13 Ağustos 2012 11:20

Çözümsüzlüğün sonucu

CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün’ün PKK tarafından kaçırılmasıyla ilgili Dersim Barosu’nda ortak bir açıklama yapıldı. Dersim İHD Temsilcisi Avukat Barış Yıldırım’ın okuduğu açıklamada, kaçırılma olayının temelinde Kürt sorununda yaşanan çözümsüzlüğün yattığı ifade ed

Çözümsüzlüğün sonucu
Paylaş
Kemal Özer

‘ÇATIŞMALAR SON BULSUN’

BDP, EMEP, ESP, Tunceli Barosu, İnsan Hakları Derneği, Dersim Sendikalar Platformu’nun düzenlediği açıklamada konuşan Yıldırım, “Çatışma ve şiddet ortamı devam ettiği müddetçe Aygün’ün kaçırılma olayında olduğu gibi güvenlik hakkı ve serbest dolaşma özgürlüğü ihlal edilmeye devam edecektir” dedi.

‘KAYGIYLA İZLİYORUZ’

Yıldırım şunları ifade etti: “Dersim coğrafyasında uzun bir süredir devam eden operasyonlar, her an ciddi bir yaşam hakkı ihlaline sebebiyet verebilir. Bu sebeple devlet yetkililerinin bölgede arama ve oparasyonel faaliyetlerin başladığı yönündeki açıklamalarını kaygı ile izlemekteyiz.

DİYALOG VE BARIŞ ÇAĞRISI

CHP’li Aygün’ün can güvenliğini tehlikeye atmamak için operasyonların durdurulması gerektiğini ifade eden Yıldırım, şunları söyledi: “Kürt sorununda çözümsüzlüğü üreten çatışma ve şiddet devam ettiği sürece, benzer hak ihlallerinin geleceği kuvvetle muhtemeldir. Bu vesile ile tekrar hatırlatmak isteriz ki Kürt sorununun çözümünde şiddetin artık bir araç olarak kullanılmasından vazgeçilmeli. Sorunun demokratik, halkçı çözümünün gerçekleştirebilmesi için diyalog ve barışçıl araçlar devreye sokulmalıdır.”

‘SALIVERİLMESİNİ İSTİYORUZ’

Hükümete de bir çağrı yapan Yıldırım son olarak şunları kaydetti: “Özelikle belirtmek isteriz ki, hükümetin askeri yöntemlerdeki ısrarı, çözüme bir katkı sunmayacağı gibi bölgedeki kaotik ortamı daha da derinleştirecektir. Dersim’deki demokratik kurum ve kuruluşlar olarak CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün’ün derhal güvenli bir şekilde salıverilmesi istiyoruz. Aygün’ün bir an önce sağ selim ailesine kavuşmasını bekliyoruz.” (Dersim/EVRENSEL)


AYGÜN AİLESİ OPERASYON İSTEMİYOR

CHP’li Hüseyin Aygün’ün Eşi Emine Aygün, kaçırılma olayına ilişkin ilk açıklamasında “En son olabilecek kişi. Barış için hizmet ediyordu. Üzgünüm” dedi.

CHP’li vekillerden oluşan bir heyetin Dersim’de olduğunu ifade eden Aygün, kendisini TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in telefonla aradığını ve geçmiş olsun dileklerini ilettiğini söyledi.

Aygün’ün kaçırılmasının ardından başlatılan operasyonlara ise Aygün ailesinden tepki geldi. Sık ağaçlarla kaplı arazide dün gece başlatılan operasyonların Aygün’ün hayatını tehlikeye atabileceği endişesi taşıyan ailesi, sadece arama kurtarma çalışmaları yapılmasını Tunceli Valiliği’nden talep etti.

‘ÜZÜNTÜ İÇİNDEYİZ’

Olayla ilgili yazılı bir açıklama yapan aile, Aygün’ün serbest bırakılmasını talep ederek, “Şiddet karşıtı düşünceleri ile tanınan bir kişinin bu anlamda maruz kaldığı olaydan ötürü büyük üzüntü içerisinde bulunmaktayız. Türkiye’de yaşanan Kürt sorunu, Alevilerin sorunları ve tüm sorunların tek çözüm adresinin demokrasi olduğu bilinmelidir” dedi.


PKK: KISA SÜREDE SERBEST BIRAKILACAK

CHP’li Hüseyin Aygün’ün Dersim-Ovacık yolunda kaçırılmasını PKK yaptığı açıklamayla üstlendi. PKK, Aygün’ün “gözaltına” alındığı belirtti. Açıklamada, Aygün’ün kaçırılmasından sonra Ovacık ilçesine bağlı Sal Vadisi, Veng ile Turnuva alanlarına yönelik olarak TSK tarafından bir operasyon başlatıldığı belirtildi. Bu operasyonların Aygün’ün can güvenliğini tehlikeye soktuğunun ifade edildiği açıklamada, başta CHP ve kamuoyundan, operasyonların durdurulmasını talep etmesi istendi. PKK’den daha sonra yapılan ikinci bir açıklamada ise Aygün’ün “gerekli idari ve hukuki işlemlerin tamamlanmasının ardından kısa sürede serbest bırakılacağı” belirtildi.


CHP HEYET GÖNDERDİ CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla, 5 CHP’li vekilden oluşan bir heyet bugün Dersim’e gitti. Aygün’ün kaçırılmasıyla ilgili kentte görüşmelerde bulunan heyet içinde CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Erzincan Milletvekili Muharrem Işık, İstanbul Milletvekili Müslüm Sarı, Denizli Milletvekili İlhan Cihaner ve Ankara Milletvekili Levent Gök yer aldı.

BDP: ELİMİZDEN GELENİ YAPMAYA HAZIRIZ

BDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak, CHP’li Hüseyin Aygün’ün kaçırılmasının ardından hükümetin yaptığı açıklamaları ibretle izlediklerini belirterek, Aygün’ün serbest bırakılması için BDP’nin elinden geleni yapmaya hazır olduğunu ifade etti.

‘TASVİP ETMİYORUZ’

Demirtaş ve Kışanak, yaptıkları yazılı açıklamada, şöyle denildi: “Böylesi bir eylemi tasvip etmediğimizi belirtiyoruz. Sayın Aygün’ün zaman geçirilmeksizin derhal serbest bırakılmasını bekliyoruz. Yaşanan olaydan dolayı Aygün’ün ailesi başta olmak üzere Cumhuriyet Halk Partisi’ne geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz” denildi.

‘HÜKÜMETİN UMRUNDA DEĞİL’

Aygün’ün kaçırılmasının, insani olarak hükümetin umrunda olmadığını belirten liderler, hükümet yetkililerinin yaptığı açıklamalarını ibretle izlendiklerine dikkat çekti. Hükümetin kaçırılan kaymakam, asker, polis için umursamaz, gayri ciddi, gayri insani tutum takındığının ifade edildiği açıklamada, Aygün için de aynı ciddiyetsizlikle hareket edeceğinden kuşku bulunulmadığı belirtildi. Demirtaş ve Kışanak, “En nihayetinde hükümetin siyasi açıdan yıpranmaması her şeyden ve herkesten daha önemli ve değerlidir” dedi. (ANKARA)


AYGÜN SERBEST BIRAKILSIN, OPERASYONLAR SON BULSUN

Emek Partisi (EMEP) Bölge Örgütü, “Hüseyin Aygün Serbest Bırakılmalı, Operasyonlar ve Çatışma Ortamı Sona Erdirilmelidir!” başlıklı bir açıklama yaptı. Açıklamada şu şekilde:

ASKERİ OPERASYONLARDAN VAZGEÇ

“AKP’nin Kürt sorununu barışçıl yollarla çözmek yerine askeri ve siyasi operasyonlarda ısrar etmesi nedeniyle bütün Bölge bir savaş ve çatışma alanı haline gelmiş bulunmaktadır. CHP Dersim Milletvekili Hüseyin Aygün’ün PKK tarafından kaçırılması bu şiddet ve çözümsüzlük politikasının ülkeyi getirdiği noktayı göstermektedir. AKP’nin Kürt sorununun çözümü için Kürt halkının temsilcileriyle görüşmek yerine Suriye’deki Kürtlerin demokratik haklarını kazanmasını bile tehdit olarak görmesi, ülkeyi daha fazla savaş batağına çekmekten, halklar arasında düşmanlıkları kışkırtmaktan başka bir sonuç doğurmayacaktır.

YAPILMASI GEREKEN AÇIK

Yapılması gereken açıktır: Ülke içinde ve komşu ülkelere karşı savaşa, müdahaleye, düşmanlığa dayalı politikalar terk edilmelidir. Emek Partisi Bölge Örgütü olarak, PKK’nin kaçırdığı Milletvekili Hüseyin Aygün’ü serbest bırakmasını istiyoruz. AKP Hükümeti operasyonlarla sorunu derinleştirmek ve Aygün’ün hayatını tehlikeye atmak yerine operasyonlara son vermeli, Kürt sorununun çözümü için çatışmasızlık ortamı yaratmalıdır.”

ÖDP Eş Genel Başkanı Alper Taş ise yaptığı yazılı  açıklamada, Aygün’ün serbest bırakılmasını istedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Esenyurt yine sele teslim oldu

SONRAKİ HABER

'Birkaç Mehmet şehit oldu diye Meclis’i toplamayız'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...