Alibeyköy halkı rantsal dönüşüme karşı dernek kuracak

Eyüp Alibeyköy’de 'Kentsel Dönüşüm'e karşı yapılan halk toplantısında kentsel dönüşüme karşı mücadele için dernek kurma kararı alındı.

23 Ocak 2018 00:52
Son Güncellenme Tarihi: 23 Ocak 2018 04:10
Paylaş

Eyüp Alibeyköy’de “Kentsel Dönüşüm ve Risk Altındaki Yeşil Alanlar” konulu bir halk toplantısı yapıldı. Halk İnisiyatifinin çağrısıyla gerçekleşen ve yüzlerce mahallelinin katıldığı toplantı Çağdaş Erzurumlular Federasyonunda yapıldı.

İstanbul Alibeyköy’de kentsel dönüşümün etkilerini tartışmak için yapılan halk toplantısına Mimarlar Odasından Mimar Mücella Yapıcı, Avukat Berna Çelik ve Avukat Pervin Çelik konuşmacı olarak katıldı.  

Toplantı Karadolapspor Kulübü Başkanı Çayan Dursun’un konuşması ile başladı. Daha önce Karadolap Mahallesi’nin tümünde kentsel dönüşüm olduğunu söyleyen Dursun, “Uzun süren mücadeleler sonucu mahalleyi kentsel dönüşümden çıkardık, o dönem bazı adalar yeşil alana çıkarıldı ve bugün de bu yeşil alanlara kentsel dönüşüm uygulamak istiyorlar. Mahallemizde bulunan bir çok sokakta kentsel dönüşüm riskini def etmiş olan bir mahalleyiz. Dün olduğu gibi bugün de ayrım yapmaksızın tüm mahalle halkını, gerek cemevinde gerekse cami derneğinde toplantılar yaparak daha güçlü mücadele etmeliyiz” diye konuştu. Dursun, “Karanlıkta el yordamıyla yol görmek değil aydınlıkta yol göreceğiz. Hak sahiplerinin haklarını alacağına inanıyorum. Bu meseleye el atacaklar bizleriz. Birileri gelip bizim sorunumuzu çözemez biz çözeceğiz” dedi.

‘HAK ALINIR HAK VERİLMEZ’

Karadolap Mahalle Muhtarı Ali Ekber Binici de konuşmasında şunları dile getirdi: “Gelişen bir bölgede yaşıyoruz. Onun içinde rantçıların iştahı kabarıyor. Mahalle olarak kararlı olmalı bizi işgalci olarak görenlere kararlılığımızı göstermeliyiz. Bize dayatılan bu projeleri geri püskürtmeli ve hukuki boyutu başlatmalıyız. Şunu asla unutmayalım hak alınır hak verilmez” Mahallelilerden Ahmet Akgüzel ise, “İlle kentsel dönüşüm olacaksa tapuları elimize alıp mevcut dönüşümü kendimizin yapması lazım. Yaşam alanlarımızı korumada söz sahibi olmalıyız” şeklinde konuştu. Akgüzel ayrıca daha önce kurdukları derneği yeniden kurma çağrısı yaptı. CHP Eyüp Meclis Üyesi Ali Haydar İşkar da ‘Mahallelerimizdeki kentsel dönüşüm projelerinin takipçisi olmaya devam edeceğiz” dedi. CHP Eyüp Meclis Üyesi Mimar Şamil Bedir ise “Sıkıntılı alanlarla ilgili bir çok kez soru önergesi verdik fakat sorulara yuvarlak cevaplar verilerek geçiştirildi. Kapalı kapılar arkasında alınan kararlardan halkın lehine sonuç çıkacağını zannetmeyin” ifadelerini kullandı. 

‘BELGEYİ, PROJEYİGÖRMEDEN İMZALAMAYIN’

2004 yılında yaşanan  sel sonrası Alibeyköy’e geldiğini ve bölgeyi takip ettiğini söyleyen  Mimarlar Odasından Mimar Mücella Yapıcı, “Hatırlayın Alibeyköy taşkın alanında Cevahir alışveriş merkezi açıldı. Bakın oranın kamulaştırma kararı vardı. Taşkın alanı kabul edilen bir yere asla bina yapılamaz. İşte böyle ikiyüzlü bir idare ile karşı karşıyayız” dedi. Boğazın dip çamurlarının mahallede bulunan taş ocağına atılmasını da hatırlatan Yapıcı, “99 depreminde Eyüp yıkılabilirdi. Taş ocağının önüne sadece bir set konuldu, arasına zehirli çamurlar dolduruldu. Üstüne Türkiye’nin gururu olarak gösterilen alışveriş merkezi Vialand yapıldı. El insaf! Sen sonra kalk Vialand’ın yamacında bulunan yerleşim alanını riskli alan ilan et. Riskli alan ilanları, afet dönüşüm alanları, yenileme alanları bir bölgenin alınıp tekrar inşaat sektörü tarafından değerlendirilmesine yarıyor. Bu nedenle hiçbir belgeyi, projeyi, size düşecek yerleri gözünüzle görmeden hiçbir şeye onay vermeyin, imzalamayın. Eğer örgütlenirseniz, davalar açarsanız; bizler de teknik yardımlarımızla yanınızdayız” diye konuştu. 

MAHALLELİ DERNEK KURMA KARARI ALDI

Mahallelerde çok farklı imar uygulamaları olduğunu belirten Avukat Berna Çelik, “Rıza dışında evleriniz elinizden alınabilir. İdare, belediye ve tapudan parselin durumunun ne olduğunu öğrenin. bilgi isteyin, başvurularda bulunun. Gelecek cevaplara göre de hukukçulara da başvurarak adımlar atın. Sözleşmeleri mutlaka inceleyin, incelettirin bunlara karşı haklarınızı öğrenin” diye bilgi verdi.

Avukat Pervin Çelik ise “Sizinle yapılan her bir anlaşmayı diğerlerine karşı koz olarak kullanıyorlar. Baştan örgütlü olmak, birlikte hareket etmek, birlikte kazanmak zorundasınız” diye konuştu. 

Toplantı sonunda, Karadolapspor Kulübü Başkanı Çayan Dursun, kentsel dönüşüm mücadelesini ilerletmek için bir dernek kurulmasını önerdi. Yapılan oylama ile dernek kurulması karar altına alınırken daha örgütlü mücadele edilmesi gereğine vurgu yapıldı. (İstanbul/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Öğrencilerin yarıyıl tatilinde oynayabileceği 6 oyun

SONRAKİ HABER

'Bir arada durarak, yeni kanallar açarak başarabiliriz'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...