının özellikle küçükbaş hayvancılık ve besicilikte çok önemli olduğunun altını çizen Bayraktar, düşük maliyetli üretimin olmazsa olmazlarından biri olan meraların en kısa zamanda ıslahının tamamlanıp üreticilere sunulmasının zorunlu olduğunu bildirdi.
(Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Cari açık bir aşağı bir yukarı

SONRAKİ HABER

Tüketici borcu artıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa