23 Ocak 2018 10:09

Doğal sızma zeytinyağının faydaları

Doğal sızma zeytinyağı oldukça besleyicidir. Yüksek miktarda E vitamini, K vitamini ve faydalı yağ asitlerini içerir…

Paylaş

Diyette yağlar tartışmaya meyilli bir konudur. Hayvansal yağlar, yağlı tohumlardan elde edilen yağlar gibi birçok konuda sürekli farklı şeyler gündeme geliyor. Ancak konu zeytinyağına geldiğinde natürel sızma zeytinyağının sağlığa faydaları konusunda herkes hemfikir. 

EN İYİSİ, NATÜREL SIZMA ZEYTİNYAĞI

Zeytinyağı, zeytin meyvesinin ezilmesiyle ortaya çıkarılır. Birkaç tipi mevcuttur. En iyi tipi natürel sızma zeytinyağıdır. En çok bu tipinde doğal yöntemler kullanılır. Yağ, kendine has olan koku ve lezzetini kaybetmez. Zeytinyağı ne kadar kaliteliyse oksidasyona karşı kendini o kadar korur. Asıl yapısı majör ve minör olmak üzere ikiye ayrılır. İçeriğinde % 2 gibi bulunan azınlık bileşikler kendine has lezzetini ve kokusunu sağlar. Ayrıca bu bileşikler yağın raf ömrünün de uzun olmasını sağlar. Asıl antioksidan içeriğini fenoller oluşturur.

ZEYTİNYAĞININ BESİN İÇERİĞİ

Natürel sızma zeytinyağı oldukça besleyicidir. Yüksek miktarda E vitamini, K vitamini ve faydalı yağ asitlerini içerir. İçeriğindeki aktif bileşikler bazı ciddi hastalıklarla savaşır. Antiinflamatuar olan oleokantal ve oleuropen antioksidanları LDL kolesterolü oksidasyondan korur.

KALP HASTALIKLARINA KARŞI KORUYUCUDUR

Kalp hastalıkları ve inme dünyada en yaygın ölüm sebepleri arasında yer alıyor. Birçok gözlemsel çalışmada, dünya çapında bu hastalıkların en az görüldüğü toplumların Akdeniz civarındaki ülkeler olduğu görülmüştür. Bu çalışmalar, dikkatleri buradaki insanların beslenmelerini araştırmaya, yani Akdeniz tipi beslenmeye yöneltmiştir. 2013 yılında İspanya’da yapılan büyük çaplı bir çalışmada, Akdeniz tipi diyetin kalp krizi, inme ve ölümleri %30 oranında azalttığı görülmüştür. Akdeniz diyetinin yıldızı ise zeytinyağıdır. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Ayhan Bilgen: Bu TV kanallarını izlemeyin, Tolstoy okuyun

SONRAKİ HABER

IŞİD’in Antep Katliamı davasında mağdur aileler dinlendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...