22 Ocak 2018 16:51

Hakkari, Mardin ve Şırnak'tan barış çağrısı

Hakkari, Mardin ve Şırnak'ta yaşayan halk, Afrin'e yönelik operasyonun durdurulması çağrısı yaparak 'Türk ya da Kürt'ün ölmesini istemiyoruz' dedi.

Paylaş

Afrin’e yönelik saldırıya Kürtler kadar Türklerin de bugün ‘dur’ demesi gerektiğini söyleyen Hakkarililer, “Kardeş olduğumuzu söyleyen Türkler bu savaşa ‘dur’ demeli” dedi.

Türkiye’nin Afrin’e yönelik başlattığı operasyona Hakkarili yurttaşlar da tepkilerini gösterdi. Saldırının Kürt halkına karşı yapıldığını söyleyen esnaflardan Necmettin Acar, “Afrin’e yapılan bu saldırıyı maalesef üzüntüyle karşılıyoruz, kabul etmiyoruz. Bu saldırının en başta Türkiye Cumhuriyeti içerisinde yaşayan Kürtlerin aidiyet duygusuna vurulmuş bir darbe olduğunu düşünüyoruz. Bu çerçevede aynı zamanda oraya atılan her bombanın Türkiye’nin huzuruna, iç barışına, Kürt sorunun barışçıl yönden çözülmesine vurulmuş bir darbe olarak görüyoruz. Mağduriyet ve krizler üzerinden seçilmeye alışan AKP hükümetinin bu durumunu da kendini yeniden iktidarda tutma oyunu olarak görüyoruz. Bu AKP ve MHP’nin bir seçim yatırımıdır” dedi.

‘BİRLİKTE KARDEŞCE YAŞAMAK ZORUNDAYIZ'

Rusya’nın sergilediği tavrı da kınayan Acar, “Bu topraklarda yaşayan Kürtler, Türkler, Araplar diğer tüm etnik gruplar, birlikte kardeşçe yaşamak zorundayız. Bu kardeşliğimize herhangi bir şekilde zeval getirilmemesi gerekiyor. Bu savaş bizleri birlikte yaşama ahlakından ve kültüründen edemeyecektir. Irkçılar, faşistler kaybedecek, halklar kazanacaktır” dedi. 

Kent esnaflarından Naif Beyter ise, Her koşulda Afrin halkının yanında olacaklarını belirterek, “ABD ve Rusya’nın tüm gerçekleri açığa çıkarılıp dünyaya duyurulmalı. Amaç nedir? Neden Rusya Kürtleri kimsesiz bırakıyor? Neden elindeki imkanları AKP ve MHP için açıyor? Bu savaşın Türkler adına olduğuna inanmıyoruz. Kardeş olduğumuzu söyleyen Türkler bu savaşa ‘dur’ demeli. Bizler Hakkari halkı olarak bu durumdan memnun değiliz. Esnaf olarak devletlerin bu savaşı bir an önce durdurmasını istiyoruz. Bizler esnaf olarak üzerimize düşen görevi yapmaya hazırız” dedi. Savaşta kimsenin ölmesini istemediklerini de belirten Beyter, tüm dünyaya bu savaşın durdurulması çağrısında bulundu. (Hakkari/MA)

'TÜRK YA DA KÜRT'ÜN ÖLMESİNİ İSTEMİYORUZ'

Operasyonlara tepki gösteren Mardin ve Şırnaklı anneler de kardeş olduklarını, barış istediklerini söyledi.

Hükümetin Kürt kentlerinden elini çekerek savaş politikalarından vazgeçmesi gerektiğine vurgu yapan Kumru Uygun, “Ne Türk askerlerinin ne de Afrin’de direnen Kürt gençlerinin ölmesini istemiyoruz. Hükümetin amacını Kürt ve Türk halklarını birbirine düşürmektir” ifadelerini kullandı. Kadınların barış istediğini belirten Taybet Önge, Türk annelere çocuklarını savaşa göndermeme çağrısında bulundu. Fatma İrmez, Afrin halkının düşman değil kardeşleri olduğunu söyleyerek, “Kendine Müslüman diyenler Müslüman Kürtlerle savaşıyor. Biz Afrin’deki kardeşlerimizin yanındayız” dedi.

‘HER SAVAŞTA KENDİ ÇOCUKLARIMIZ ÖLDÜ’

Mardin’in Artuklu ilçesinde yaşayan Barış Anneleri Meclisi Üyesi Halime Işık da, annelerin kana ve gözyaşına doyduğunu dile getirdi. Her savaşta ölenlerin kendi çocukları olduğunu vurgulayan Işık, “Kobanê’de çocuklarımız öldü, son iki yılda da çocuklarımız öldü. Savaş uçaklarının bombaladıkları bizim çocuklarımızdır. Savaş ile bir yere varılmaz, bu topraklar barış istiyor. Rusya ve Amerika Kürtler üzerinden pazarlık yaptı. Kürtler kolay kolay düşmez. Ölümlerle, tutuklamalarla tükenmez. Elinizi Kürtlerden çekin, Kürtler üzerinden savaş politikalarınızı sonlandırın” çağrısında bulundu. (Mardin-Şırnak/MA)

ÖNCEKİ HABER

Yabancı basında Afrin operasyonu

SONRAKİ HABER

Bölgedeki Kürt partileri: Sorun barış ve diyalogla çözülmeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...