Uğur Mumcu anılıyor: Suikast, 25 yıldır aydınlatılmadı

25 yıl önce bugün katledilen Gazeteci Uğur Mumcu, yurdun dört bir yanında anılıyor.

24 Ocak 2018 01:09
Son Güncellenme Tarihi: 24 Ocak 2018 14:03
Paylaş

Gazeteci Uğur Mumcu, evinin önünde arabasına konulan bombayla katledilmesinin 25. yılında Ankara'da yüzlerce kişi tarafından anıldı. Anmada cinayeti aydınlatılmayan Mumcu'nun gericiliğe karşı kararlı duruşu hatırlatılarak mücadele sözü verildi.

Anma törenine Uğur Mumcu'nun ailesi, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, gazeteciler ve sevenleri katıldı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu anmaya Mumcu ailesi ile birlikte geldi. Yüzlerce kişi Ankara'da Uğur Mumcu'nun öldürüldüğü yere karanfil bırakıp mum yaktı. Uğur Mumcu Sokağı’nda gerçekleşen anmaya sanatçı Selda Bağcan da katılarak, verdiği konseri Facebook sayfasından canlı yayınladı. Bağcan “Keşke yaşasaydı da bu şarkıları söylemeseydik” dedi.

Uğur Mumcu anması

UĞUR MUMCU PARKI AÇILIŞI

Daha sonra Mumcu’nun mezarının bulunduğu Cebeci Asri Mezarlığı’na gidildi. Ziyaret sonrasında Çankaya Belediyesinin desteğiyle Çukurambar’da Uğur Mumcu Parkı’nın açılışı yapıldı. Yenimahalle Belediyesi Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nde Gürsel Gökçe’nin “Uğurlu Yıllar” adlı fotoğraf sergisi açıldı ve sergi açılışının ardından Sevda-Cenap And Müzik Vakfı Kadınlar Korosu, müzik dinletisi gerçekleştirdi.

‘ADALET VE DEMOKRASİ HAFTASI ETKİNLİKLERİYLE MUMCU ANILIYOR’

Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı, Çankaya Belediye ve Yenimahalle Belediyesi’nin düzenlediği 25. Adalet ve Demokrasi Haftası etkinlikleri kapsamında da çeşitli programlar düzenlenecek. 24-31 Ocak 2018 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. (Ankara/EVRENSEL)


TGS: GAZETECİLER BUGÜN DE GERÇEKLERİN PEŞİNDE

İstanbul'da Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) tarafından Şişli Harbiye’de bulunan Uğur Mumcu Anıtı önünde anma etkinliği düzenlendi.

TGS

Gazeteciler ile CHP Milletvekili Barış Yarkadaş’ın katıldığı anma, saygı duruşuyla başladı. TGS İstanbul Şube Başkanı Ali Açar, Uğur Mumcu’nun 25 yıl önce katledildiğini hatırlatarak, “Uğur Mumcu cinayetinin siyasiler tarafından verilen onca söze karşı aydınlatılmaması ve faillerinin yargı önüne çıkarılmaması tarihte kara leke olarak durmakta” dedi.

'UĞUR MUMCU YAŞASAYDI CEZAEVİNDE OLURDU'

Barış Yarkadaş tutuklu gazetecilerin durumuna dikkat çekerek, “Uğur Mumcu yaşasaydı, şu an Silivri Cezaevi’nde olurdu” dedi.

TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, öldürülen bütün gazetecilerin gerçeği ortaya çıkarmaya çalışan gazeteciler olduğunu ve Mumcu’nun da bunlardan birisi olduğunu söyledi. Mumcu’nun üstü kapatılmak istenen gerçekleri açığa çıkardığı için hedef alınarak katledildiğini belirten Durmuş şöyle konuştu: “Uğur Mumcu ve onun gibi gerçeği ortaya çıkarmaya çalışan gazeteciler katledilerek gerçeklerin üstü örtülmek istendi. Türkiye’de araştırmacı gazetecilik yok edilmek istendi. Uğur Mumcu gibi onu idol seçen yüzlerce gazeteci bugün gerçeklerin peşinde, halka doğru bilgileri aktarmak için çalışıyor çaba sarf ediyor. Bizlerde buradan Uğur Mumcu’yu, fikirlerini ayakta tutmaya çalışan meslektaşlarımızı bu mücadelede yalnız bırakmayacağımızı, bu fikirlerin sonuna kadar savunucusu olacağımızı ilan ediyoruz.”

Anma anıta karanfillerin bırakılmasıyla sona erdi.

DİSK: GAZETECİLERİ SUSTURAMAZLAR

DİSK Yönetim Kurulu, Genel Başkan Kani Beko imzasıyla bir açıklama yayımladı.

Açıklamada, “Bugün gazetecilerin nasıl haber yapacakları, haberlerinde neyi öne çıkarıp neyi görmemeleri gerektiği devletin en üst kademelerindeki insanlar tarafından dikte ediliyor. Uğur Mumcu’nun yaptığı gibi gerçekleri halka ulaştırmak için canını ortaya koyarak gazetecilik yapanlar ise ne yazık ki hapishanelere atılıyor. Ancak, iktidarın onay verdiği “tek ses”in dışında bir şey söylemek isteyenlerin hapse atıldığı bu ortamda Uğur Mumcu’nun kalemini yere düşürmeyen, her şeye rağmen işini cesaretle yapan onurlu gazeteciler hâlâ vardır. Mumcu’nun anısı onun kalemini tutan ellerde yaşamaktadır! Uğur Mumcu’yu uğurlayan milyonlar ve gerçekleri halka ulaştırmaya çalışan gazeteciler susturulamayacak, yok edilmeye çalışıldıkça çoğalacaktır” denildi.


UĞUR MUMCU VE GAFFAR OKKAN İSTANBUL ADLİYESİ ÖNÜNDE ANILDI

Gazeteci Uğur Mumcu ve Emniyet Müdürü Gaffar Okkan’ın ölüm yıl dönümleri dolayısıyla Çağlayan Adliyesi önünde basın açıklaması düzenlendi. Açıklamada, cinayetleri faili meçhul bırakılan Mumcu ve Okkan’ın katillerinin bulunması ve yargılanması talep edildi.

Uğur Mumcu

“Devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin gizli kalması gereken bilgileri açıklama, silahlı terör örgütüne üye olma, örgüte bilerek, isteyerek yardım etme” iddiasıyla yargılanan CHP Milletvekili Enis Berberoğlu, gazeteciler Erdem Gül ve Can Dündar’ın yargılandıkları davanın duruşması sonrasında adliye önünde basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya CHP Milletvekilleri Barış Yarkadaş, Selina Doğan, Sezgin Tanrıkulu, Mahmut Tanal, Hilmi Yarayıcı, Ali Şeker, Tacettin Bayır, Yakup Akkaya, CHP Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş ve Berberoğlu’nun avukatı Yiğit Acar’ın aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.

‘UĞUR MUMCU KALEMİNİ HALKI İÇİN KULLANAN BİR GAZETECİYDİ’

CHP Milletvekili Barış Yarkadaş, tutuklu yargılanan arkadaşları Berberoğlu’yu yalnız bırakmamak ve 24 Ocak’ta öldürülen gazeteci Uğur Mumcu ile Emniyet Müdürü Gaffar Okkan için adliyede olduklarını kaydetti. Mumcu ve Okkan’ın faili meçhul cinayete kurban gittiklerini hatırlatan Yarkadaş, faili meçhul cinayetlerin aydınlatılmasını istedi. Yarkadaş, “24 Ocak Türkiye’nin demokrasisi açısından karanlık bir güne işaret ediyor. Gaffar Okkan’ın katilleri bugüne kadar henüz cezalandırılmadı. O cinayetin arkasındaki güç ortaya çıkarılmadı. Keza Uğur Mumcu da öldürüleli 25 yıl oldu ve cinayet aydınlatılmadı. Katledenlerin arkasında hangi gücün olduğu siyasilerin verdiği sözlere rağmen bulunamadı” dedi. Yarkadaş, yaşasaydı Uğur Mumcu’nun da muhtemelen cezaevinde olacağını belirterek, “Uğur Mumcu bildiği gerçekleri saklamayan ve kalemini halkı için kullanan bir gazeteciydi. Antiemperyalistti, Atatürkçüydü, özgürlükçü ve laikti. Bugün tam da iktidarın hoşlanmadığı bir gazeteci prototipiydi. O yüzden muhtemelen cezaevinde olacaktı. Türkiye zor günlerden geçiyor. Bu zor günleri birlik ve beraberlik içinde kimsenin kimseyi hedef göstermediği, gazetecilerin yazdıkları, attıkları tweetlerden gözaltına alınmadıkları, soruşturulmadıkları, ölümle tehdit edilmedikleri bir dönem olarak geçirmek zorundayız. Tek çıkışımız demokrasinin ilkelerine sonuna kadar sahip çıkmak” şeklinde konuştu.

‘GERÇEKLER GİZLİ KALMAYACAK’

TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş da, Uğur Mumcu’nun gerçeklerin peşinde koşan, araştırmacı bir gazeteci olduğunu ve bu yüzden öldürüldüğünü dile getirdi. Mumcu’nun öldürülmesinin üzerinden geçen 25 yıla rağmen katillerinin bulunmadığına dikkat çeken Durmuş, “Türkiye’de değişmeyen bir şey olarak gerçekler gizlenmek isteniyor. Enis Berberoğlu bugün cezaevinde tutuluyor. Uğur Mumcu öldürülmeseydi bugün belki o da cezaevinde olacaktı. Gazeteciler gerçeklerin peşinde koşmaktan vazgeçmeyecekler. Gerçekleri kamuoyuna ulaştırmak için çalışmaya devam edecekler. Gerçekler gizli kalmayacak” dedi.

‘FAİLİ MEÇHUL CİNAYETLERİN SONLANMASINI BEKLİYORUZ’

Enis Berberoğlu’nun hakkında kesinleşmiş bir hüküm olmamasına rağmen 14 Haziran’dan bu yana tutuklu olduğunu hatırlatan CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, “Türkiye’de yargının olmadığını, adaletin çürüdüğünü en son Anayasa Mahkemesi kararının uygulanmadığını gördük. Am biz yine de ısrarla adaletin peşinde ve arkadaşımızla dayanışma içinde olacağız” dedi. 25 yıl önce öldürülen Uğur Mumcu’yu da anan Tanrıkulu, “Uğur Mumcu küresel terörün ve hakikatin peşinde olan bir gazeteciydi.  Anısı önünde saygıyla eğiliyoruz. Kendisini yakından tanıdığım Diyarbakır Emniyet Müdürü Gaffar Okan da Diyarbakır’da karanlık faili meçhul cinayetlerin peşindeydi. Tam da peşinde olduğu için yaşamı ile ödedi bunu. Tam bir halk adamıydı. Onun da anısı önünde saygı ile eğiliyorum. Faili meçhul cinayetlerin sonlanmasını bekliyoruz” diye konuştu.

BERBEROĞLU’DAN MUMCU VE OKKAN MESAJI

Tutuklu milletvekili Enis Berberoğlu’nun avukatı Yiğit Acar da, Berberoğlu’nun mesajını iletti. Acar, “Enis beyin bugüne ilişkin mesajını aktarmak istiyorum. İkisini de yakın arkadaşı olarak gördüğü Uğur Mumcu ile Cumhuriyet gazetesinde birlikte çalışmışlardı. Hürriyet gazetesinde çalışırken de kamu görevlileri içinde belki de en çok temas ettiği kişilerden biri olan Gaffar Okan’ın ölüm yıldönümü sebebiyle iki arkadaşının da anısı önünde saygıyla eğildiğini söyledi. Onların bu ülkenin geleceği için, vatanları, milletleri için çalıştıklarını bildiği ve kendisinin de aynı şekilde aynı yoldan ilerlediğini, arkadaşlarına karşı görevini yerine getirebilmek için mücadele edeceğini söyledi” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)


UĞUR MUMCU BURSA'DA ANILDI

uğur mumcu anması

Çağdaş Gazeteciler Derneği Bursa Şubesi, Uğur Mumcu’yu katledilişinin 25. yılında Heykel’de düzenlediği basın açıklamasıyla andı. Heykel’deki Atatürk Anıtı önünde yapılan anma etkinliğine CHP Bursa Milletvekilleri Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Orhan Sarıbal, Ceyhun İrgil, Erkan Aydın ile Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, CHP Bursa İl Başkanı Hüseyin Akkuş, ÇGD Bursa Şube Başkanı Aykut Güngör’ün yanı sıra gazeteciler, demokratik kitle örgütleri, sendikalar ve akademik odaların temsilcileri katıldı. 

CEZAEVLERİ GAZETECİ DOLDU

ÇGD adına açıklamayı okuyan Fırat Yılmaz; “Tüm isyanların birleşip doruk noktasına ulaştığı bir 24 Ocak’ta daha aydınlık yarınlara dair umudumuzu dimdik ayakta tutarak, onurumuzla gururumuzla coşkumuzla; hain ve karanlık odaklara büyüttüğümüz kinle bir kez daha toplandık. 18 Aralık 2017 günü derlenen verilere göre bugün ceza evinde tutuklu ve hükümlü olarak 140 meslektaşımız bulunuyor. Bedenleri tutsak edebilirsiniz ancak düşünceye pranga vurmaya insanlık tarihi boyunca yetmeyen gücünüz bundan sonrada başarıya ulaşamayacaktır. Cezaevlerine doldurduğunuz son meslektaşımız serbest kalana kadar özgür düşünceye ve bağımsız gazeteciliğe karşı verdiğiniz amansız mücadelenin utancı bu ülkenin boynunda yafta olarak asılı kalacaktır. Sınır tanımayan gazeteciler örgütü 2017 verilerine göre ülkemiz 180 ülke arasında basın özgürlükleri sıralamasında 155 sırada yer alıyor. Bu sıralama ülke olarak dünya çapındaki vahim durumumuzu açıkça gözler önüne seriyor” dedi.

ZİNDANLARA ATAMADIKLARINI KATLETTİLER

Tarih boyunca, zindanlarla gözdağı verilen meslektaşlarımız kadar şanslı olmayanlarımız da var diyen Yılmaz şöyle devam etti; “Sebahattin Ali’yi öldürdüler, Abdi İpekçi’yi, Ümit Kaftancıoğlu’nu, Çetin Emeç’i, Turan Dursun’u, Musa Anter’i katlettiler. Karanlık odakların gözü öylesine döndü ki; nefret onların benliğini öylesine ele geçirdi ki; gazetecileri öldürürken kurşun hınçlarını dindirmez oldu. 

Bombalamaya başladılar. Ankara’nın ortasında Uğur Mumcu’yu bombaladılar. Sonrasında Onat Kutlar, Metin Göktepe, Ahmet Taner Kışlalı Hocayı’da katlettiler. Hrant Dink Agos’un önünde vuruldu ve son olarak meslektaşımız Nuh Köklü’yü öldürdüler İstanbul’un ortasında. 78 meslektaşımızın canını aldılar. Gerçek gazetecilik onurunu yaşarken katledilenlere bin selam olsun. Mumcu’nun katili olan sistemin domino taşları ve uzantıları bilmelidir ki; Onurlu, şahsiyetli, haysiyetli, önce bilgi ardından fikir sahibi her gazetecinin kalemi ayrı bir Uğur Mumcu olarak sonsuza dek var olacaktır” dedi. (Bursa/EVRENSEL)


ALTINOLUK'TA ANMA ETKİNLİĞİ DÜZENLENDİ

altınoluk uğur mumcu anması

Uğur Mumcu, Edremit Demokrasi Platformu tarafından Uğur Mumcu'nun katledilişinin 25. yılında düzenlenen anmada gerçeğin peşinde gazetecilik anlayışının Mumcu'nun ardından Hrant Dink, Musa Anter, Metin Göktepe ve diğer özgür basın temsilcileri eliyle sürdürüldüğü vurgulandı

Demokrasi Platformu adına CHP öncülüğünde düzenlenen etkinliğe Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka ile siyasi parti, sendika ve dernek yöneticilerinin ile çok sayıda yurttaş katıldı. 

Etkinlikte demokrasi platformu adına yapılan konuşmada ülkenin olağanüstü hal rejimiyle yönetilmeye devam edildiği, tek adam yönetiminin sürdürülmesi için ülkenin savaşa sürüklendiği söylendi.

Etkinlikte konuşan Demokrasi Platformu Sözcüsü İbrahim Gümüştaş, sosyal medyeda barışı savunduğu için gözaltına alınan Emek Partisi İlçe Başkanı Kadriye Gümüştaş’ın yalnız olmadığını ve barışı savunmaya devam edeceklerini söyledi.

Anmaya katılanlar, Uğur Mumcu anıtından Altınoluk Cumhuriyet Meydanı’na kadar sloganlarla yürüdüler. (Balıkesir/EVRENSEL)


UĞUR MUMCU CİNAYETİ HÂLÂ KARANLIKTA

Uğur Mumcu bundan 25 yıl önce evinin önünde park halinde bulunan aracına binerken, aracın altına yerleştirilen C-4 tipi plastik bombanın patlaması sonucu hayatını kaybetti.

Uğur Mumcu

Suikastın hemen sonrasında yapılan incelemeler ve açıklamalar büyük tartışma yaratmıştı. Patlamanın ardından olay yerine gelen emniyet uzmanları, patlamayla ortaya saçılan parçaları cımbızla toplamak yerine süpürmüştü. Yapılanlar, delillerin karartılmaya çalışıldığı şüphesini doğurmuştu. Cinayetin ardından konuşan yetkililer Mumcu’nun ailesine ve kamuoyuna cinayetin faillerinin yakalanacağı sözü vermişti. Ancak o günden bu yana cinayet üzerindeki sis perdesi kaldırılabilmiş değil.  (MEDYA SERVİSİ)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Suyun da sabrı taşar!

SONRAKİ HABER

Operasyon yapmak kolay, ad bulmak zor!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...