25 Ocak 2018 01:12

Metalde enternasyonal dayanışma

Almanya'da TİS süreci ile ilgili eylemler ve uyarı grevlerini sürdüren Hamburglu metal işçileri Türkiye’deki metal işçilerine dayanışma mesajı yolladı

Paylaş

Almanya’da IG Metal Sendikasının yüz binlerce işçi adına sürdürdüğü sözleşme görüşmelerinden sonuç alınmaması üzerine başlattığı eylemler ve uyarı grevleri sürüyor. İşçiler yüksek katılım gösterdikleri eylemlerle kararlılıklarını ortaya koyuyor. 

Türkiye’de de metal işçilerinin TİS sürecinde uyuşmazlık yaşandığını ve haklarını elde etmek için çeşitli eylemler gerçekleştirdiğini belirttiğimiz Hamburglu sendikacı, temsilci ve işçiler, gazetemiz aracılığıyla Türkiye’deki sınıf kardeşlerine dayanışma duygularını iletti. 

“Dünyanın her yerinde patronlar ve sermayedarlar emek sömürüsünü daha da artırmak, işçilerin haklarını vermemek gibi ortak bir tutum içinde. Bunun karşısında ise işçiler taleplerini elde etmek için bugün Almanya ve Türkiye’de metal işçilerinin yaşadığı ve yaptığı gibi bir mücadele sürdürmek zorunda” diyen Hamburglu metal işçilerinin dayanışma mesajları şöyle: 

ULUSLARARASI DAYANIŞMAYI GÜÇLENDİRMELİYİZ 

Almanya metal işçisi

Ina MORGENROTH / IG Metall Sendikası Hamburg Şube Başkanı: Dünyanın her yerinde işverenler aynı tutumu sergiliyor. Almanya’da patronlar her geçen gün daha da zenginleşiyorlar. İşçi ücretleri hep yerinde sayıyor veya çok küçük artışlar oluyor, onu da mücadele etmezsek elde edemiyoruz. Türkiye’deki metal işçilerinin de aynı şeyleri yaşadığını biliyoruz. Oradaki işçi kardeşlerimiz ile taleplerimiz ve mücadelemizin ortak olduğunu düşünüyoruz. Hamburg-Harburg Mercedes fabrikasının önünde gerçekleştirdiğimiz grevden dayanışma duygularımızı iletiyoruz. Hep beraber mücadele edersek başarabiliriz. İşçiler ve sendikalar arasında uluslararası dayanışmayı daha da güçlendirmeliyiz.

HAK ETTİĞİNİZ TALEPLERİNİZİ DESTEKLİYORUZ

Almanya metal işçisi

Jörg MİLLA / Still İşçi Temsilciliği Başkanı Detlef FEYE / Still IG Metall Temsilciler Kurulu Başkanı: Alman Sendikalar Birliği (DGB) üyesi olan IG Metall Hamburg Bölgesi Still (portatif taşıyıcı) üretim şirketi işyeri temsilciliği ve işyeri sendika temsilciliği olarak Türkiye’de süren metal işçilerinin haklı grevlerinde başarılar diler, grev hakkının en doğal hak olduğunu vurgular, insanca yaşam için hak ettiğiniz taleplerin gerçekleşmesi için desteğimizi sunarız. Türkiye’deki metal işçilerinin OHAL’e rağmen metal işverenlerine karşı verdikleri hak alma mücadelesiyle dayanışma içinde olduğumuzu bildiriyoruz.

BİRLİK VE ORTAK TUTUM KAZANDIRIYOR

Almanya metal işçisi

Ahmet ÇETİN / Hamburg-Harburg Mercedes İşçi Temsilcisi: Fabrikamızda kiralık işçilerle birlikte 3 binin üzerinde işçi çalışıyor. İşçilerin yüzde 70’i greve katıldı. İşçilerin birliğinin bir önceki TİS dönemi ile kıyaslarsak daha iyi olduğunu söyleyebilirim. Bu sefer kiralık işçiler greve destek verebilmek için bir günlük işi kabul etmeme haklarını kullanarak eve gittiler. Bu önemli bir örnek oluşturuyor. Bu, kiralık işçileri grev kırıcı olarak kullanmak isteyen işverenlere de bir cevap oldu. Mücadele etmezsek kimsenin bize bir şey vermeyeceğinin farkındayız. Türkiye’deki metal işçisi kardeşlerimizin mücadelelerinden başarı ile çıkmalarını diliyorum. Bilsinler ki sermaye her yerde aynı tutum içinde, biz işçiler de ortak tutum içerisinde olursak ve mücadele edersek kazanırız. 

MÜCADELEYE DEVAM! 

Almanya metal işçisi

Jonnas PETERS / IG Metall Hamburg Sendika Sekreteri : Türkiye’deki metal işçilerinin mücadelesiyle uluslararası dayanışma içinde olduğumuzu bildiriyoruz. ‘Mücadeleye devam’ diyerek selamlarımızı iletiyoruz. 

DAYANIŞMACI SELAMLAR 

Almanya metal işçisi

Julia PETERSHON / IG Metall Hamburg Sekteri: Demek ki yalnız değiliz. Türkiye’deki işçi kardeşlerimizin mücadelesini güçlendirmek adına dayanışmacı selamlarımızı gönderiyoruz, başarılar diliyorum. 

24 OCAK’TA UYARI GREVİMİZ VAR 

Almanya metal işçisi

Abdullah COMART / Still İşyeri Temsilcisi ve IG Metall Hamburg Göçmen Komisyonu Başkanı: Metal işçileri olarak hakkımızı istiyoruz. Hükümet Almanya’nın her geçen gün zenginleştiğini belirtiyor. Bu zenginliği üreten biz işçileriz ve bundan payımıza düşenin en azını istiyoruz, onu bile vermek istemiyorlar. Ancak mücadele ederek alıyoruz. Bu sefer de böyle olacak. Metal patronları şunu bilsinler; bu sefer her zamankinden daha kararlıyız. İşçiler birlik içinde, dayanışma içinde, tabandan azımsanmayacak bir baskı var. Sendika yöneticilerimiz de önceki gibi kolay uzlaşamayacaklar. 24 Ocak’ta Hamburg’da 24 saatlik bir günlük grev olacak. Bütün işçi kardeşlerimizi katılmaya çağırıyorum, Türkiye’deki metal işçilerine de destek ve dayanışma duygularımı iletiyorum. (Hamburg/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

'Gerekirse 3 ay aç kalırız, yine de greve gideriz!'

SONRAKİ HABER

Tarım arazilerininin amaç dışı kullanımına kapı açıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...