22 Ocak 2018 11:27

Diyarbakır'da çocuğa cinsel istismarda bulunulması davasında tutuklama talebine ret

Diyarbakır'da 2 çocuk çalışanını darbedip cinsel istismara maruz bıraktığı gerekçesiyle yargılanan kafe sahibi Cemal Sert ve koruması Adil Tosun tutuklanmadı.

Paylaş

Diyarbakır'da geçtiğimiz yıl, sahibi olduğu kafeye gelen 3 futbolcunun futbolcunun fotoğrafını çeken 2 çocuk çalışanını darbedip cinsel istismara maruz bıraktığı gerekçesiyle yargılanan kafe sahibi Cemal Sert ve koruması Adil Tosun hakkındaki tutuklama talebi reddedildi. 

İddiaya göre, 24 Aralık 2016’da Diyarbakır’daki bir kafede çalışan 2 çocuk, işletmeye gelen 3 futbolcunun fotoğraflarını çekip futbolculardan birine mesaj olarak gönderdi. Bunun üzerine fotoğrafları çekilen futbolcu, kafenin sahibi Cemal Sert’ten bunu yapanların bulunmasını istedi. Kafenin güvenlik kamerası kayıtlarından fotoğrafı kafede çalışan çocuklardan birinin çektiğini öğrenen Cemal Sert ve koruması Adil Tosun, silah zoruyla çocukları götürdüğü tenha bir alanda darbedip cinsel istismarda bulundu.

Sert ve Tosun hakkında Asliye Ceza Mahkemesi'nde 19 buçuk yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Yargılamayı yapan Asliye Ceza Mahkemesi ilk celsede olayın cinsel istismar olabileceğini belirterek dosyayı Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi. Ağır Ceza Mahkemesi'nin karşı görevsizlik kararı üzerine dosya uyuşmazlığın çözülmesi için Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi'ne gönderildi. İstinaf Mahkemesi'nin kararı üzerine davanın yargılamasına Diyarbakır 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlandı. Duruşmada görüşünü açıklayan savcı, sanık Cemal Sert'in tutuklanmasını istedi. Tutuklama talebini reddeden mahkeme duruşmayı erteledi.

'İŞKECENİN FOTOĞRAFINI ÇEKTİLER'

İddianameye göre, mağdur çocuklardan biri Kayapınar ilçesinde bir kafede garson olarak çalışırken, 24 Aralık 2016 tarihinde kafede oturan Amedsporlu futbolcular A.G, E.B. ve L.T'nin gizlice fotoğrafını çekerek 16 yaşındaki kuzenine gönderdi ve o da fotoğrafı sosyal medyadan futbolculara gönderdi. Bunun üzerine 3 futbolcu, kafe sahibi Cemal Sert'i çağırarak şikayetlerini dile getirdi. Şikayet üzerine kafe sahibi Cemal Sert, koruması Adil Tosun'u yanına alarak fotoğrafı çeken çocuğu zorla otomobile bindirip kuzeninin evine giderek onu da otomobile aldı. Kafe sahibi ve koruması, mağdurları yol boyunca döverek boş araziye götürdü. İddianamede mağdurları tekme, yumruk ve taşlarla dövdüğü öne sürülen Cemal Sert ve Adil Tosun'un, çocukları cinsel istismara zorladığı ve bu şekilde fotoğrafını çektiğini belirten savcı, şüphelilerin mağdurları bir süre daha döverek kafeye getirdiklerini ve futbolcularla yüzleştirdikten sonra serbest bıraktığını aktardı.

'SİZİ BURAYA GÖMECEĞİZ'

Çocukların olayı anlatması üzerine ailelerinin şikayetçi olduğunu belirten savcı, hastaneye götürülen çocukların 'basit yaralandığına' ilişkin rapor verildiğini belirtti. İddianamede, şüphelilerin "Sizi silahla vuracağız ve buraya gömeceğiz" diye tehdit ettiği aktarıldı. İddianamede, çocuklara uygulanan cinsel istismarın cinsel amaç taşımadığı ve mağdurları küçük düşürmek amacıyla yapıldığı için 'hakaret' suçu kapsamında kaldığı, olayın cinsel saldırı kapsamında değerlendirilemeyeceği kaydedildi. İddianamede, Cemal Sert ve koruması Adil Tosun hakkında 5.5- 19.5 yıl hapis cezası istenirken, şüphelileri azmettirdiği iddia edilen 3 futbolcu hakkında ise takipsizlik kararı verildiği belirtildi.

İddianamenin kabulünün ardından tutuksuz sanıklar Cemal Sert ve koruması Adil Tosun'un yargılaması, Diyarbakır 14'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde yapıldı. İlk duruşmada olayda cinsel istismar olabileceğini belirten mahkeme, görevsizlik kararı vererek dosyayı Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi. Ağır Ceza Mahkemesi'nin karşı görevsizlik kararı vermesi üzerine dosya uyuşmazlığın çözülmesi için Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi'ne gönderildi. İstinaf Mahkemesi ise davaya Ağır Ceza Mahkemesi'nin bakmasına karar verdi. 

DARBETTİĞİNİ KABUL ETTİ

İstinaf Mahkemesi kararı üzerine Cemal Sert ve koruması Adil Tosun'un Diyarbakır 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki yargılamasına başlandı. Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada tutuksuz yargılanan işletme sahibi Cemal Sert ve koruması Adil Tosun hazır bulundu. Duruşmaya mağdur çocuklardan biri katıldı. Olayı azmettirdiği iddia edilen 3 futbolcudan ise sadece Ercüment Balıkçı duruşmaya katıldı. Duruşmayı ayrıca mağdur çocukların çok sayıda yakını da izledi. 

Yapılan kimlik kontrollerinden sonra savunmalara geçen mahkeme ilk olarak sanık Adil Tosun’un savunmasını almak istedi. Akli dengesi yerinde olmadığı iddia edilen Adil Tosun ifade vermek istemedi. Mağdur aileleri ise duruma tepki gösterdi. Daha sonra Tosun, abisinin refakatinde Kürtçe yaptığı savunmasında diğer sanığı tanımadığını ve suçsuz olduğunu söyledi.

İfadesi alınan sanık Sert, "Sadece darp iddiasını kabul ediyorum. Hakaret, tehdit ve cinsel istismar suçunu kabul etmiyorum. Araca zorla bindirip götürmedim. Kesinlikle video kaydı almadık ve şantaj yapmadık. Böyle bir kayıt da yoktur. Kesinlikle cinsel istismar girişimi olmadı" dedi. 

Mağdur çocuk ise, iki sanıktan da şikayetçi olduğunu belirterek, "Sanık yalan söylemektedir. İkisi de olay yerindeydi. Bizi araca zorla bindirip, darbettiler. Araçta hakaret ve tehdit ettiler. Cinsel istismarda bulundular sonra darbetmeye devam ettiler. Sırayla üzerimize taş attılar. Küfür edip, 'Sizi buraya gömeceğiz, kafanıza sıkacağız' diyorlardı. Sonra bizi arabaya bindirdiler. Arabada sırayla dövüyorlardı. Bizi kafeye götürdüler. Bizi götürdüklerinde 3 futbolcu da kafedeydi."

'YANIMIZA GELDİKLERİNDE DAYAK YEMİŞ HALDELERDİ'

Olay günü fotoğrafı çekilen futbolculardan E.B. ise, tanık olarak verdiği ifadesinde olayın içinde olmadığını belirterek şunları söyledi:

"Olay yaşandığında ben yoktum. Kafedeyken Instagram hesabından fotoğrafımızın paylaşıldığını gördük. Resmin çekildiği yer belliydi. Bunu ilgililere söyledik. Çocuklar yanımıza geldiklerinde dayak yemiş haldelerdi. Instagram hesabında fotoğrafımızı altında 'Siz gününüzü göreceksiniz' şeklinde tehdit ve hakaret yorumları yapılmıştı. Kafe sahiplerinden sadece sorumlusunun kim olduğunun bulunmasını istedik. Kesinlikle bir zarar gelmesini istemedik"

‘DELİLLER KARARTILIYOR, BASKI VAR’

Mağdur avukatlarından Barış Yavuz, Balıkçı’nın ve olayda adı geçen futbolcuların tanık olarak değil azmettirici olarak yargılanmaları gerektiğini kaydetti. Yavuz, Adil Tosun’un sosyal medya paylaşımlarına dikkat çekerek, akli dengesinin yerinde olduğunu söyledi. Yavuz, delillerin karartıldığını, baskının söz konusu olduğunu ifade etti.

Sanık avukatları müvekkilinin işyerinin darma dağın olmasından mağdurların sorumlu olduğunu ve 300 bin TL para istediklerini dile getirdiği esnada mağdur aileleri tepki gösterdi. 

DURUŞMA 18 NİSAN’A ERTELENDİ

Savcı verdiği mütalaada Sert’in tutuklanması isterken, mahkemede aradan sonra verilen kararda sanık Cemal Sert ve Adil Tosun’un tutuksuz yargılanmalarına devam edildi. Adil Tosun’un akli dengesinin yerinde olmadığına dair raporunun incelenmesine, yayın yasağı ve gizlilik kararı reddedilirken, diğer mağdur çocuğun beyanının alınmamasından dolayı duruşma 18 Nisan’a ertelendi. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ceylan Ertem: Savaşa hayır demek bile günah artık

SONRAKİ HABER

Gürer: TRT, halktan alınan vergiden yandaşa iş üretmiş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa