23 Ocak 2018 14:10

Polonya'da Neonaziler Hitler’e doğum günü partisi yapmışlar!

Polonya'da Neonazi grupların Adolf Hitler’in doğum gününü kutladıkları ortaya çıktı. 'Kutlama'da gamalı haç şeklinde yapılmış bir de pasta kesildi. 

Paylaş

Polonya'da Neonazi grupların Adolf Hitler’in doğum gününü kutladıkları ortaya çıktı. Gazetecilerin ortaya çıkardığı “kutlama”da gamalı haç şeklinde yapılmış bir de pasta kesildi. 

Neonazilerin mayıs ayında gerçekleştirdikleri kutlama geçtiğimiz günlerde TVN24 kanalında yayınlandı. Superwizjer isimli televizyon programını yapan gazeteciler Neonazi çevrelerine sızarak, Hitler’in “128. yaş günü kutlaması”nı gizli kamerayla görüntülediler. Kutlamanın, “Gurur ve Çağdaşlık Derneği (Stowarzyszenie Duma i Nowoczesnosc)” isimli bir dernek tarafından düzenlendiği, derneğin ülkenin güney batısındaki Wodzislaw Slask kentinde faaliyet yürüttüğü öğrenildi. 

Görüntülere göre, dernek üyeleri Wodzislaw Slask yakınlarındaki ormanlık alanda bulunan bir tepede buluşuyor ve çevredeki ağaçlara Nazi bayrakları asıyor. Kurulan hoparlörlerden Nazizm marşları çalınırken ahşaptan gamalı haç şeklinde meşaleler yakılıyor. Hitler portresinin de asıldığı alanda, bazı kişilerin Nazi Almanyası silahlı kuvvetlerinin (üniformalarını giydiği görülüyor. Naziler, Hitler için bir de gamalı haç desenli doğum günü pastası kesiyorlar. Görüntülerde gruptakilerin Hitler’i öven konuşmalar ve marşlardan sonra Hitler ve Polonya şerefine kadeh kaldırdıkları da görülüyor. 

Öte yandan görüntüler, Polonya siyasetinde de bomba etkisi yarattı. Muhalefet partileri iktidarı aşırı sağcı çevrelere karşı harekete geçmemekle suçladı. Başbakan Mateusz Morawiecki ise twitter hesabından, “Faşizmin ya da diğer totaliter rejimlerin propagandası Polonya yasalarına aykırı. Her şeyden önce atalarımızın anısını ve onların nefretten bağımsız ve adil bir Polonya savaşında gösterdikleri kahramanca çabayı çiğnemektir. Bu tip davranışlara ve sembollere izin yok” dedi.  Kutlamayı yapan Gurur ve Çağdaşlık Derneği hakkında da soruşturma başlatıldığı açıklandı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

'Savaş halktan daha fazla vergi alınması demek'

SONRAKİ HABER

Sanatçılardan ‘Sadece Diktatör’ tebligatına tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...