24 Ocak 2018 15:38

Hamburg'da metal işçileri 24 saatlik uyarı grevi yaptı 

Almanya’da metal işçilerinin TİS görüşmelerinin ilk turunda sonuç alınmaması üzerine başlattığı uyarı grevleri sürüyor.

Paylaş

Sinan ÖZBOLAT
Hamburg

Almanya’da 3,9 milyon metal işçisini ilgilendiren TİS görüşmelerinin ilk iki turundan bir sonuç alınmaması üzerine başlayan uyarı grevleri sürüyor. Hamburg’da 24 saatlik uyarı grevi yapıldı. İşçiler ve sendika temsilcileri Evrensel'e yaptıkları açıklamada mücadele etmeye kararlı olduklarını söylediler.

Hamburg’da sabahın erken saatlerinden itibaren IG Metall sendikasının çağrısı ile binlerce işçi, AIR BUS, Mercedes, Blhoom&Voss, Still, DIEHl, Siemens ve birçok fabrikada 24 saatlik uyarı grevine çıktı. Fabrikalardan çıkarak Altona, Elb Tunnel ve belediye önünde toplanan ve üç koldan yürüyüş yapan işçiler, Reeperbehn’da bulunan Spielpudenplatz’da miting gerçekleştirdiler. Mitinge 4 bin işçi katıldı. Mitingde IG Metall Genel Başkanı Jörg Hofmann, IG Metall Hamburg Başkanı Ina Morgenroth, STILL, Mercedes, AIR BUS’dan temsilci ve sendikacılar birer konuşma yaptılar. Konuşmalarda patronları eleştiren ve uyaran sendikacılar mücadele mesajları verdiler. Eylemde konuştuğumuz bir çok işçi, hazır olduklarını bu sefer patronların teklifi ile sendikanın talepleri arasında büyük fark olduğunu vurguladılar. Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF) - Hamburg da metal işçilerinin haklı taleplerini desteklemek için pankartla eylemde destek verdi. 

İŞÇİLER NE DİYOR?

Bülent Yüksekdağ (STILL IG Metall işyeri temsilcisi): Hakkımızı almak için kararlıyız. İşverenler her zamanki oyunlarını ve yıldırma politikalarını izliyorlar. Buradan sendika yöneticilerimize sesleniyoruz. İşverenler uzlaşmak istemiyorlarsa, fabrikalara gelin işçiler olarak bize güvenin. Biz mücadeleye hazırız. Çalıştığımız fabrika milyarlarca kâr elde etti. Ancak bize hiçbir şey vermek istemiyorlar. Her zaman olduğu gibi biz de mücadele ederek haklarımızı elde edeceğiz. Aynı sorunları Türkiye’deki metal işçisi kardeşlerimizin de yaşadığını izliyoruz. Onlar daha zor koşullarda mücadele ediyor, ancak bizden daha iyi mücadele ettiklerine şahit oluyoruz. Onlar dayanışma içindeyiz, selamlarımızı gönderiyoruz. 

Mustafa Yüce (Blohm & Voos tersane işçisi): İşyerimizden TİS dönemine yaşadığımız sorunlardan ve belirsizlikten dolayı iyi hazırlanamadık. İşten atmalardan dolayı bir moral bozukluğu var. Bunu toparlamaya çalışıyoruz. Sendika bürokratlarının işyerimizle ilgili teslimiyet tutumu içinde oldular. Ancak burada gördüğüm diğer fabrikalarda işçi arkadaşlardan bir canlılık ve mücadele azmi var. Bu beni sevindiriyor. Bu havayı işyerimize taşımaya çalışacağız. Türkiye’deki metal işçilerinin mücadelesini selamlıyoruz. Bizim mücadelemiz ile onların mücadelesi ortaktır. Uluslararası dayanışma zayıf bunu sendika bürokratları karşılıklı yapmıyorlar. Böylesi dönemlerde karşılıklı ziyaretlerin ve mücadele deneyimlerinin aktarılması gerekir. Ancak bunlar olmuyor. Türkiye devletinin savaşa girmesi biz işçilerin çıkarına değil. Başka bir ülkenin topraklarına asker yollamanın faturası, başta biz işçiler olmak üzere ezilen halklara çıkacaktır. Her zamankinden daha fazla barış mücadelesini büyütmemiz gerek. 

Hakan Balcı (Still işyeri temsilcisi ve IG Metall işyeri sendika temsilciler kurulu yöneticisi): Metal patronları ve işverenler her zamankinden daha fazla kâr etmelerine karşın biz işçilere en düşük zammı bile çok görüyorlar. Bunu kendi işyerimizde yaşıyoruz. Bunların dinleri imanları ve insanlıkları para. Biz işçiler olarak fabrikamızda her ihtimali düşünerek mücadele açısından ciddi bir hazırlık yaptık. Moralimiz yüksek, birliğimiz her zamankinden daha iyi. Haklarımızı elde etmek için mücadeleye hazırız. 

Orhan Eren (Air Bus’ta çıraklık yapıyor): En önemli taleplerimizden biri sınavlardan önce sınavlara çalışabilmemiz için işten muaf tutulmamız, iş alırken veya bırakırken o zaman sürelerinin iş saatine dahil edilmesi ve tabii ki ücret artışı istiyoruz. İşçi ağabeylerimiz ve ablalarımız ile birlikte haklarımızı almak için mücadele ediyoruz, onun için buradayım.

Özcan Nar (İşyeri işçi temsilcisi ve IG Metall sendika temsilcisi): Fabrikamızda sabah vardiyasında işçilerin tamamına yakını greve katıldı. Bir önceki TİS dönemine kıyasla hazırlıklarımız ve birliğimiz daha iyi. Biz işçiler gücümüzü güçlü bir şekilde göstermeliyiz. Ben kısa sürede uzlaşma olacağını düşünmüyorum. Metal patronları kabul etmeyeceğimiz 42 saat çalışma haftasını dayatıyorlar. Bunu kabul etmemiz mümkün değildir. Normalinde tam ücret karşılığı haftalık iş saati en fazla 30 saat olmalıdır. Hakkımız olanın küçük bir parçasını istiyoruz bunu bile vermek istemiyorlar. Aslında işverenler gücümüzü sınıyor. Buradan patronlara seslenmek istiyoruz bu gün elinizde bulundurduğunuz zenginliği biz işçiler üretiyoruz. Bu zenginlikte payımıza düşeni istiyoruz. Siz vermezseniz, biz de almak için mücadeleye hazırız. Bütün metal işçilerine çağrım mücadelemizi ve birliğimizi taleplerimiz etrafında güçlendirelim.

ÖNCEKİ HABER

Nevin Yıldırım’a yine tahliye yok

SONRAKİ HABER

‘Davos şovu’ başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...