13 Ağustos 2012 10:01

Tunuslu kadınlar protesto hazırlığında

GEÇTİĞİMİZ yıl gerçekleşen Arap Baharı sonrası Bin Ali’nin devrilmesi ile gelen hükümet, ülke rejimini “müslümanlaştırma” faaliyetlerine devam ediyor. Tunus’un yeni anayasası için yapılan öneriler, Tunuslu kadınları ayağa kaldırdı. Ülkedeki İslamcı hükümet ve başta Tunuslu kadınlar olm

Tunuslu kadınlar protesto hazırlığında
Paylaş

Ülkede yeni anayasa çalışmaları devam ederken, anayasaya eklenmesi önerilen maddeler arasında, muğlak bir şekilde tanımlanan “dine küfür”e karşı yapılan düzenlemeleri içeriyor. Öte yandan, yeni anayasada Tunuslu kadınların erkeklerle eşit unsur olarak değil fakat “erkeği tamamlayıcı unsur” olarak tanımlanması önerisi, kadınların haklarını tamamen gaspedileceği yolunda değerlendirmelere neden oldu.    
Giderek daha çok kadının baskılar karşısında başlarını kapattığı Tunus’ta kadın hakları, 1956’da düzenlenen Kişisel Statü Kodu ile düzenlenmişti. Fransız sömürgesinden kurtulan Tunus’un ilk cumhurbaşkanı Habib Bourguiba, Tunuslu kadınları başlarını açmaları için bizzat teşvik etmişti. Tunus’ta bağımsızlığın ilanından 5 ay sonra ise Kişisel Statü Kodu adı altında Tunuslu kadınların hakları belirlemiş, kadın erkek eşitliğini topluma yerleştirmeyi amaçlayan bu statü kadınlara Arap halkları arasındaki en ileri düzenleme olarak tarihe geçmişti.
Bugünkü Tunus hükümetinin islamcı baskı karşısında gösterdiği tavır ve yeni anayasa düzenlemeleri hakkındaki önerileri, ülkede özellikle kadınlar başta olmak üzere, birçok kesim tarafından tepki çekiyor. Muhalifler bu durumu, ülkenin “müslümanlaştırılması” olarak tanımlarken, önümüzdeki günlerde kadın gruplarının başkent Tunus’ta büyük bir protesto gösterisi düzenlemeleri bekleniyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Göz göre göre öldürdüler

SONRAKİ HABER

Finlandiya’da nükleer santral protestosunda 35 gözaltı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...