Birleşik Metal-İş ve Çelik-İş de 2 Şubat’ta greve çıkıyor

Türk Metal Sendikası'nın ardından Birleşik Metal-İş ve Çelik-İş de 2 Şubat'ta greve çıkacaklarını açıkladı.

22 Ocak 2018 07:45
Son Güncellenme Tarihi: 22 Ocak 2018 10:11
Paylaş

Patron sendikası MESS sözleşmesi kapsamında 12 bin üyesi bulunan DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası ile Hak-İş’e bağlı Çelik-İş Sendikası 2 Şubat’ta greve çıkacağını açıkladı. Türk Metal’de bir süre önce 2 Şubat’ta greve çıkacağını duyurmuştu. Bugün ise Afrin operasyonu nedeniyle İşçi sendikalarına yaptıkları greve ortak çıkma çağrısının gereği 2 Şubat tarihini belirlediklerini dile getiren Sendika Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, “Eğer grevimiz yasaklanırsa grev yasağını tanımayacağımızı bir kez daha duyuruyoruz” dedi.

 

Birleşik Metal-İş düzenlediği basın toplantısıyla hem metal işçilerinin içinde bulunduğu ekonomik durumu hem de sendikanın aldığı grev kararını duyurdu. Toplantıya DİSK’e bağlı Cam Keramik-İş Genel Başkanı Birol Sarıkaş, Nakliyat-İş Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, Gıda-İş Genel Sekreteri Levent Gökçek ile Türk-İş’e bağlı Tek Gıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel de katıldı.   

12 BİN ÜYE MESS KAPSAMINDA

Toplantıda konuşan Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, MESS grup sözleşmesi kapsamında anlaşma sağlanamaması üzerine Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu 30 işyerinde 12 bin üyesiyle 2 Şubat’ta greve çıkma kararı aldığını duyurdu. 

İşyerlerinde ortalama saat ücretinin 10,39 TL ve ortalama net ücretin ikramiye dahil yaklaşık 2145 TL olduğu bilgisini veren Serdaroğlu, “Ücret zammı talebimiz ilk altı ay için üç kademede iblağ, seyyanen ücret ve kıdem zammı olacak şekilde yaklaşık yüzde 30.47’lik bir artışla net 695 TL olarak belirlendi. Sosyal ödemelerde de talebimiz yüzde 50 civarındadır.
MESS ise ilk olarak yüzde 3,20, karşılığı 70 TL, son olarak da yüzde 6,40 oranında yani yaklaşık 140 TL zam teklif etti. MESS’in sosyal ödemelerdeki teklifi ise yüzde 12,80 oranındadır. Böylece, OHAL’e ve Hükümete sırtını dayanan MESS işçilere sefalet ücreti önerme cüretini gösterebildi” dedi. Serdaroğlu, MESS’in dayattığı 3 yıllık sözleşmeye imza atmayacaklarını bildirdi. 

Metal işçileri ne diyor?
Metal işçileri ne diyor?

63 MADDEDE ANLAŞMA SAĞLANAMADI

“OHAL’in MESS’in iştahını oldukça kabartmış durumda, sadece sefalet ücreti, ve üç yıllık yürürlük süresi dayatmıyor, ayrıca bir çok idari maddede de kazanılmış haklardan geri adım istiyor” diyen Serdaroğlu şöyle devam etti: “İkramiyelerde gedik açmak, kıdem ve ihbar hakkında artı kazanımları ortadan kaldırmak, deneme süresini uzatmak istiyor. MESS sendikamızın yeni teklif ettiği maddelere kapıyı tamamen kapatmış durumda. 8 Mart gününde kadın üyelerimiz, 3 Aralık gününde engelli işçiler için talep ettiğimiz ücretli izin hakkı kabul edilmedi. Kiralık işçiliği engelleyen maddemize karşılık, esnek çalışmayı yaygınlaştıracak tekliflerle geldiler. Bugün pek çok işyerinde uygulanan ve Elektromekanik Metal İşverenleri Sendikası (EMİS) ile yapılan  sözleşmede yer alan tamamlayıcı sağlık sigortası MESS tarafından kabul edilmeyen maddeler arasındadır.” 

EMİS işyerlerinde de Ocak 2017’de çıktıkları grevin yasaklandığını ancak yasağı tanımayarak grevi sürdürerek önemli kazanımlar elde ettiklerini hatırlatan Serdaroğlu, bu dönem de grev yasağını tanımayacaklarını ilen etti. MESS sözleşmesi kapsamındaki üç sendikanın (Türk Metal, Birleşik Metal-İş, Çelik-İş) 130 bin işçiyi kapsayan grevinin Bakanlar Kurulu kararı ile yasaklama tehditti altında olduğunu söyleyen Serdaroğlu, “Grevin yasaklanma ihtimaline karşı, işçi sınıfının ortak kazanımı için ortak mücadeleyi önemsedik ve önerdik. Greve ortak çıkmayı ve grev yasağına karşı ortaklaşa direnmeyi önerdik. Ancak gelinen noktada diğer sendikalardan bu konuda resmi yanıt gelmese de tüm metal işçileri bu çağrımızı destekliyor. Bu nedenle, işçi sınıfının mücadele tarihinden aldığımız güçle ve işçi sınıfının mücadelesinin değiştirme ve dönüştürme yeteneğine olan inancımızla, toplu pazarlık mevzuatının gereğini yerine getirerek 30 işyerinde 12 bin üyemizle almış olduğumuz grev kararını tüm metal işçileriyle beraber 2 Şubat tarihinde hayata geçireceğimizi, eğer bu grevimiz yasaklanırsa grev yasağını tanımayacağımızı sizlerin aracılığı ile bir kez daha kamuoyuna duyuruyoruz” diye konuştu. 

Toplantıya katılan Birleşik Metal-İş yöneticileri ve işyeri temsilcileri, “Metal işçisi köle değildir”, “İşgal, grev, direniş” sloganlarını attı. 

SADECE OHAL DÖNEMİNDE 5 GREV YASAKLANDI

AKP hükümetleri döneminde çeşitli işkollarında toplam 13 işyerinde 62 bin 250 işçinin grevi, 2016 Temmuz ayında ilk kez ilan edilen OHAL’den bugüne ise 5 işyerinde 24 bin 200 işçinin grevi erteleme adı altında yasaklandı. Bu 5 yasaklamanın içinde ikisi Birleşik Metal-İş’in grevleri. (İstanbul/EVRENSEL)

ÇELİK-İŞ: ÜRETİMDEN GELEN GÜCÜMÜZÜ DEVREYE SOKMA ZAMANI

Hak-İş’e bağlı Çelik-İş, MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi(TİS) sürecinden anlaşma çıkmaması üzerine, 2 Şubat günü itibariyle greve çıkacağını duyurdu. Arabulucu raporunun sendikaya ulaşmasının ardından Çelik-İş Genel Yönetim Kurulu toplanarak, MESS’e bağlı işyerlerinde grev uygulama kararı aldı. 

Karar ile ilgili olarak yazılı bir basın açıklaması yapan Çelik-İş Sendikası Genel Başkanı Yunus Değirmenci, “Biz, bu işi masada bitirelim dedikçe, MESS, tam tersi şekilde verdiği tekliflerle masadan kalkmış, bizi de masadan kalkmaya zorlamıştır. Haklarımızı almak için üretimden gelen gücümüzü devreye sokma günü gelmiştir” ifadelerini kullandı.(İstanbul/EVRENSEL)


METALDE KÂR, ÇOK SÖMÜRÜ AĞIR

Birleşik Metal-İş tarafından hazırlanan, “2017-2019 dönemi MESS Grup Toplu Sözleşme Sürecinde Metal İşçisinin Gerçeği” başlıklı rapor, toplantıda Sendika Uzmanı İrfan Kaygısız tarafından sunuldu. Rapora göre Türkiye’de otomotiv sektöründe toplam üretiminin artmasıyla birlikte metal patronları kârına kâr kattı.

ÜRETİM ARTTI

Türkiye’de 2017 Ocak-Kasım döneminde bir önceki yılın aynı aylarına göre toplam üretim yüzde 24.2 oranında arttı. 2007 yılında Türkiye’de 579 bin olan otomobil üretimi, 2017 yılında 1 milyon 48 bine ulaştı. 2017 yılı Ocak-Kasım döneminde 844 bin adedi olmak üzere, toplam üretimin yüzde 79’unu oluşturan 1 milyon 216 bin adet taşıt ihraç edildi.

Beyaz eşya üretiminde Avrupa’da 1., çelik üretiminde dünyada 8. Üretici konumunda olan Türkiye’de değer bazında çelik ihracatı 2017 itibarıyla 10.3 milyar dolara ulaştı.

İŞ GÜCÜ VERİMLİLİĞİ

“Ne zaman işçiler bir talepte bulunsa ‘üretkenlik’ diyor işverenler” diyen Kaygısız, işgücü verimliliğinin ana metal sanayinde yüzde 3.2, motorlu kara taşıtı-treyler üretiminde 8.1 arttığı bilgisini vererek, “Bu, işçilerin daha yoğun üretkenliğinden ya da teknolojik gelişmeden kaynaklanır. Fabrikalarda üretim baskısı işçilerin üzerinde demoklesin kılıcı gibi duruyor” dedi.

KÂRLAR

Kaygısız, ISO 500 verilerine dayanarak başlıca metal fabrikalarının kârlarına ilişkin de bilgi verdi. Buna göre MESS sözleşmesi kapsamında bulunan Ford Otomotiv 2016 yılında işçi başına yıllık 72 bin 550 lira, aylık 6 bin 46 lira kâr etti. İşçilerin MESS’ten talebi, Ford’un kârının sadece yüzde 18.5’ine denk geliyor. Benzer şekilde İskenderun Demir Çelik 2016 yılında işçi başına yıllık 303 bin 893 lira kâr etti. Bu rakam da aylık 25 bin 324 lira anlamına geliyor. “İSDEMİR net 695 lirayı verse kârının sadece yüzde 4.4’ünü vermiş olacak” diyen Kaygısız, “Kendisine yüzde 96 gibi bir kâr kalmış olacak. Ereğli Demir Çelik kârının 5.2’si işçilerin talebini karşılar durumda. Bu tablo işçilerin ne kadar yoğun sömürü altında olduğunu gösteriyor” diye konuştu.

MESS ÜYESİ İŞYERİNDE KİŞİ BAŞI KÂR DEVASA

Raporda MESS üyesi işyerlerinde 2016 yılında ve aylarında kişi başı kârlar da ortaya konuldu. Buna göre İÇDAŞ 2016 yılında işçi başına yıllık 95 bin 701 lira, aylık 7 bin 975 kâr etti. İÇDAŞ işçinin talebini yerine getirmesi kârının yalnızca yüzde 14’ü ediyor.

İŞGÜCÜ MALİYETİ

Patronların Türkiye’de işgücü maliyetinin yüksek olduğunu öne sürdüğünü söyleyen Kaygısız Türkiye’de bir işçinin saat maliyetinin 2.6 Avro olduğunu söyledi. Aynı maliyet, Norveç’te 59.1 Avro, Romanya 5.1 Avro, Bulgaristan 4.2 Avro, Macaristan 8.3 Avro, Yunanistan 15.1 Avro.

TEŞVİKLER

Türkiye’de 23 başlık altında teşvik veriliyor. En önemli finansman kaynağı işsizlik sigorta fonu. Kaygısız burada iki alıntı yaptı. Ali Koç: “Cumhuriyet tarihinin en önemli teşvikleri veriliyor. Sanayiciye hiçbir dönemde böyle imkanlar sunulmadı.” Alarko CEO’su Ayhan Yavrucu: “Hiçbir dönemde bu kadar teşvik görmedim.” (İstanbul/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Muharrem İnce CHP Genel Başkanlığına adaylığını açıkladı

SONRAKİ HABER

Erdoğan'ın hedef gösterdiği Afrika gazetesine saldırı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...