22 Ocak 2018 12:13

Gürer: TRT, halktan alınan vergiden yandaşa iş üretmiş

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, son 10 yıl içinde TRT’nin 3 bin 455 adet dış yapım satın aldığını açıkladı.

Paylaş

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in TRT’nin iç ve dış yapımlarla ilgili soru önergesine yanıt verdi. Bekir Bozdağ, son 10 yıl içinde TRT’nin 3 bin 455 adet dış yapım satın aldığını açıkladı. Gürer ise buna “TRT, halktan alınan vergiden yandaşa iş üretmiş” diyerek tepki gösterdi.

Bozdağ, sor önergesine verdiği yanıtta, “TRT kanallarında 4 bin 125 adet kurum içi yapım ve 3 bin 455 adet kurum dışı yapım yaptırılmıştır. Kurum dışı yaptırılarak yayımlanmadan arşivde bekleyen yapım bulunmamaktadır. Ayrıca ödenek ve harcamalara ilişkin bilgiler her yıl yayımlanan faaliyet raporlarında yer almaktadır” açıklamasında bulundu.

SAYIŞTAY RAPORUNDA DA YER ALDI

TRT’nin ülkenin en gelişmiş olanaklara sahip yayın kuruluşu olmasına rağmen 3 bin 455 adet dış yapımın kabul edilebilir bir durum olmadığını belirtti. Gürer, “TRT kurumunun yetişmiş kadrolarına ve olanaklarına rağmen kurum dışı  yaptırdığı işleri ve halktan toplanan vergi gelirinin TRT yandaşına  aktarımı kabul edilebilir bir durum değildir. Sayıştay raporlarında da kurumun kendi olanaklarının değerlendirilmesi gerektiği, farklı dönemlerdeki denetim raporlarında da yer almaktadır” dedi.

DIŞ YAPIMLAR İNCELENMELİDİR

Bakan Bozdağ yayımlanmayan kurum dışı yapım yok sözlerini hatırlatan Gürer, “Oysa ‘Kuşlar Bizim Gibi’ dizisinin toplam maliyeti 4 milyon 450 bin  avro. Bahse konu film tamamlanarak firması tarafından 31.07.2014 tarihinde TRT’ye teslim edilmiş ama yıllarca yayıma verilmemiştir. Kurum dışı yapılan yayımların büyük bölümü kendi olanakları ile yapabileceği işlerdir. Daha uygun koşullarda yapım olanağı varken dış yapım almak tamamen incelenmesi gereken bir durumdur. Kurum dışı yapımlar içerik ve değer olarak tek tek incelenmeyi gerektirmektedir. Halktan isteğinin dışında  kesilen vergilerle sağlanan gelirlerin böylesine değerlendirilmesi kamu vicdanında sorgulanacak bir durumdur” ifadelerini kullandı. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır'da çocuğa cinsel istismarda bulunulması davasında tutuklama talebine ret

SONRAKİ HABER

NASA: Türkiye'yi daha az kar, daha fazla yağmur bekliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...