24 Ocak 2018 18:08

PSK ve PDK-BAKUR: Herkes barış için sesini yükseltmeli

Kürt partilerinden PSK ve PDK-BAKUR genel başkanları, Afrin'e yönelik operasyona dair konuştu, barış çağrısı yaptı.

Paylaş

TSK’nın Afrin’e yönelik operasyonuna Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) Genel Sekreteri Mesud Tek ve Kürdistan Demokrat Partisi-Bakur (PDK-Bakur) Genel Başkanı Sertaç Bucak’tan tepki geldi. Türkiye’nin operasyonlara gerekçe olarak “Kürtleri koruma” iddiasını hatırlatan Tek, Kürtlerin kendi sorunu kendi çözebileceğini, TSK ve ÖSO’ya ihtiyaçlarının olmadığını söyleyerek, herkesin barış için sesini yükseltmesi gerektiğini dile getirdi. Operasyon temel amacının Kürtlerin kazanımlarına yönelik olduğunu belirten PDK-Bakur Genel Başkanı Sertaç Bucak, operasyonlara Kürtlerin destek verdiği söyleminin yalan olduğunu söyledi.

Afrin’e yönelik başlatılan operasyona dair konuşan PSK Genel Başkanı Mesud Tek  “YPG yaptığı açıklamalarla Türkiye üzerinde bir tehlike olmadığını ve Türkiye ile ilişki kurmak istediklerini defalarca beyan etti. Yine Eski PYD Eş Genel Başkanı Salih Müslüm Türkiye’ye geldi. Türkiye hükümeti ile Ankara’da görüştü” ifadelerini kullandı. Bu operasyonlarla Türkiye’nin Kürt sorununu çözemeyeceğinin altını çizen Tek, “Türkiye PKK yüzünden Afrin’e gittiğini iddia ediyor. Ancak devlet PKK sorununu çözmek istiyorsa önce Kürt sorununu çözmelidir. Kürt sorunu çözülseydi bugün Afrin’e bir operasyon olmazdı. Operasyonlar sorunu daha karmaşık hale getiriyor. Türkiye bir an önce Kürtlerin demokratik ve meşru haklarını tanımalıdır” değerlendirmesi yaptı.

‘BAAS ZULMÜ SIRASINDA NEDEN BİR ŞEY YAPILMADI?​’

Türkiye’nin operasyonlara bir gerekçe olarak da “Kürtleri koruma” iddiasını öne sürdüğüne değinen Tek, bu açıklamaların tamamen propaganda olduğunu belirterek, “Kürtler yıllarca Baas rejiminin zulmüne maruz kaldı. Kimlikleri yoktu. Dilleri yasaktı. En demokratik hakları yoktu. O zaman Kürtler sürekli baskı altında iken Türkiye neden Kürtler için bir şey yapmadı? PYD’nin oradaki Kürtlere baskı uyguladığı gerçek dışı propagandadır. Velev ki orada bir zulüm var. Bunu direngen Afrinli Kürtler kendi çözer. Oradaki hiçbir Kürt’ün TSK ve ÖSO’ya ihtiyaç yoktur” diye konuştu. 

Kürtlerin yüzde 90’ının bu operasyonlara karşı çıktığını vurgulayan Tek, “Kendi çıkarlarını düşünen bazı kişiler dışında kimse AKP’ye ‘İyi ki Afrin’e saldırdın’ demez” dedi. Tarihte her zaman kendi değerlerine ihanet edenler olduğunu belirten Tek, “Bunlar dışında hiçbir Kürt bu saldırıyı kabul etmiyor” diye konuştu. Herkesin barış içinde bu operasyona karşı sesini yükseltmesi gerektiğini vurgulayan Tek, “Afrin’in meşruluğunu tüm dünyaya göstermek için tüm Kürt partileri ortaklaşmalı” dedi.

‘KÜRTLERİN OPERASYONA DESTEK SÖYLEMİ DOĞRU DEĞİL’

Kürdistan Demokrat Partisi-Bakur (PDK-Bakur) Genel Başkanı Sertaç Bucak ise, Afrin’in Türkiye’nin güvenliği açısından herhangi bir tehlike oluşturmadığının altını çizerek, operasyonun meşru olmadığını vurguladı. Devletin 1923’lerdeki inkar siyasetine geri döndüğüne işaret eden Bucak, Kürt kazanımlarının devlet tarafından hayati risk olarak görüldüğünü belirtti. Bucak değerlendirmesinde şu ifadelere yer verdi: “İlk operasyon başladığında ‘Kürt Koridorunu engelliyoruz’ dediler. Sonra bazı tepkiler gelince kendilerince  ‘Terör koridoru’ dediler. Ama temel amaç Kürtlerin kazanımıdır. Medya söyleninin aksine  hiçbir Kürt operasyonlara destek vermiyor. Şayet öyle bir durum var ise neden şu an kapımızın önünde yüzlerce polis var. Madem öyle Kürtlerin tepkilerini açıkça dile getirmeleri için yasal zemin oluştursunlar. Kürtler kesinlikle bu operasyona karşıdır ve bunu seçimlerde gösterecektir.” (Diyarbakır/MA)

‘ANNELERİN AĞLAMASINI İSTEMİYORUZ’

Diyarbakır’da DTK, HDP, DBP, ESP ve TJA üyesi kadınlar, DTK binasında basın toplantısı yaptı. Basın açıklamasını okuyan DTK Eşbaşkanlık Divan üyesi Eda, “Savaşa hayır diyen insanları hukuksuz suçlamalarla ve bağımlı yargısı ile gözaltına almıştır” dedi. HDP ve DBP Urfa il örgütleri de düzenledikleri ortak basın toplantısında konuşan HDP Urfa İl Eşbaşkanı Ayşe Sürücü, “Biz savaşa karşı her zaman barışı destekleyeceğiz” dedi. Siirt’te bir araya gelen Barış Anneleri Meclisi üyeleri ise, “Annelerin ağlamasını istemiyoruz. Tüm dünyaya çağrımız, bu zulmü durdurmasıdır” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Tek tipe karşı kriz masaları kuruluyor

SONRAKİ HABER

İşçilerin ek ödemelerinin tarihi belli oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa