German: Suriye halkları kendi geleceklerini belirleyebilmeli

İngiltere Savaş karşıtı Koalisyon Sözcüsü Lindsey German 5 Dakikada'ya konuk oldu, Afrin operasyonunu değerlendirdi.

25 Ocak 2018 07:40
Paylaş

İngiltere Savaş Karşıtı Koalisyon Sözcüsü Lindsey German 5 Dakikada’ya konuk oldu. Afrin operasyonuna ilişkin Fatih Polat’ın sorularını yanıtlayan German, operasyonu gerçekleştiren Türkiye ve sessiz kalan İngiltere hükümetlerine tepki gösterdi.

Operasyonu tehlikeli bir girişim olarak niteleyen German, “Türkiye’nin buna hakkı yok. Afrin ve YPG’ye karşı yapılan bir operasyon olduğu belli. Aynı zamanda Son 7 yıldır Suriye’de gördüğümüz savaşın kızışmasıdır. Kesinlikle korkunç bir savaş bu. Türkiye bu savaşta çok kötü bir rol oynadı. Özellikle silahlandırmaması gereken bir çok grubu silahlandırdı. Bu oradaki durumu daha da kötüleştirecek.

‘OPERASYON TÜRKİYE’NİN ÇIKARI İÇİN’

Operasyona ilişkin Rusya ve ABD’nin tutumuna da tepki gösteren İngiltere Savaş Karşıtı Koalisyon Sözcüsü Lindsey German, “Büyük güçler olanlara göz yumuyor. Gelişmelerden hoşlanmıyorlar ama engel de olmuyorlar. Türkiye Moskova’ya geçen hafta temsilci bir grup gönderdi ve ABD’yle de müdahale hakkında görüştü. Demek ki, bir yere kadar ABD’liler de bunu destekledi. Bu durum operasyonun Suriye’deki Kürtlerin ve Suriye halkının iyiliği için yapılmadığını gösteriyor. Kendi çıkarları için yapıyorlar. Özellikle ABD açısında böyle. Gerilimin artması söz konusu. ABD ve Rusya’nın Suriye’de askerleri ve uçakları var. Bu yüzde bu durum gerçekten kızışabilir” dedi.

‘KENDİ HÜKÜMETLERİMİZE BASKI YAPMALIYIZ’

Operasyonun İngiltere’de nasıl yandığını da anlatan German, konuya ilişkin İngiliz basınında yer alan haberlerin taraflı ya da eksik olduğunu söyledi. Operasyona karşı kendilerine düşen sorumlulukların altını da çizen German, “Öncelikle halka tam olarak ne olup bittiğini anlatmamız gerekiyor. İkincisi Afrin halkıyla dayanışma oluşturmamız ve Türkiye’nin yaptıklarını desteklemediğimizi açıkça belirtmemiz gerekiyor. Bu konuda Türkiye’ye baskı yapması için kendi hükümetlerimizi baskılamalıyız. Bunu protestolar ve toplantılarla yapabiliriz. Savaş karşıtı hareketin bu konuda yapabileceği şeylerden biri bunları açıklamaktır” dedi.

‘SURİYELİLER KENDİ GELECEKLERİNİ BELİRLEMELİ’

German, Suriye’de yaşanan sorunun çözümüne ilişkin de şu önerileri paylaştı:
“Suriyeli Kürtler de dahil olmak üzere halkın kendi alanına sahip olma hakkının olduğunu düşünüyorum. O bölgeyi kontrol altında tutabilmeli ve barış içerisinde yaşayabilmeli. Bunun farklı dış müdahaleler söz konusuyken olabileceğini düşünmüyorum. Ne kadar zor olursa olsun sadece Suriyeliler kendi geleceklerine karar verebilir. Tabi, hem Suriye’de hem de Türkiye’de Kürt sorunu var. Kürt halkının kendi vatanlarına sahip olmalarını ve uzun zamandır Türkiye’de ve Suriye’de yaşadıkları baskıları yaşamamalarını sağlayacak bir gelişme görmek isterim” (EVRENSEL WEB TV)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Avustralya Açık’ta finalin adı: Halep-Wozniacki

SONRAKİ HABER

Oxford, tarihinde ilk kez erkekten çok kadın öğrenci aldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...