24 Ocak 2018 00:56

Kazanana kadar greve devam etmek zorundayız

Arçelik işçisi Evrensel'e yazdığı mektupta Türk Metal'in grev yasağının arkasına sığınmaması gerektiğini belirtip 'kazana kadar greve devam' dedi.

Paylaş

Arçelik işçisi
İstanbul

Toplusözleşme görüşmelerinin başladığı ilk günden bu güne biz üretimden gelen gücümüzün kullanılması gerektiğini söyledik. Sendikamız Türk Metal işçilerin güvenini kazanmak yerine yine türlü oyunlara, yuvarlak cevaplara sığındı. Ta ki geçtiğimiz hafta Bursa’da Genel Başkan Pervul Kavlak’ın grev kararı açıklamasına kadar. Biz Arçelik Elektronik İşletmesindeki işçiler olarak sendikamızın almış olduğu tüm eylem kararlarının arkasında olduk ve eylemlere katıldık. Bir çok arkadaşımız sendikaya güvenmemesine rağmen bu eylemlere katıldı. “Sendika bizi satacak ama biz yine de bugün sendikanın yanında duralım yarın bizi satarsa istifa ettiğimizde ‘Biz sizi dinledik eylemlere katıldık siz yine bizi sattınız’ diyebilmek için katılıyoruz” dediler. 

MESS yapmış olduğu her teklifte metal işçisi ile alay etti. Önce yüzde 3.2 ardından yüzde 6.4 teklifle işçinin sabrını direncini ölçtü. Fabrikalarda işçilerin dayanacak gücü kalmadı tüm işçiler tek ses “Grev olsun, ne olacaksa olsun” diyor. Türk Metal ısrarla en iyi sözleşme masada bitirilen sözleşme dese de biz masada bitirilen sözleşmeleri çok iyi biliyoruz. 3 yıllık sözleşmeyi yüzde 7 ücret zammını da masada bitirmiştiniz. Bugün Türk Metal’i grev kararını almaya zorlayan tek şey fabrikalardaki huzursuzluk ve patlamaya hazır işçidir. Sözleşme görüşmelerini sakız gibi uzatıp bugüne getirdiniz, üretimi durdurmaktan imtina ettiniz. 5 dakika ile başlayan donma eylemlerini, süresi artarak devam ettirmek zorunda kaldınız. Göstermelik tek vardiyada başlayan eylemlerin 3 vardiyada da yapılmasını ve sözleşme imzalanana kadar her gün sürmesini istiyoruz. 

Biz işçiler grevden korkmuyoruz, MESS korkuyor. Biz 3 gün  maaş almazsak 250 lira kaybederiz ama MESS 3 günde milyonlarca dolar kaybeder. Hiçbir metal patronu bunu göze alamaz. Bu yüzden sonuna kadar direnerek, 2 yıllık sözleşmeden, kıdem zammından ve yüze 38’lik ücret artışından geri adım atmamalıyız. Sendikanın ayak oyunlarına hükümetin grev yasağı tehdidine boyun eğmeden kazanana kadar greve devam etmek zorundayız. 

Olası grev yasağını tanımayacağız. Türk Metal de MESS de yasakların arkasına saklanmasın. Aksi halde 2015’ten daha büyük bir sendikadan istifa dalgası sizi bekliyor. Metal işçisi bu defa kazanacak başka yolu yok.

ÖNCEKİ HABER

Beşiktaş'ta gece kulübüne ateş açıldı: 3 yaralı

SONRAKİ HABER

Suyun da sabrı taşar!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...