22 Ocak 2018 07:23

Dünyanın en zengin %1'i küresel servetin %82'sine sahip

Oxfam, küresel gelir adaletsizliğine dikkat çekerek, 2017 yılında tablonun kötüye gittiğine dikkat çekti.

Paylaş

Dünya Ekonomik Forumu öncesinde “Çalışmayı ödüllendir, zenginliği değil” adlı raporunu açıklayan İngiliz yardım kuruluşu Oxfam, dünyanın en varlıklı yüzde 1’lik kesiminin geçen yıl yaratılan küresel servetin yüzde 82’sine sahip olduğunu, ancak nüfusun en yoksul yüzde 50’sini oluşturan 3.7 milyar kişinin ise bu pastadan hiçbir pay alamadığını açıkladı.

Aynı rapora göre, 2010 yılından bu yana milyarderlerin serveti sıradan çalışanlara göre altı kez daha hızlı büyürken mart 2016 ile mart 2017 arasında her iki günde bir yeni bir milyarder ortaya çıktı ve milyarderlerin sayısı rekor bir seviye olan 2043’e ulaştı. 

Davos’taki zirveye katılacak olan Oxfam’ın Direktörü Winnie Byanyima yaptığı açıklamada “Milyarder patlaması gelişen bir ekonominin işareti değil, başarısız olan ekonomik sistemin belirtisidir” dedi.

İŞÇİ HAKLARINA SALDIRILAR ETKİLİYOR

Raporda kadınların erkeklerden daha az para kazandığı ve en düşük ücretli işlerde çalıştığı belirtilirken, 10 milyarder 9’unun erkek olduğu açıklandı.

BBC’nin aktardığı rapora göre, dünyanın yoksul yüzde 50’lik kesimindeyse herhangi bir servet artışı gözlenmedi. Kuruma göre, vergiden kaçınma, şirketlerin siyaset üzerinde artan etkisi, işçi haklarının uğradığı erozyon ve kemer sıkma politikaları gelir adaletsizliğindeki uçurumun derinleşmesinde başlıca nedenler.

61 KİŞİ DÜNYANIN YARISINA BEDEL

Oxfam 2017 yılının başında açıkladığı raporda dünya nüfusunun yarısının servetinin 8 kişinin elinde olduğunu açıklamıştı. 

Kurum bu yıl bu sayının 42 olduğunu ifade etti, geçen yılın sayısını ise 8’den 61’e revize etti. Revizyona gerekçe olarak elde edilen güncel verilerle yapılan yeni hesaplamalar gösterildi.

Oxfam Direktörü Mark Goldring, “Tabloya neresinden bakarsanız bakın kabul edilemez bir durum” dedi.

RİSKLER BÜYÜDÜ

48. Dünya Ekonomi Forumu Davos’ta bugün başlayacak ve 26 Ocak tarihine kadar sürecek. 

‘Parçalanmış bir dünyada ortak bir gelecek’ üst başlığıyla yapılacak foruma, 100 ülkeden 2 bin 500’ün üzerinde politikacı devlet yöneticisi ve tekel temsilcisi katılacak.

Dünya Ekonomik Forumunun, bu yılki Global Risks 2018, raporu, küresel kapitalist sistem için çöküş olasılığına dikkat çekiyor.

Geçen yıl, “Halkların, ekonomik siyasi düzene karşı yükselen tepkileri , “Piyasa kapitalizminde kökten reformların gerekliliği” konularına dikkat çeken forum raporu bu yıl, ekonomik, finansal, teknolojik, siyasi, ekolojik risklerin birbirlerini besleyerek geliştiğine vurgu yapıyor. 

Forum boyunca yapılacak 400 oturumda risklerin sosyal, politik ve ekonomik sonuçları ve kapitalizmi kurtarmak adına yapılması gerekenler tartışılacak.  Zirveye 70’i üst düzey devlet ve hükümet temsilcisi olmak üzere 3 bin kişinin katılması bekleniyor. 

MODA MÜDÜRLERİ 4 GÜNDE, BANGLADEŞ İŞÇİLERİ BİR ÖMÜR!

Oxfam raporuna göre, dünyanın en büyük beş moda markasının genel müdürlerinin maaşlarının sadece dört günlük toplamının Bangladeş’teki tekstil işçilerinin bir hayat boyu kazandığından daha fazla olduğu açıklandı.

Byanyima “Kıyafetlerimizi yapan, telefonlarımızı monte eden ve yiyeceklerimizi yetiştiren insanlar, istikrarlı bir şekilde ucuz mal tedarikini sağlamak için istismar ediliyor ve şirketlerin ve milyarder yatırımcıların kârlarını arttırıyorlar” dedi.

Oxfam artan eşitsizlikle mücadele için hükümetleri hissedar ve genel müdür seviyesindeki çalışanların gelirlerini sınırlamaya, eşit işe eşit ücret vermeye, vergi kaçıranlara darbe indirmeye ve sağlık ve eğitime daha fazla bütçe ayırmaya çağırdı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Ankara'da 'Sadece Diktatör' yetmedi Barış Atay da yasaklandı

SONRAKİ HABER

Afrin operasyonunda 3. gün: 1 asker hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...