22 Ocak 2018 06:17
Son Güncellenme Tarihi: 23 Şubat 2018 14:08

786 kişi Afrin paylaşımları nedeniyle gözaltına alındı

Afrin'e yönelik operasyonu eleştiren paylaşımlar sebebiyle soruşturmalar, gözaltı ve tutuklamalar yaşanıyor. Gün gün bilgiler...

Paylaş

Afrin'e "Zeytin Dalı Harekatı"nın başladığı 20 Ocak tarihinden itibaren yurt genelinde sosyal medya paylaşımlarından dolayı çok sayıda kişi için soruşturma başlatıldı, gözaltılar, tutuklamalar yaşandı.

23 ŞUBAT 2018

EMEK PARTİSİ KARESİ YÖNETİCİSİ KADİR NURAL TUTUKLANDI

Balıkesir'de Emek Partisi Karesi ilçe yönetim kurulu yedek üyesi Kadir Nural Afrin operasyonu ile ilgili sosyal medya paylaşım nedeniyle tutuklandı.

Emek Partisi Karesi ilçe yönetim kurulu yedek üyesi Kadir Nural 21 Şubat günü evi baszılarak gözaltına alınmıştı. Bugün adliyeye sevk edilen Nural savcılık ifadesi sonrası  çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklandı.

 

19 ŞUBAT 2018

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI: 786 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

İçişleri Bakanlığı, Afrin operasyonunun başlangıcından bu yana sosyal medya paylaşımları nedeniyle 786 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

AYDIN EMEP ESKİ İL BAŞKANI SERBEST BIRAKILDI

16 Şubat Cuma günü Afrin operasyonuna yönelik sosyal medya paylaşımları nedeniyle gözaltına alınan EMEP Aydın eski İl Başkanı Abdurrahman Saran serbest bırakıldı. Öte yandan Bursa’nın Yenisehir ilçesinde Perşembe sabahı evi basılarak gözaltına alınan Emek Partisi Üyesi Turan Kaplan da çıkarıldığı mahkemece adli kontrol uygulamasıyla serbest bırakıldı. 

ADANA’DA 5 KİŞİ TUTUKLANDI

Adana'da Afrin paylaşımları gerekçe gösterilerek gözaltına alınan ve mahkemeye sevk edilen 9 kişiden 5'i tutuklanırken 3 kişiye ev hapsi cezası verildi.
 
Adana'da 14 Şubat'ta sosyal medyada Afrin paylaşımlarıyla ilgili gözaltına alınan 9 kişi bugün emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Savcılıkça ifadeleri alınan 9 kişi yaptıkları paylaşımlar gerekçe gösterilerek "örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla tutuklanma talebiyle sorgu hakimliğine sevk edildi. Hakimlikte ifadeleri alınan 9 kişiden biri adli kontrol şartıyla serbest bırakılırken, 3 kişiye "ev hapsi" cezası verildi. 5 kişi ise "örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla tutuklanarak Kürkçüler F Tipi Kapalı Cezaevi'ne gönderildi.
 
Öte yandan 14 ve 15 Şubat'ta yapılan operasyon kapsamında gözaltına alınan çok sayıda kişinin ise emniyetteki işlemlerinin devam ettiği bildirildi. (Adana/MA)
 

SAKARYA’DA 4 TUTUKLAMA

Sakarya'da sosyal medyadan Afrin operasyonuna karşı paylaşımda bulundukları için gözaltına alınan 5 kişiden 4'ü tutuklandı.

Gözaltına alınan 5 kişi emniyetteki işlemlerin ardından bugün adliyeye sevk edildi. 4 kişi tutuklanırken, 1 kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
 

ARDAHAN’DA 25 GÖZALTI

Ardahan ve ilçelerinde yapılan ev baskınlarında aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) Parti Meclisi (PM) üyeleri Şafak Özanli ile Dr. Taşkın Ataş, avukat Yaşar Kaya ve HDP il eşbaşkanı Ergül Koç'un da aralarında bulunduğu 25 kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Gözaltı gerekçesi öğrenilemeyen 25 kişinin İl Jandarma Komutanlığına götürüldüğü belirtildi. Gözaltı sayısının artabileceği aktarıldı.

MALATYA’DA 13 SİYASETÇİ TUTUKLANDI

Geçtiğimiz hafta Salı günü Malatya’da HDP ve DBP il binaları yapılan baskınla eş zamanlı olarak birçok partilinin evine de operasyon düzenlendi. 13 kişi gözaltına alındı. 
 
Emniyet işlemlerinin ardından 13 kişi bugün Malatya Adliyesi’ne çıkarıldı. 
 
Gözaltına alınanlardan HDP Malatya İl Eşbaşkanı Aydın Üstün ve Perihan Yücekaya, DBP İl Eşbaşkanı Mahmut Bilgiç, HDP Battalgazi eski İl Eşbaşkanı Abuzer Adıyaman, İHD yöneticisi Hasan Şahin,  parti çalışanları Halise Kızıl, Sibel Yaylagül, Polat Akköse, Bülent Karataş, Ali Doğan, Kamil Şahin, Hasan Kaya ve ve 17 Şubat’ta Balıkesir’de gözaltına alınan Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi MYK üyesi Turap Günay savcılık tarafından tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi.
 
Mahkeme “Örgüt propagandası” yaptıkları iddiasıyla 13 siyasetçinin tutuklanmasına karar verdi. 
 
Siyasetçiler Malatya E Tipi Cezaevi’ne gönderildi

HDP HINIS İLÇE ESKİ EŞBAŞKANI SERBEST BIRAKILDI

Öte yandan HDP'nin 3'ncü olağan kongresi öncesi Erzurum’da gözaltına alınan 40 kişiden 39'u emniyet ifadelerinin ardından serbest bırakılırken HDP Hınıs ilçe eski eşbaşkanı Meral Alagöz İmre ise bugün Adliye'ye getirildi. 
Savcılık ifadesi alınan İmre, 'Örgüt propagandası" yapmak iddiasıyla tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi.
 
İmre, yurt dışına çıkma yasağı konularak serbest bırakıldı.
 

16 ŞUBAT

HATAY'DA GÖZALTINA ALINAN 17 KİŞİ SERBEST BIRAKILDI

Halil İMREK
Adana

“Savaşa hayır” dedikleri için 13 Şubat sabahı polisin evlerine düzenlediği baskınla gözaltına alınan Hatay Demokrasi Güçleri üyeleri bugün savcılığa çıkarıldı. 17 kişi, savcılık tarafından tutuklanmaları talebiyle sevk edildikleri mahkemece serbest bırakıldı.

13 ŞUBAT'TA GÖZALTINA ALINMIŞLARDI

22 Ocak’ta İnsan Hakları Derneğinde Hatay Emek ve Demokrasi güçlerinin düzenlediği basın toplantısında “Afrin Savaşına Hayır” açıklaması yapmışlardı. Açıklamada “Hatay halkı savaştan bıkmıştır. Medyanın ve hükümet aygıtlarının tüm manipülasyonlarına rağmen gerçek şu ki; savaş acıdır, ölümdür, sefalettir. Savaş koşulları içinde yaşamaya alışmayacağız” denmişti. 27 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarılmış ama bazı kişiler adreslerinde bulunamadığı için 17 kişi gözaltına alınmştı.

Dün Hatay Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubede ifadeleri alınan demokrasi güçleri, bugün Hatay adliyesinde savcılığa çıkarıldılar. Gözaltılarla ilgili görüştüğümüz Avukat Suphi Zarif, “Gözaltına alınırken ‘Anayasal düzeni değiştirmek, ter örgütü propagandası yapmak, terör örgütü üyesi olmak, terör örgütüne yardım ve yataklık’ gibi suçlamalarla itham edilerek alındılar. Ancak emniyette ifadeleri alınırken örgüt propaganda yapmakla suçlandılar. Yani yaptıkları dernek binasında bir basın açıklaması. Oysa propaganda suçundan gözaltına alınamazlar. Yani hukuksuz bir durum söz konusu” dedi.

Hatay emek ve demokrasi güçleri adına yapılan açıklamada gözaltına alınanların bir an önce bıkılması istendi. Açıklamada “Her gün gözümüzü göz altılarla açıyoruz. Gözaltlıların hedefi tek adam rejimini kalıcı kılmak ve gözdağı vermektir. 15 Temmuz darbe girişimi bahane edilerek ilan edilen OHAL ve KHK’ler ile bütün ülke açık bir cezaevine dönüştürüldü. Şimdi de oluşturulan savaş konsepti ile bu durum yaygınlaşarak devam ettirilmek isteniyor. Ancak bütün bu baskılar ve gözaltılar bizleri yolumuzdan döndüremeyecek. Demokrasi ve barış demeye devam edeceğiz. Biz Hatay’daki emek ve demokrasi güçleri mücadelemizden asla ve asla geri dönmeyeceğiz. Bu ülkede demokrasi, insan hakları, kardeşlik ve barış var olana kadar sokakta ve yaşamın her alanında mücadelemizi sürdüreceğiz.” 

GÖZALTINDA OLANLAR

Gözaltına alınanlar arasında 73 yaşında olan İHD Hatay Şube Başkanı Mithat Can, DİSK/Genel-İş Hatay Şube Başkanı Yusuf Berkyürek, HDP Hatay İl Eş Başkanı Sultan Başaran,  HDP İl Yöneticileri Dİlek Dablan, Seher Cevheroğlu, SYKP İl Eş başkanı Hülya Kavuk, HDP Defne İlçe Eş Başkanı Mithat Mirioğlu, HDP Samandağ İlçe Eş başkanı Adnan Eryılmaz, , İHD ve Eğitim-Sen üyesi Servet Üstün Akbaba, SYKP üyeleri İzzet Koldan ve Gülşen Yılmaz, Aka-Der üyesi Mehmet Ali Ceylan, BES Adana Şb. Yön. Kurulu üyesi Deniz Polat, Eğitim-Sen Üyeleri Nidal Çay, Gülizar Işık Çay, Avukat Çetin Sakallı, HDP üyesi Salman Altınöz var.


ESKİ EMEP AYDIN İL BAŞKANI GÖZALTINA ALINDI

Emek Partisi (EMEP) Aydın önceki dönem İl Başkanı Abdurrahman Saran, evine yapılan baskın sonucu gözaltına alındı.   

13 ŞUBAT

BALIKESİR

Balıkesir'in Merkez, Edremit ve Ayvalık ilçelerinde sabah saat 7.30 sularında Edremit Eğim Sen Yürütme Kurulu üyesi Kemal Yadırgı, Eğitim Sen Balıkesir Şube Mali Sekreteri İbrahim Coşkun ile EMEP üyeleri İbrahim Gümüştaş, Mehmet Tank, Fatma Gün, Erdinç Kırova, Süleyman Demirözer, Kamil Yadırgı, ÖDP Ayvalık İlçe Başkanı Kemal Gözüyaşlı, HDP Bandırma ilçe yöneticisi Ercan Delikaya, Edremit ilçe yöneticisi Sevdin Kul ve Cihat Adıgüzel gözaltına alındı.

Yapılan ev aramalarında bilgisayar ve cep telefonlarına el konulduğu ifade edildi.

HATAY

Hatay’da da sabah saatlerinden itibaren onlarca eve baskın düzenlendi, toplamda 27 kişilik bir gözaltı listesi olduğu öğrenildi.

Gözaltına alınanlar arasında Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Hatay İl Eş Başkanı Hülya Kavuk, SYKP üyeleri İzzet Koldan, Mert Arslanyürek, Çınar Taş; DİSK Genel İş Antakya Şube Başkanı Yusuf Berkyürek, HDP Hatay İl Eş Başkanları Kerem Nalbant ve Sultan Başaran ile parti üyesi Çetin Sakallı, Eğitim Sen üyeleri Gülizar Işık ve Nidal Çay, Hatay Barosu eski yöneticisi Avukat Adnan Eryılmaz ve İHD Antakya Şube Başkanı Mithat Can ile Şube Sekreteri Servet Akbaba'nın olduğu öğrenildi.

ANTALYA

Antalya da bu sabah sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek evlere yapılan baskınlarda gözaltılar yaşanıyor.

DİSK Gıda-İş Antalya örgütlenme uzmanı Mustafa Aykara ve Halk Evleri MYK üyesi Kutay Meriç sabah saatlerinde evlerine yapılan baskınlarda gözaltına alındı. Gözaltıların sürdüğü ve yeni gözaltıların olduğu iddiaları var.

(HABER MERKEZİ)

                                   6 ŞUBAT

DBP EŞ BAŞKANI MEHMET ARSLAN GÖZALTINA ALINDI

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Mehmet Arslan, partisinin Diyarbakır'daki genel merkez irtibat bürosu önünde polislerce gözaltına alınarak İl Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

Arslan'ın Evrensel'de yayımlanan röportajı ve Afrin operasyonuna ilişkin sosyal medyada yaptığı paylaşım gerekçe gösterilerek gözaltına alındığı öğrenildi. 

Arslan tutuklandı.

TARIM ORKAM SEN GENEL BAŞKANI HAMİT KURT SERBEST BIRAKILDI

Sosyal medya paylaşımları nedeniyle gözaltına alınan Tarım Orkam-Sen Genel Başkanı Hamit Kurt, Figen Yüksekdağ'ın danışmanı Songül Akbay, Edebiyat Haber yazarı Emek Erez, belgeselci Sibel Tekin, Kaos GL'den Ali Erol adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı.

Sosyal medya paylaşımları nedeniyle gözaltına alınan Tarım Orkam-Sen Genel Başkanı Hamit Kurt, Figen Yüksekdağ'ın danışmanı Songül Akbay, Edebiyat Haber yazarı Emek Erez, belgeselci Sibel Tekin, Kaos GL'den Ali Erol Öğrenci Kolektifleri üyesi Aysu Taştan, Muzaffer Gülçimen HDP Şereflikoçhisar Eş Başkanı Ramazan Aksoy, Berrin Ercan Ankara Adliyesi'ne getirildi. 

Savcılık ifadesi alınan Ramazan Aksoy, Aysu Taştan, Berrin Ercan ve Muzaffer Gülçimen'in tutuklanmasını istedi. Sosyal medyada TTB’ye destek verdiği paylaşımları gerekçesiyle 5 gündür gözaltında bulunan KESK’e bağlı Tarım Orkam-Sen Genel Başkanı Hamit Kurt ile diğer isimler ise adli kontrol ile serbest bırakıldı. Savcının tutuklama talebi istediği isimler için karar bekleniyor. (Ankara/EVRENSEL)


KONYA'DA 10 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

DHA’nın haberine göre, Konya'da, Afrin operasyonu ile ilgili sosyal medya paylaşımları nedeniyle 14 kişi hakkında yakalama kararı çıkartıldı. Bugün eş zamanlı yapılan operasyonda 10 kişi gözaltına alındı

Konya’da Afrin operasyonu ile ilgili sosyal medya paylaşımları nedeniyle 14 kişi hakkında 'örgüt propagandası yapmak, halkı kin ve nefretliği sürüklemek' suçlamalarıyla yakalama kararı çıkartıldı. Bugün sabah saatlerinde düzenlenen operasyonda 10 kişi gözaltına alındı. 4 kişinin yakalanması için çalışmaların sürdüğü belirtildi. 
 

5 ŞUBAT

EMEP BURSA İL BAŞKANI HASAN ÖZAYDIN TUTUKLANDI

Bursa’da Afrin operasyonuna karşı barış çağrısı yaptığı için gözaltına alınan Emek Partisi (EMEP) İl Başkanı Hasan Özaydın tutuklandı. 
Ülke genelinde yapılan Afrin operasyonu paylaşımı ve tepkisi nedeniyle Hasan Özaydın ile birlikte Emek Partisi’nin 5 üyesi tutuklanmış oldu.  
Bursa’da 2 Şubat günü sabah saatlerinde düzenlenen ev baskınlarıyla Emek Partisi (EMEP) İl Başkanı Hasan Özaydın’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alınmıştı. 3 Şubat günü de gözaltına alınanlardan 10'u emniyetteki işlemlerinin ardından serbest bırakıldı. 
Emek Partisi (EMEP) İl Başkanı Hasan Özaydın ile Bursa Muhalif  Editörü Ozan Kaplanoğlu ise bugün adliyeye sevk edildi. 
Mahkeme, EMEP İl Başkanı Hasan Özaydın’ın tutuklanmasına karar verdi. Bursa Muhalif  Editörü Ozan Kaplanoğlu ise serbest bırakıldı. 

GAZETECİ ÜMİT KARTAL VE HALKEVLERİ YÖNETİCİSİ UĞUR GÖÇMÜŞ SERBEST BIRAKILDI

Savaş karşıtı paylaşımları nedeniyle gözaltına alınan İz Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ümit Kartal ve Halkevleri yöneticisi Uğur Göçmüş serbest bırakıldı. 
 
İzmir’de sosyal medyada savaş karşıtı paylaşımları nedeniyle gözaltına alınan İz Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ümit Kartal ve Halkevleri Yönetim Kurulu üyesi Uğur Göçmüş, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Kartal savcılık işlemlerinin ardından serbest bırakılırken, Göçmüş ise sevk edildiği Sulh Ceza Hakimliği tarafından serbest bırakıldı. 

Gözaltına alınmasıyla ilgili konuşan Kartal, "Dün neredeysek bugün de oradayız. Gazetecilik faaliyetinde bulunmanın suç olarak nitelenmesi kabul edilemez. Halkevleri'nin, Türk Tabipler Birliği'nin merkez komitesinin gözaltına alınmasını ironik bir dille eleştiren bir paylaşımını haberleştirdiğimiz ve bunu gazetemizde yayınladığımız için gözaltına alındım" dedi.


TEKİRDAĞ’DA GÖZALTINDA OLAN 10 KİŞİDEN 3’Ü TUTUKLANDI

Tekirdağ'da Afrin operasyonu ile ilgili sosyal medyada paylaşım bulundukları gerekçesiyle gözaltına alınan 10 kişiden 3'ü tutuklandı.

2'si kent merkezi olmak üzere, Çorlu, Çerkezköy'den 10 kişi gözaltına alındı.Emniyetteki ifadeleri alınan kişiler adliyeye sevk edildi. Gözaltına alınan 10 kişiden 3’ü tutuklanırken, 7 kişi adli kontrol şartıyla ile serbest bırakıldı.


BELGESEL SİNEMACI SİBEL TEKİN’E ÖZGÜRLÜK’

Ankara Özgür Haber Platformu, gözaltına alınan belgesel sinemacı-akademisyen Sibel Tekin’in derhal serbest bırakılmasını talep ederek, “Sibel Tekin, toplumsal belleğimizin hafıza kaydıdır” dedi.

Muhalif kesimlere yönelik yapılan ev baskını ve gözaltılarsürerken aralarında belgesel sinemacı-akademisyen Sibel Tekin’in de olduğu çok sayıda kişinin gözaltı süreci devam ediyor. Ankara Özgür Haber Platformu yaptığı basın açıklamasıyla Sibel Tekin ve diğer gözaltıların serbest bırakılmasını istedi. İnsan Hakları Derneği Ankara Şubesi’nde yapılan açıklamaya Sibel Tekin’in annesi de katıldı. Platform adına konuşan Ulaş Akyol, “Sibel Tekin’i tanıyanlar, kamerasıyla her konuda hiçbir kişisel çıkar göz etmeksizin verdiği emeğin şahididir. Sibel Tekin sokağın vicdanıdır” dedi. Arkadaşlarının haber kayıt ve kanıt hakkının ete kemiğe bürünmüş hali olduğunu aktaran Akyol, “Kamerası, sesi duyurulmayanların sesidir. Özetle Sibel Tekin, toplumsal belleğimizin hafıza kaydıdır” diye konuştu.

Seyri Sokak’tan Oktay İnce, evden alınan hardisk ve belleklerin olduğunu ifade ederek, “Bir suç uydurmaya, üretmeye çalışıyorlar. Bu savcıların, adalet sisteminin artık OHAL koşullarında nasıl işlediğini ve nasıl işlemediğini her gün tekrar yaşıyoruz” dedi. (Ankara/EVRENSEL)


AFRİN PAYLAŞIM VE PROTESTOSU NEDENİYLE 573 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

İçişleri Bakanlığı Afrin operasyonuyla ilgili sosyal medyadan mesaj paylaşan 449 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Protestoya katıldığı gerekçesiyle gözaltına alınanların sayısı ise 124.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre söz konusu kişilere yöneltilen suçlama “terör propagandası yapmak.”

İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, şu ifadeler yer aldı:  “Zeytin Dalı Harekâtına yönelik harekat başlangıcından itibaren sosyal medyadan terör propagandası yapan 449 şahıs ile protesto eylemlerine katılan 124 şahıs gözaltına alınmıştır.” 
 

3 ŞUBAT 2018

BURSA'DA GÖZALTINA ALINANLARDAN 10'U SERBEST BIRAKILDI

Bursa'da 2 Şubat'ta gözaltına alınanlardan 10'u emniyetteki işlemlerinin ardından serbest bırakıldı. Emek Partisi (EMEP) İl Başkanı Hasan Özaydın ile Bursamuhalif Editörü Ozan Kaplanoğlu'nun pazartesi günü adliyeye sevk edileceği belirtildi. 

Öte yandan Bursamuhalif Editörü Ozan Kaplanoğlu'ya emniyetteki sorgusunda yaptığı haberlerin kaynağının ve neden haber yaptığının sorulduğu öğrenildi.

ÜMİT KARTAL'IN TUTUKLULUĞUNA İTİRAZ EDİLDİ

Dün gözaltına alınan İzmir'de yayın yapan İz Gazete Genel Yayın Yönetmeni Ümit Kartal Çankaya Terörle Mücadele Şubesinde tutuluyor. " “Türkiye’nin Afrin Operasyonu ‘işgal’ olarak nitelendirip halkı galeyana getirmek üzere haberler yapmak” suçlaması ile gözaltına alınan Kartal'ın dün evinde arama yapılarak, cep telefonuna el konulmuştu. 

DOSYAYA GİZLİLİK KARARI

Kartal'ın Avukatı Dilek Güzel, dosyada gizlilik kararı bulunduğunu belirterek, "Somut bir iddia, belge yok dosyada. Genel olarak Afrin haberlerinde halkın kışkırtıldığı gibi soyut bir iddia var. 7 gün gözaltı süresi verildi. Biz hem tutukluluk sürecine hem de tutukluluğa itiraz ettik" dedi. Kartal'ın moralinin iyi olduğunu belirten Güzel, Kartal'ın, 'Dün neredeysek bugün de oradayız' dediğini ifade etti. 

HALKEVLERİ BAŞKANI SAĞLIK GEREKÇESİYLE BIRAKILDI

Öte yandan dün aynı saatlerde gözaltına alınan İzmir Halkevleri Şube Başkanı Nizamettin Kılıç sağlık sorunları nedeniyle serbest bırakılırken, Halkevleri GYK üyesi ve EGEÇEP Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Göçmüş ise halen gözaltında tutuluyor.

EGEÇEP: UĞUR GÖÇMÜŞ DERHAL SERBEST BIRAKILSIN

Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) yaptığı yazılı açıklamada sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek gözaltına alınan Uğur Göçmüş'ün derhal serbest bırakılmasını istedi. 

EGEÇEP'in kurulduğu günden bu yana yaşamın, ortak yaşam alanlarının, doğal ve kültürel mirasın korunması için çaba gösterdiğinin altını çizildiği açıklamada, platformun doğayla barışık, emeğin ve insan onurunun sömürülmediği bir dünya özlemini her fırsatta dile getirdiği ifade edildi.

"Savaşlar insanlarla birlikte tüm canlıları yok edip doğanın dengesini bozmaktadır. EGEÇEP çevreyi kirleten ve yaşamı yok eden savaşa karşı barıştan yanadır" denilen açıklama şöyle devam etti:

"Yurttaşların düşüncelerini ifade etme özgürlüğü, en temel Anayasal haklardan biridir. Yürütme Kurulu Üyemiz Uğur Göçmüş'ün de 'Zeytin Dalı' adı verilen operasyona yönelik eleştirel görüşleri nedeniyle gözaltına alınmasını kabul etmiyor, arkadaşımızın derhal serbest bırakılmasını istiyoruz"

2 ŞUBAT 2018

BURSA'DA EV BASKINLARI: EMEP İL BAŞKANI DA GÖZALTINDA

Bursa’da barış çağrısı yapan Bursa Demokrasi Güçlerine operasyonlar yapıldı, çok sayıda kişi gözaltına alındı. Sabah saatlerinde düzenlenen ev baskınlarıyla Emek Partisi (EMEP) İl Başkanı Hasan Özaydın’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan adlarına ulaşılanlar şöyle:

Gözaltına alınanlardan adlarına ulaşılanlar şöyle: EMEP İl Başkanı Hasan Özaydin, Yeşil Sol Parti İl Başkanı Serdar Esen, Bağımsız Tekstil İşçileri Sendikasından (BATİS) Metin Burak.

Öte yandan HDP Bursa İl Eş Başkanı Filiz Ejderoglu, DBP İl Yöneticisi Hanifi Çam, Halkevleri GYK Üyesi ve Bursa İl Başkanı Gürkan Çelik, Halkevleri Bursa Yöneticisi Fidel Çakmak, Bursamuhalif Editörü Ozan Kaplanoglu ile HDP İl Sekreteri Çicek Çelebioğlu'nun da evlerine baskın düzenlendi ve evde olmadıklarına dair tutanak tutuldu.

BURSA DEMOKRASİ GÜÇLERİNİN AÇIKLAMASI NEYDİ?

Avukatlardan edinilen bilgilere göre gözaltıların gerekçesinin Bursa Demokrasi Güçleri’nin savaş karşıtı açıklamaları ve TTB gözaltılarını protesto etmeleri olduğu öğrenildi. Bursa Demokrasi Güçleri, 30 Ocak tarihinde Afrin operasyonu hakkında açıklama yapmış, açıklamada “Savaşa mecbur olan halklarımız ve emekçiler değil, iktidarını savaşa, gerilime ve kaosa bağlayan AKP’dir. AKP hükümetinin hem içerde hem dışarıda emekçileri ve halkları kutuplaştırmak üzerine kurulu bir siyaset izlemesi savaş ve şiddet ortamını sürekli canlı tutmaktadır. Ülkemizdeki darbelerin, savaşların ve ekonomik krizlerin bedelini halkımız ve emekçiler ödemektedir. Savaş naraları atanların çocukları sefa sürerken, yoksul halkın çocukları ölümle ssınanmaktadırlar” denilmişti.

TTB'ye yönelik gözaltılar sonrasında da demokrasi güçleri açıklama yapmış, açıklamada “TTB ne söylemişse bizler de aynısını söylüyoruz. Vicdan sahibi hekimler gibi ölüme karşı yaşamı, savaşa karşı barışı savunuyoruz” ifadeleri kullanılmıştı.

EMEP: GÖZALTILAR SERBEST BIRAKILSIN

Emek Partisi Bursa İl Örgütü yaptığı açıklamada EMEP İl Başkanı Hasan Özaydın’ın da aralarında olduğu çok sayıda kişinin gözaltına alınmasına tepki gösterdi: Açıklamada “Muhalifler üzerindeki baskı, gözaltı, tutuklama yoluyla sindirme operasyonunun dozu artırılmış durumda. OHAL koşulları ve Afrin operasyonu demokrasi ve barış taleplerini bastırmak, tek adam rejimini güçlendirmek, bütün toplumu susturmak için dayanak yapılıyor. Böyle bir siyasete teslim olmayacağız. İl başkanımız Hasan Özaydın başta olmak üzere bu sabah hukuksuzca yapılan ev baskınlarıyla gözaltına alınan tüm arkadaşlarımız derhal serbest bırakılsın.” denildi. (Bursa/EVRENSEL)


‘BÖLGEDE BARIŞ, ÜLKEDE DEMOKRASİ’

EMEK Partisi Mersin İl Örgütü, barış talebi ile gözaltına alınanlar ve tutuklananlarla ilgili bir basın toplantısı düzenledi. Açıklamada konuşan Emek Partisi Mersin İl Başkanı Mehmet Taşçı, “Adeta akıl tutulması bir durumla karşı karşıyayız” dedi.

Parti olarak ülkedeki sorunların çözümü için barışçıl yolları savunduklarını ve bunu her platformda söylediklerini söyleyen Taşçı, “Partimiz Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Türkmen de partimizin bu barışçı düşüncelerini sosyal medya aracılığı ile paylaştığı için gözaltına alınarak tutuklanmıştır’ dedi.

Taşçı açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Ülkemizin olağan koşullara dönmesi, hukukun ve adaletin egemen olması, toplumu kamplaştırma politikalarından uzaklaştırmak, kardeşliğin, özgürlüğün olduğu, işçi ve emekçilerin örgütlenmesinin önündeki engelleri kaldırmak için, bir arada kardeşçe yaşamak için barış ortamına ihtiyacımız var. Bu nedenle biz her zaman olduğu gibi bundan sonrada barışı savunmaya devam edeceğiz. Sosyal medyada barışçıl görüşlerini paylaştıkları için gözaltına alınanlar ve tutuklanan Genel Başkan yardımcımız Mehmet Türkmen şahsında barışı talep eden ve tutuklananlar serbest bırakılmalı. Emek Partisi olarak bölgede barış, ülkede demokrasi diyoruz’ (Mersin/EVRENSEL)


ANKARA'DA ÇOK SAYIDA GÖZALTI

Ankara'da sabah saatlerinde düzenlenen ev baskınlarıyla aralarında tutuklu HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın danışmanı Songül Akbay’ın da bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı. 

Öte yandan Öğrenci Kolektifleri üyeleri Aysu Simge Taştan, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği üyesi Cevahir Canpolat, Kaos GL üyesi Ali Erol, Seyri Sokak muhabiri Sibel Tekin ile Emek Erez'in de evlerinde polis arama yapıyor.

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, polisin gece satlerinde Avukat Kemal Aytaç'ın evine baskın düzenlediğini aktardı. (Ankara/EVRENSEL)


TARIM ORKAM-SEN BAŞKANI GÖZALTINA ALINDI

Tarım Orkam-Sen Genel Başkanı Hamit Kurt sosyal medya paylaşımları nedeniyle sabah evine yapılan baskının ardından gözaltına alındı.

KESK'e bağlı Tarım Orkam-Sen'in Genel Başkanı Hamit Kurt, sosyal medyada barış ve TTB'ye destek verdiği paylaşımları gerekçe gösterilerek gözaltına alındı. Kurt’un evine sabah 06.30 sularında gelen polisler evde arama yaptı. Ardından Kurt gözaltına alındı.

KESK Eş Başkanları Aysun Gezen ve Mehmet Bozgeyik, konfederason ve bağlı sendikaların yöneticilerinin Tarım Orkam Sen Genel Merkezi'nde yaptığı basın açıklamasında emek ve meslek örgütleri, demokratik kitle örgütleri, demokrasi güçleri ve aktivistlerin devletin ya da AKP’nin kurumları, üyeleri olmadığı belirtildi. Kurumlar ya da bireylerin hükümetin politikalarını onaylamak zorunda olmadığı vurgulanan açıklamada, “Savaş koşullarında dahi resmi politikalar eleştirilebilir, farklı düşünceler ifade edilebilir. Barış talebine yönelik başlatılan sürek avı niteliğindeki gözaltı ve tutuklamaları kınıyoruz. Sosyal medya paylaşımları nedeniyle gözaltına alınan Tarım Orkam-Sen Genel Başkanı Hamit Kurt ve bir gün öncesinde gözaltına alınan TÜM BEL-SEN uzmanı çalışanımız başta olmak üzere gözaltına alınanlar derhal serbest bırakılmalıdır” denildi. (Ankara/EVRENSEL)


ANTALYA’DA GÖZALTILAR SERBEST BIRAKILDI

Mahir DOĞAN
ANTALYA

Antalya’da Sosyal medya üzerinden Savaş karşıtı yazı ve bilgi yayınlayarak şuç işledikleri gerekçe gösterilerek 24.01.2018 günü sabah saatlerinde evleri basılarak gözaltına alınan 12 kişinin tamamı serbest bırakıldı.

Antalya’da yapılan Savaş karşıtı sosyal medya paylaşım yaptığı gerekçesi ile gözaltına alınan EMEP üyesi Emine Karakurt ve HDP Parti meclis üyesi Nigar Duru ile birlikte 5 kişi bu gün Antalya adliyesine çıkartıldılar.

Savcılığın 2 kişi hakkında tutuklama, 3 kişinin adli kontrol şartıyla serbest bırakılması talebi ile mahkeme’ye sevk ettiği 5 kişi, nöbetçi mahkeme tarafından 10 günlük gözaltı süresi sonunda serbest bırakıldılar.


İZMİR'DE İZGAZETE GENEL YAYIN YÖNETMENİ ÜMİT KARTAL GÖZALTINA ALINDI

İzmir'de İz Gazete Genel Yayın Yönetmeni Ümit Kartal'ın Afrin operasyonu ile ilgili haberler nedeniyle gözaltına alındığı bildirildi. Polis Ümit Kartal'ın ofisinde ve evinde arama yaptı. 

İz Gazetenin haberine göre, Bugün saat 18.00 civarı İzmir Çankaya’da bulunan gazete bürosunu basan polis İz Gazete Genel Yayın Yönetmeni Gazeteci Ümit Kartal’ı gözaltına aldı. Kartal hakkında yakalama ve gözaltı kararı olduğunu söyleyen ekipler, Ümit Kartal’ı da alarak Kartal’ın Çiğli’deki evine gitti. Evinde yapılan aramanın ardından telefonuna el koyulan Kartal, Çankaya’daki TEM Şube Müdürlüğü’ne götürüldü. Avukat Dilek Güzel, Gazeteci Ümit Kartal’ın gözaltına alınma gerekçesinin, “Türkiye’nin Afrin Operasyonu ‘işgal’ olarak nitelendirip halkı galeyana getirmek üzere haberler yapmak” olduğunu ifade etti. Dosyada kısıtlılık kararı olduğunu belirten Güzel, Gazeteci Ümit Kartal için 7 gün gözaltı süresi olduğunu söyledi. (HABER MERKEZİ)


ESP İSTANBUL İL BAŞKANI PINAR TÜRK TUTUKLANDI

6 gün önce evlere yapılan baskında gözaltına alınan ESP İstanbul İl Başkanı Pınar Türk, Afrin operasyonu ile ilgili verdiği röportajı gerekçe gösterilerek tutuklandı.
 
Sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek 6 gün önce evlere yapılan baskında gözaltına alınan Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) İstanbul İl Başkanı Pınar Türk tutuklandı. 
 
6 gündür Vatan Emniyet'te gözaltında olan Türk, bugün İstanbul Çağlayan Adliyesi'ne getirilerek savcılık ifadesi alındı. Ezilenlerin Hukuku Platformu'ndan avukatları Türk'ün Afrin operasyonu ile ilgili verdiği röportajı gerekçe gösterilerek tutuklandığını duyurdu. (İstanbul/MA)


DBP VE HDP’YE 3 GÖZALTI

Batman  ve Siirt’te DBP ve HDP’den 3 kişi gözaltına alındı. 

Batman’da gözaltı gerekçeleri öğrenilmezken gözaltına alınan siyasetçiler DBP PM üyesi Abdulbari Karaağaç, DBP il yöneticisi Halit Ergin ve DBP eski yöneticisi Suriye Demirkılıç Batman İl Emniyet Müdürlüğü’nde tutuluyor. Öte yandan Siirt’te de HDP Siirt İl Eş Başkan Yardımcısı Zeki Celepkulu’nun gözaltına alındığı öğrenildi. Evine yapılan baskınla gözaltına alınan Celepkulu, Siirt İl Emniyet Müdürlüğü’nde tutulduğu bildirildi.

1 ŞUBAT 2018

ESKİŞEHİR'DE EMEP ÜYESİ SİNAN NİRON TUTUKLANDI

Eskişehir'de Afrin paylaşımları gerekçe gösterilerek gözaltına alınan 5 kişiden Emek Partisi (EMEP) üyesi Sinan Niron tutuklandı. 

Eskişehir'de 31 Aralık Çarşamba günü sabah saatlerinde yapılan ev baskınlarında  “PKK/KCK bölücü terör örgütünün propagandasını yapmak”, “Cumhurbaşkanına hakaret etmek” ve “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama” iddiası ile gözaltına alınan 5 kişi bugün ifadelerini vermek üzere savcılığa getirildi.

3 kişi ifadelerinin ardından serbest kalırken, iki kişi ise tutuklama talebiyle  mahkemeye sevk edildi, biri serbest bırakıldı.

4. Sulh Ceza Mahkemesi, Emek Partisi (EMEP) üyesi Sinan Niron ise tutuklanmasına karar verdi. 

C.T, ev baskını sırasında evde olmadığı için bugün savcılığa giderek ifade verdi. C.T ifadesinin ardından tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi. C.T. serbest bırakıldı. (Eskişehir/EVRENSEL) 


ESP VE DEVRİMCİ PARTİ'YE 'AFRİN' OPERASYONU: 7 GÖZALTI

İstanbul ve Ankara’da yapılan ev baskınlarında ESP, SGDF ve Devrimci Parti yönetici ve üyelerinin bulunduğu en az 7 kişi gözaltına alındı.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) ve Birleşik Devrimci Parti (Devrimci Parti) üye ve yöneticilerine yönelik İstanbul ve Ankara’da sabah saatlerinde ev baskınları yapıldı. Yapılan operasyonda 7 ismin gözaltına alındığı öğrenildi. 
 
İstanbul’da düzenlenen polis baskınlarında ESP MYK üyeleri Sıtkı Güngör, Deniz Bakır, SGDF MYK üyesi Ali Deniz Esen, ESP üyesi Muhammet Bedran Çogaltay ve Boran Atıcı’nın gözaltına alındığı bildirildi.
 
Ankara’daki operasyonda ise, Devrimci Parti bir MYK üyesi ile PM üyesi Evren Ergin’in sabah saatlerinde gözaltına alındıkları aktarıldı.
 
Gözaltıların Arin'e ilişkin paylaşımlar nedeniyle yapıldığı öğrenildi. (İstanbul-Ankara/MA)
 

31 OCAK 2018

EMEP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI MEHMET TÜRKMEN TUTUKLANDI

Sosyal medyadaki Afrin paylaşımları nedeniyle 28 Ocak günü gözaltına Emek Partisi (EMEP) Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Türkmen, çıkarıldığı 1. Sulh Ceza Hakimliği’nce “örgüt propagandası” iddiasıyla tutuklandı. 

Evrensel dağıtırken gözaltına alınan Emek Partisi Antep İl Yöneticisi Cengiz Anıl Bölükbaş adli kontrol uygulamasıyla serbest bırakıldı. (Antep/EVRENSEL)


ESKİŞEHİR’DE 5 GÖZALTI

Eskişehir'de, aralarında EMEP ve ÖDP üyelerinin de bulunduğu 5 kişi sosyal medya üzerinden Afrin operasyonuyla ilgili paylaşımları gerekçe gösterilerek gözaltına alındı. 

Sabah saatlerinde evleri basılarak gözaltına alınan 5 kişinin Eskişehir Terörle Mücadele (TEM) Şubesine gönderildiği bildirildi. Gözaltındakilerin yarın “halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek, Cumhurbaşkanına hakaret, terör örgütü propagandasını yapmak' suçlamasıyla adliyeye sevk edilecekleri belirtildi. 

Eskişehir’de ‘sosyal medya’ gözaltlarının süreceği, başka kişiler hakkında da gözaltı kararı olduğu öğrenildi. (Eskişehir/EVRENSEL)

DTK EŞ GENEL BAŞKANI LEYLA GÜVEN TUTUKLANDI

Sosyal medya’dan Afrin operasyonuna yönelik paylaşımları ve yaptığı açıklamalar,  DTK'de yaptığı çalışmalar nedeniyle 22 Ocak'ta evine yapılan baskınla gözaltına alınan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven 9 günlük gözaltı süresinden sonra çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

HDP AĞRI İL EŞ BAŞKANI TUTUKLANDI

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ağrı İl Eşbaşkanı Maşuk Arpaç ve Zeynel Abidin Çiftçi adlı yurttaş, sosyal medya üzerinden yaptıkları paylaşımlar gerekçesiyle dün gözaltına alındı. Emniyet ifadesinin ardından adliyeye getirilen Arpaç ve Çiftçi savcılık sorgusunun ardından "örgüt propagandası" yaptıkları gerekçesiyle tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi. 
 
Arpaç ve Çiftçi aynı gerekçelerle tutuklanarak Ağrı Kapalı Cezaevine gönderildi. 
 
 

30 OCAK 2018

 

ANTALYA’DA GÖZALTINA ALINANLARA 7 GÜNLÜK EK GÖZALTI SÜRESİ ALINDI

Antalya'da  Afrin operasyonu ile ilgili sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek 24.01.2018 günü sabah saatlerinde evleri basılarak gözaltına alınan 12 kişi için gözaltı süresinin bitmesinin ardından, 7 gün ek gözaltı süresi alındı.

Antalya’da yapılan savaş karşıtı sosyal medya paylaşım yaptığı gerekçesi ile göz altına alınanlar arasında EMEP üyesi Emine Karakurt ve HDP Parti meclis üyesi Nigar Duru ve HDP Antalya İl eş Başkanı Songül Şarklı’da bulunuyor. Songül Şarklı gözünden ameliyatlı olduğu ve gözünde bulunan bandajın doktor gözetiminde açılması ve tedavi edilmesi gerekçesi ile Avukatların baş vurusu sonucu 6 günlük göz altı süresi sonunda dün serbest bırakılmıştı.


BALIKESİR’DE GÖZALTINA ALINAN 9 KİŞİDEN 3'Ü SERBEST BIRAKILDI

Balıkesir’in Ayvalık, Bandırma ve Edremit ilçelerinde bu sabah saatlerinde birçok adrese yapılan baskınlar sonucu 9 kişi gözaltına alındı.

Gözaltına alınanlar arasında bulunan, kanser tedavisi gören Fazlı Aksoy ile böbrek nakli yapılan Fatma Özüpak adli kontrol uygulamasıyla serbest bırakıldı. Gözaltına alınan isimlerden olan SES yöneticisi Birsen Seyhan da yurtdışı yasağı konularak serbest bırakıldı. Gözaltında olan diğer 6 kişinin de yarın adliyeye çıkarılması bekleniyor. (Balıkesir/EVRENSEL)

 

29 OCAK 2018

HDP NİĞDE İL BAŞKANI TUTUKLANDI

Niğde’de sosyal paylaşımı nedeniyle gözaltına alınan HDP Niğde İl Başkanı Göksel Rıza Özkan tutuklandı.

Niğde'de sosyal medyada “terör propagandası yaptığı” öne sürülen HDP Niğde İl Başkanı Göksel Rıza Özkan, üniversite öğrencisi B.E.Ç. ve emekli M.K. geçen hafta gözaltına alındı. Emniyetteki sorgunun ardından 3 kişi, bugün adliyeye sevk edildi. HDP Niğde İl Başkanı Göksel Rıza Özkan tutuklanarak Niğde Kapalı Cezaevi'ne gönderildi. B.E.Ç. ve emekli M.K. ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.


HDP ÇANAKKALE EŞ BAŞKANI TUTUKLANDI 

Seçkin Sağlam/Çanakkale 

Türkiye’nin, Afrin yönelik operasyona karşı sosyal medya organlarından yapılan paylaşımlara yönelik gözaltı ve tutuklamalar sürüyor. 23 Ocak tarihinde HDP İl Eş Başkanı Nusret Kutluay ve İnsan Hakları Derneği Genel Merkez MYK üyesi, Çanakkale İl Yönetim Kurulu üyesi Hayrettin Pişkin ile birlikte gözaltına alınan ve çıkarıldığı mahkemece serbest bırakılan HDP İl Eş Başkanı Seza Kılıçbüyük Beytaş, bugün tutuklandı. 

GEREKÇE 20 OCAK TARİHLİ PAYLAŞIM

Sabah saatlerinde “İfadeniz var” denilerek emniyete çağrılan HDP İl Eş Başkanı Seza Kılıçbüyük Beytaş, 23 Ocak tarihli gözaltı iddiaları arasında bulunmayan 20 Ocak tarihli paylaşımı nedeni ile önce savcılığa çıktı, ardından da tutuklama istemiyle çıktığı nöbetçi mahkeme tarafından tutuklandı. 

'PAYLAŞIMLARI ARASINDA GÖRÜNMÜYOR, NE OLDUĞU DA BELLİ DEĞİL'

Tutuklama kararının ardından Beytaş’ın davasını bakan avukatlardan alınan bilgiye göre, 20 Ocak tarihli “YPG’den Afrin açıklaması” şeklinde bir haber paylaşımı yapıldığı iddia edildi. Ancak Beytaş’ın paylaşımları arasında böyle bir paylaşım görülmezken, Beytaş da böyle bir paylaşım yapıp yapmadığını anımsamadığını dile getirdi. 23 Ocak tarihli gözaltı süresince iddialar arasında yer almayan söz konusu paylaşım nedeni ile tutuklanan Beytaş, Çanakkale’de sosyal medya paylaşımları nedeni ile tutuklanan ikinci isim oldu. Bilindiği gibi 24 Ocak tarihinde de İHD Merkez Yönetim Kurulu üyesi ve Çanakkale Yönetim Kurulu üyesi Hayrettin Pişkin de sosyal medya paylaşımı nedeni ile tutuklanmıştı. 


ANTEP’TE 8 KİŞİ TUTUKLANDI

Antep’te 23 Ocak’tan itibaren sosyal medyada Afrin ile ilgili barış yanlısı paylaşımlarından bulundukları için gözaltına alınan 10 kişiden 8’i tutuklandı. Aralarında DBP Şehitkamil İlçe Eş Başkanı Tahir Altuğ, HDP Antep İl Eş Başkanı Atiye Okay, HDP PM Üyesi Mehmet Karayılan’ın da olduğu 8 kişi çıkarıldıkları 1. Sulh Ceza Hakimliği’nce ‘örgüt propagandası’na yapma iddiası ile tutuklanırken, 2 kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. 

TÜRKMEN ÇARŞAMBA SAVCILIĞA ÇIKARILACAK 

Aynı operasyon kapmasında EMEP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Türkmen Antep Havaalanında 'Afrin paylaşımları' gerekçesiyle önceki gün gözaltına alındı. Antep’te “sosyal medyada Afrin'e dair paylaşımlar” gerekçe gösterilerek yapılan gözaltı işlemleri kapsamında Türkmen'in şehir dışında olmasına rağmen evi aranmış ve bilgisayarına el konulmuştu. Türkmen’in avukatlarının verdiği bilgiye göre, Türkmen’in Çarşamba günü savcılığa çıkartılacağı belirtildi. EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan Twitter hesabından, Türkmen’in gözaltına alınmasına tepki göstererek, “Suçlama malum gerekçe, sosyal medya paylaşımı. Muhalefeti böyle susturacağını sanan siyasi iktidarlar tarihten bugüne hep yanıldılar” ifadelerini kullandı. (Antep/EVRENSEL)


SAMSUN'DA GÖZALTILAR SERBEST

Samsun'da 25 Ocak Perşembe günü sosyal medya paylaşımları gerekçesiyle gözaltına alınan SYKP İl Eş Başkanları İlhan Cüre, Meral Aslan ve Samsun Halkevi Başkanı Şeyma Özberk, bugün çıkarıldıkları mahkemede adli kontrol uygulamasıyla serbest bırakıldı.

Duruşma sonrası Evrensel'e konuşan Cüre, SYKP Samsun adına açılan fakat partileriyle ilgisi olmayan hesaptan yapılan paylaşımlar nedeniyle gözaltına alındıklarını ifade etti. Cüre, söz konusu paylaşımda Afrin'e yönelik operasyona karşı barış çağrısı yapıldığını, savaş politikalarından vazgeçilmesi gerektiğinin vurgulandığını söyledi. (Samsun/EVRENSEL)


OSMAN BAYDEMİR HAKKINDA SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir hakkında Twitter’da yaptığı Afrin paylaşımları nedeniyle soruşturma başlattı.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI: 311 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

İçişleri Bakanlığı, Afrin’e yönelik başlatılan askeri operasyonla ilgili sosyal medyadan ‘örgüt propagandası yaptığı’ iddia edilen 311 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

28 OCAK 2018

GAZİANTEP'TE 2 EMEP'Lİ GÖZALTINA ALINDI

Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Türkmen Antep Havaalanında gözaltına alındı.

Antep'te "sosyal medyada Afrin'e dair paylaşımlar" gerekçe gösterilerek yapılan gözaltı işlemleri kapsamında Türkmen'in şehir dışında olmasına rağmen evi aranmış ve bilgisayarına el konulmuştu. Bugün 18.30 civarında uçakla Antep'e dönen Türkmen, havaalanında gözaltına alındı.

Emek Partisi Antep İl Yöneticisi Cengiz Anıl Bölükbaş da gazete dağıtımı esnasında gözaltına alındı.

Vatan Mahallesi'nde Evrensel Gazetesi dağıtırken gözaltına alındığı öğrenilen Bölükbaş'ın bu gece gözaltında kalacağı ve ifadesinin ancak yarın alınacağı öğrenildi. (Gaziantep/EVRENSEL)


HDP DENİZLİ İL EŞ BAŞKANI GÖZALTINA ALINDI

HDP Denizli İl Eş Başkanı Sıddık Eker, sosyal medya paylaşımları nedeniyle dün akşam evine düzenlenen baskınla gözaltına alındı.

ADANA'DA BİRÇOK EVE BASKIN

Adana’nın Seyhan ilçesine bağlı Havuzlubahçe, Dağlıoğlu ve Gülbahçe mahallelerinde de bu sabah birçok eve baskın düzenlendi. Evlerde yapılan aramanın ardından isimleri ve gözaltı gerekçeleri öğrenilemeyen çok sayıda kişinin gözaltın alındığı öğrenildi. Gözaltına alınanların Adana İl Emniyet Müdürlüğü’nde tutulduğu aktarıldı.

ARTVİN'DE GÖZALTINA ALINAN EMEKLİ ÖĞRETMEN SERBEST BIRAKILDI

Artvin’de Emekli Öğretmen Nurettin İhtiyar savaşa karşı yaptığı sosyal medya paylaşımları gerekçesiyle gözaltına alındı.

Gözaltına alınan Nurettin İhtiyar, savcılık tarafından tutuklanma istemiyle mahkemeye sevk edildi. Mahkemedeki ifadesinin ardından yurt dışı yasağı ve adli kontrol uygulamasıyla tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. 

Nurettin İhtiyar, artvinden.com’a yaptığı açıklamada, “Facebook’daki iki paylaşımdan ötürü suçlanarak gözaltına alındım. Biri, bombaların oya dönüşmesi diğeri Asaf Sağnıç’ın yazısını paylaşmamdı. Türklüğü aşağılamak, Afrin operasyonunu kötülemeye çalışmak suçlamalarıyla itham edildim. Mahkemedeki ifadenin ardından serbest bırakıldım” ifadelerine yer verdi. (Artvin/EVRENSEL) 

26 OCAK 2018

BARIŞ ÇAĞRISI YAPAN EMEP'LİLER TUTUKLANDI

Afrin operasyonuna dair barış çağrısı yapan bildiriyi dağıttıkları için gözaltına alınan EMEP üyeleri Bilal Karaman ve Neslihan Karyemez tutuklandı.

GAZETECİ İSHAK KARAKAŞ TUTUKLANDI

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Afrin'e yönelik başlattığı askeri operasyona ilişkin sosyal medya paylaşımları nedeniyle gözaltına alınan Halkın Nabzı Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve Artı Gerçek yazarı İshak Karakaş, emniyetteki işlemlerinin ardından çıkarıldığı İstanbul 9. Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği tarafından 'örgüt propagandası' iddiasıyla tutuklandı.

Avukatlarının Karakaş'ın tutuklanmasına itiraz edecekleri öğrenildi.

İshak Karakaş 23 Ocak'ta gece saat 01.00 sıralarında İstanbul’un Maltepe ilçesindeki evi basılarak gözaltına alınmıştı. 

GAZETECİ HAYRİ DEMİR SERBEST BIRAKILDI

Afrin paylaşımları nedeniyle gözaltına alınan Mezopotamya Ajansı muhabiri Hayri Demir, tutuklama talebiyle sevk edildiği mahkeme tarafından adli kontrol uygulamasıyla serbest bırakıldı.

Ankara’da 22 Ocak’ta Afrin operasyonuna ilişkin sosyal medyada paylaşımları gerekçesiyle evine yapılan polis baskınıyla gözaltına alınan Mezopotamya Ajansı muhabiri Hayri Demir, emniyetteki ifade işlemlerinin ardından Ankara Adliyesi’ne sevk edildi. Savcılık ifadesi alınmayan Demir, tutuklama talebiyle doğrudan mahkemeye sevk edildi.

Demir, mahkeme sorgusunun ardından adli kontrol uygulamasıyla serbest bırakıldı.

Demir ile birlikte aynı operasyonda gözaltına alınan HDP Ankara İl Örgütü yöneticisi Osman Konukçu, İHD MYK üyesi Nuray Çevirmen, Bilal Yapılmış ve HDP Çankaya İlçe Örgütü yöneticisi Aslı Bayramoğlu da adli kontrol uygulamasıyla serbest bırakılırken, Lezgin Tekay ve Saim Serin ise tutuklandı.

Aynı akşam gözaltına alınan gazeteci Sibel Hürtaş da 4 günlük gözaltının ardından 25 Ocak’ta çıkartıldığı mahkeme tarafından adli kontrol uygulamasıyla  serbest bırakılmıştı.

HDP ANTEP İL YÖNETİMİ: GÖZALTINA ALINANLAR DERHAL SERBEST BIRAKILMALI

Antep’te Afrin operasyonuna ilişkin sosyal medya paylaşımları ve basın açıklamaları gerekçe gösterilerek yapılan gözaltı ve tutuklamalar, HDP il binasında düzenlenen basın açıklamasıyla protesto edildi.

Antep'te 20 Ocak'tan itibaren, Afrin Savaşına dair sosyal medya paylaşımları ve basın açıklaması gerekçesiyle gözaltına alınanların sayısı, HDP PM Üyesi Mehmet Karayılan ve HDP İl Eş Başkanı Atiye Okay'ın da gözaltına alınmasıyla 11'e yükseldi. Aynı operasyonlar kapsamında önceki gece EMEP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Türkmen'in de evi aranmış ve bilgisayarına el konulmuştu.

HDP İl Yönetiminin düzenlediği basın açıklamasına HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul da katıldı. Açıklamaya DBP, EMEP ve SYKP il yöneticileri de destek verdi.

Gözaltıların bir an önce serbest bırakılması talebiyle yapılan açıklamayı HDP İl Eş Başkanı Müslüm Kılıç okudu. Kılıç'ın ardından söz alan Toğrul da öncelikle gözaltına alınan ve tutuklanan arkadaşlarının bir an önce bırakılmasını talep etti.

AKP'nin içeride ve dışarıda uyguladığı politikaların bir sonucu olarak bugün ülkenin savaş pozisyonuna geldiğini belirten Toğrul, "Bugün Afrin'e savaş ilan etmeyi haklı gösterecek hiçbir gerekçeleri yoktur. Afrin'den bu tarafa, iddia ettikleri gibi hiçbir tehdit olmamıştır " dedi.

Afrin operasyonunun "haksızlığına" dikkat çeken Toğrul, "AKP bu savaşı da bahane ederek bir kez daha tüm toplumsal muhalefeti susturmaya yönelmiştir" şeklinde konuştu. Savaşa karşı barışı savunmanın suç ilan edildiğini belirten Toğrul şu çağrıda bulundu:

"Savaş sadece Kürtler için değil tüm Türkiye ve bölge halkları için de yıkımdan başka sonuç vermez. Bu nedenle bugün savaşa karşı barış talep etmek yalnızca Kürtlerin, HDP'nin, bileşenlerinin ve ittifak güçlerinin meselesi değildir. Savaşın yıkımına karşı çıkan tüm güçleri ortak barış talebi etrafında birlikte mücadeleye çağırıyoruz."

 

25 OCAK 2018

ZONGULDAK'TA 1 KİŞİ TUTUKLANDI

Zonguldak'ta Afrin operasyonuna ilişkin sosyal medya paylaşımları gerekçesiyle gözaltına alınıp, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Savcılıktaki işlemlerinin ardından nöbetçi mahkemeye çıkarılan 3 kişiden 1'i tutuklanırken 2'si adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

ANTEP'TE EN AZ 2 KİŞİ DAHA GÖZALTINA ALINDI

Antep'te akşam saatlerinde HDP İl Eş Başkanı Atiye Okay ile HDP PM Üyesi Mehmet Karayılan gözaltına alındı. Gerekçe olarak Afrin operasyonuyla ilgili yapılan basın açıklaması gösterildi.

EMEP KOCAELİ İL BAŞKANI ARZU ERKAN İFADE VERDİ

Emek Partisi (EMEP) Kocaeli İl Başkanı Arzu Erkan sosyal medya paylaşımları nedeniyle ifade verdi. 

Savcının Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 216. maddesince soruşturma başlattığı EMEP Kocaeli İl Başkanı Arzu Erkan ifadeye çağrıldı. Kendisine Facebook hesabından Afrin operasyonu ile ilgili paylaşılan bildiri örneğinin sorulduğunu ifade eden Erkan, "Emek Partisi/Kocaeli isimli resmi Facebook hesabımızdan yaptığımız paylaşım soruldu. Partimizin, Afrin operasyonuna dair aydınlatıcı faaliyet olarak kullandığı bildiri örneğini sayfamızda paylaştık. Bunun suç teşkil etmediğini söyledik. Öğrendiğimize göre savcı, TCK 216'ncı maddeden soruşturma başlatmış. Yani 'Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama' suçundan ifademiz alındı. İfadenin ardından serbest bırakıldık" dedi.

Önceki gün Kocaeli Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi (TEM) ekipleri, sosyal medyada 'Zeytin Dalı Harekatı'na dair paylaşımlarda bulunan 10 kişiyi evlerine düzenlediği operasyonla gözaltına almıştı. Gözaltına alınan kişiler hala TEM'de bekletiliyor. Yine önceki gün HDP İl Eş Başkanı Şahabettin Işık da güvenlik şube tarafından ifadeye çağrılmıştı.

EDREMİT'TE 2 KİŞİ TUTUKLANDI

Afrin operasyonu sonrası Balıkesir'de de operasyon yapıldı. Balıkesir'in Edremit ilçesinde Emek Partisi İlçe Başkanı Kadriye Gümüştaş ve SES eski ilçe temsilcisi Cumali Fıratoğlu'nun da aralarında bulunduğu çok sayıda yurttaş gözaltına alındı.

Emniyetteki işlemleri sonrası adliyeye çıkarılan EMEP İlçe Başkanı Kadriye Gümüştaş, SES eski ilçe temsilcisi Cumali Fıratoğlu, Behram Kul, Murat Sayıner, Hasan Arıcan adli kontrol uygulamasıyla serbest bırakıldı.

Erkan Yıldırım ve Kenan Tunç ise tutuklandı.

BARIŞ ÇAĞRISI YAPAN İKİ EMEP ÜYESİ GÖZALTINA ALINDI

Emek Partisinin (EMEP) Afrin operasyonuna ilişkin “Bu savaş emekçi halkımızı ve ülkeyi yıkıma götürür, izin vermeyelim” başlıklı bildirisini İkitelli pazarında dağıtan 2 EMEP üyesi, polis tarafından gözaltına alındı.

EMEP üyelerinin İkitelli Polis Karakolu’na götürüldüğü öğrenildi.

SAMSUN'DA SYKP VE HALKEVİ YÖNETİCİLERİ GÖZALTINA ALINDI

Samsun'da sabah saatlerinde düzenlenen ev baskınlarında SYKP İl Eş Başkanları İlhan Cüre ve Meral Aslan ile Halkevi Şube Başkanı Şeyma Özbek gözaltına alındı.

Gözaltına alınanlar, Samsun İl Emniyet Müdürlüğünde tutuluyor ve avukatlarıyla görüştürülmüyor. 

Öte yandan gözaltına alınanların savcılığa ne zaman çıkarılacaklarına ilişkin bilgi verilmediği de aktarıldı.

HÜRTAŞ VE BÜLBÜL SERBEST BIRAKILDI

Afrin harekatıyla ilgili sosyal medya paylaşımları gerekçesiyle gözaltına alınan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) eski Genel Başkanı ve HDP Parti Meclisi üyesi Kemal Bülbül ile Artı TV Ankara Temsilcisi Sibel Hürtaş emniyette alınan ifadelerinin ardından Ankara Adliyesi'nde savcılığa sevk edildiler. Hürtaş ve Bülbül yurtdışına çıkış yasağı ve hafta bir gün imza atarak adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. 

Serbest bırakıldıktan sonra gazetemize konuşan yapan Sibel Hürtaş, “Yaptığım haberlerden dolayı evim basılarak gözaltına alındım. Bu tek sesli medyanın ilanıdır. Ancak biz bunu kabul etmiyoruz. Her şeye rağmen mikrofonumuzu herkese uzatacağız. Tarafsız, bağımsız, özgür gazetecilik yapmaya devam edeceğiz. Gazetecilik suç değildir” dedi. 

'HALKLARIN EŞİTLİĞİNİ SAVUNMA SORUMLULUĞUMUZ VAR'

Kemal Bülbül ise “Afrine'e yönelik saldırı nedeniyle sosya medya ortamında yaptığımız paylaşımlar için gözaltı sözkonusu oldu” dedi. Türkiye'de barış hakkını savunmak, şiddete karşı olmak suç olarak telakki ediliyorsa artık hiçbir şeyden şeyden söz edilemez durumda olunduğunu belirten Bülbül, ülkenin yarısının ile diğer yarısı düşmanlaştırılamış durumda olduğunu ifade etti. Böyle bir durumun kabul edilemeyeceğini dile getiren Bülbül, “Bizim sosyal medya veya meşru demokratik her alanda halkların eşitliği, özgürlüğü ve adaletini savunmak gibi bir sorumluluğumuz var” dedi.

Ankara'da Pazartesi gecesi yapılan eş zamanlı ev baskınlarıyla gazeteciler, siyasetçiler ve insan hakları savuncuları gözaltına alınmıştı. Mezapotamya Ajnsı muhabiri Hayri Demir'in de arasında bulunduğu diğer gözaltına alınanların da emniyette ifadeleri alındı. Demir'in yarın savcılığa çıkarılması bekleniyor. 

24 OCAK 2018

 

KÜTAHYA'DA BİR KİŞİ TUTUKLANDI

Kütahya'da sosyal medya hesabından "örgüt propagandası yaptığı" iddiasıyla gözaltına alınan Çocuk Hastalıkları Uzmanı, çıkarıldığı nöbetçi mahkeme tarafından tutuklandı.

NİĞDE’DE EMEP VE HDP YÖNETİCİLERİ GÖZALTINA ALINDI 

Niğde’de Afrin'e ilişkin sosyal medya paylaşımları gerekçesiyle Emek Partisi (EMEP) İl Yöneticisi Mehmet Kılıçaslan ve HDP İl Başkanı Göksel Rıza Özkan gözaltına alındı.

Akşam saatlerinde alınan Kılıçaslan ve Özkan’ın ev ve arabalarında arama yapıldı. Bulunan elektronik cihazlara el konuldu.

ÇANAKKALE'DE GÖZALTINA ALINAN İHD MYK ÜYESİ HAYRETTİN PİŞKİN TUTUKLANDI

Çanakkale’de sosyal medya paylaşımları nedeniyle gözaltına alınan HDP İl Eş Başkanları Seza Kılıçbüyük Beytaş ve Nusret Kutluay ile İHD MYK üyesi ve Çanakkale İl Yönetim Kurulu üyesi Hayrettin Pişkin hakim karşısına çıktı. HDP İl Eş Başkanları yurtdışı yasağını kapsayan adli kontrol ile serbest bırakılırken, insan hakları savunucusu Hayrettin Pişkin tutuklandı. 

Türkiye’nin Suriye’nin Afrin bölgesine yönelik başlattığı harekata karşı sosyal medyadan yapılan paylaşımlara yönelik operasyonlar devam ediyor. Dün İl Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı ekipler tarafından gözaltına alınan HDP İl Eş Başkanları Seza Kılıçbüyük Beytaş ile Nusret Kutluay ve İnsan Hakları Derneği Genel Merkez MYK üyesi, Çanakkale İl Yönetim Kurulu üyesi Hayrettin Pişkin bugün hakim karşısına çıktılar. Çanakkale Adliyesi’nde savcılığın ifade almadan tutuklama talebiyle mahkemeye sevk ettiği üç kişiden ikisi serbest bırakılırken insan hakları savunucusu Hayrettin Pişkin tutuklandı. 

Savcılığın tutuklama talebi ile mahkemeye sevk ettiği HDP İl Eş Başkanları Seza Kılıçbüyük Beytaş ile Nusret Kutluay yurtdışına çıkış yasağını içeren adli kontrol şartı ile serbest bırakılırken, İHD MYK üyesi Hayrettin Pişkin tutuklandı. İnsan hakları ve barış savunucusu Hayrettin Pişkin, “terör örgütü propagandası yapmak” iddiasıyla tutuklandı. 

Gökçeada ilçesinde sosyal medya paylaşımları nedeni ile iki kişinin gözaltına alındığı öğrenildi. Gökçeada ilçe Emniyet Müdürlüğünde tutulan iki kişinin yarın (25 Ocak) savcılık ifadesine çıkmaları bekleniyor.

KOCAELİ'DE 10 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Kocaeli’de Afrin operasyonuna ilişkin sosyal medya paylaşımları gerekçesiyle 10 kişi gözaltına alındı.

Kocaeli Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi (TEM) ekipleri, sosyal medyada 'Zeytin Dalı Harekatı'na dair paylaşımlarda bulunan 10 kişiyi ev baskınlarıyla gözaltına aldı. Gözaltına alınanların TEM'deki ifade işlemleri sürüyor. 

Öte yandan HDP İl Eş Başkanı Şahabettin Işık'ın da Salı günü parti binasında yaptıkları basın açıklamasından dolayı güvenlik şube tarafından ifadeye çağrıldığı öğrenildi.

ANTEP’TE AFRİN PAYLAŞIMLARINA 9 GÖZALTI

Antep’te Afrin operasyonuyla ilgili yaptıkları sosyal medya paylaşımları nedeniyle gözaltına alınan 9 kişiden Adliye’ye sevk edilen HDP İl Yöneticisi Özgür Avşar tutuklandı, Avukat Deniz Kurtoğlu ise adli kontrol uygulamasıyla serbest bırakıldı.

Antep’te sabah saatlerinden akşam saatlerine kadar bir çok adrese “sosyal medyada Afrin harekatına dair yapılan paylaşımlar” gerekçesiyle baskın düzenlendi. Aralarında HDP İl Yöneticisi Özgür Avşar ile DBP Şehitkâmil İlçe Başkanının da bulunduğu 9 kişi gözaltına alındı.  

Gözaltına alınların ifade işlemleri devam ettiği öğrenilirken, Adliyeye sevk edilen HDP İl Yöneticisi Özgür Avşar’ın tutuklandığı Avukat Deniz Kurtoğlu'nun ise adli kontrol uygulamasıyla serbest bırakıldığı öğrenildi. 

EMEP GENEL BAŞKAN YARDIMCISININ EVİ ARANDI

Dün akşam saatlerinde ise Emek Partisi (EMEP) Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Türkmen’in de evine gelen polisler, ev araması yaparak dijital eşyalarına el koydu. Türkmen’in şehir dışında olması nedeniyle evde olmamasına rağmen kızlarına kapıyı açtıran polisler arama kararı olduğunu ve Türkmen’in de ifadeye beklendiğini belirtti. Polisler, evde yapılan aramanın ardından dijital eşyaları alarak ayrıldılar. 

MALATYA'DA 4 KİŞİYE AFRİN GÖZALTISI

Malatya'da da sosyal medya paylaşımlarından dolayı 4 kişi gözaltına alındı.

Malatya’da sabaha karşı Yeşilyurt ve Akçadağ ilçelerinde yapılan ev baskınlarında İnsan Hakları Derneği (İHD) Malatya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Tuncel, HDP Akçadağ Eski İlçe Başkanı Bülent Karataş, HDP Malatya İl Disiplin Kurulu Üyesi Ali Dağdelen ve DTK Delegesi Birgül Doğan gözaltına alındı.

ANTALYA'DA, HDP İL EŞ BAŞKANI VE 9 KİŞİYE GÖZALTI

HDP Antalya İl Eş Başkanı Songül Şarklı ile Kadın Danışma Merkezi ve Dayanışma Derneği Başkanı Nigar Duru'nun da bulunduğu 10 kişi gözaltına alındı.

HDP Antalya İl Eş Başkanı Songül Şarklı, Emek Partisi üyesi Emine Karakurt ile Kadın Danışma Merkezi ve Dayanışma Derneği Başkanı Nigar Duru'nun yanı sıra S.E., F.S., S.B., S.A., M.K., M.O., E.K. de gözaltına alındı. Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan yazılı açıklamada; paylaşımlarda, adı geçen maddelerle ilgili şüphelilerin sosyal medya hesaplarında tespitler yapıldığı vurgulandı.

Şüphelilerin işlemlerinin Emniyet Müdürlüğü'nde devam ettiği, ayrıca 2 şüpheli hakkında arama ve yakalama çalışmalarının sürdüğü belirtildi.

EMEP: SANSÜR VE TUTUKLAMALARA SON VERİLMELİDİR

Selma Gürkan
Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan

Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan, Afrin operasyonuyla OHAL koşullarında zaten kısıtlı olan; basın özgürlüğü, ifade özgürlüğü, gösteri ve toplanma hakkı, örgütlenme özgürlüğü gibi alanlarda daha sıkı yasaklar getirilmesine tepki gösterek "Sansür ve tutuklamalara son verilmelidir" çağrısı yaptı.

Gözaltı ve tutuklamaların hukuksuz olduğunu belirten Gürkan, AKP Hükümetinin baskı politikalarını kınadıklarını söylerek bu politikaların halkları birbirine düşmanlaştırmaya yarayacağı ve Türkiye’yi Ortadoğu’da yalnızlaşacağı uyarısı yaptı. 

Tutukluların ve gözaltındakilerin derhal bırakılması ve medyaya uygulanan sansüre son verilmesi çağrısı yapılan açıklama şöyle:

"AKP Hükümeti TBMM’de tartışılmadan, toplumun en geniş kesimlerinin rızası olmadan bir oldu bitti ile “bir gece ansızın gelebilirim” diyerek sınır ötesi bir askeri operasyon başlattı.

Askeri operasyonla birlikte OHAL koşullarında zaten kısıtlı olan; basın özgürlüğü, ifade özgürlüğü, gösteri ve toplanma hakkı, örgütlenme özgürlüğü gibi alanlarda daha sıkı yasaklar getirdi.

Hükümet gazete ve televizyonlara neleri yazacağını, neleri göstereceğini madde madde dikte ediyor. Medyada sürekli Hükümet ve AKP sözcüleri ve yandaşları konuşuyor.

Sosyal medya paylaşımları nedeniyle aydınlar, sanatçılar, gazeteciler, yurttaşlar gözaltına alınıyor, evleri aranıyor. Gözaltına alınanların sayısı iki haneli rakamları geçti.

Muhalif siyasi partilerin yöneticileri gözaltına alınıyor, tutuklanıyor. HDP’li pek çok sayıda partili ve yönetici gözaltında. Partimizin Genel Başkan yardımcısı Mehmet Türkmen’in evi basıldı, kendisi olmadığı halde evde arama yapıldı. Balıkesir-Edremit İlçe Başkanımız Kadriye Gümüştaş’ın evi basıldı ve gözaltına alındı.

Gözaltı ve tutuklamalar hukuksuzdur, AKP Hükümetinin baskı politikalarını kınıyoruz.

AKP Hükümetinin bugüne kadar uyguladığı Suriye başta olmak üzere tüm dış politikaları gibi “Zeytin Dalı” ismi verilen askeri operasyon da yanlıştır ve Türkiye’ye zarar vermektedir. Bu politikalar ve son operasyonlar, ülkede birlikte yaşama duygusunu kırmaktadır. Bu politikalar halkları birbirine düşmanlaştırmaya yarayacak, ayrıca Türkiye’yi Ortadoğu’da da yalnızlaşacaktır.

AKP Hükümeti, bu operasyon ile ülke içinde muhalefeti bastırmak ve seçimlere kadar OHAL rejimi ve hak ve özgürlüklerin askıya alınmasını sürdürerek, tek adam rejimini seçimleri alarak pekiştirmek istemektedir.

AKP, artık Suriye’nin iç işlerine karışmaktan vazgeçmeli ve Suriye halkına iç savaşın barış ve adalet içinde sona ermesi için insani yardım elini uzatmalı, Suriyeli Arap, Kürt ve diğer halklarla barış içinde yaşama politikaları sürdürmelidir.

AKP, ülke içinde baskılara , hukuksuzluklara  son vermeli ve hak ve özgürlükler üzerindeki bütün yasakları kaldırmalıdır.

Tutuklu ve gözaltındakiler derhal bırakılmalı, medyaya uygulanan sansüre son verilmelidir."

23 OCAK 2018

GAZETECİ İSHAK KARAKAŞ GÖZALTINA ALINDI

İstanbul’da başlatılan soruşturmada Halkın Nabzı Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve Artı Gerçek yazarı İshak Karakaş da gözaltına alındı.  Gece saat 01.00 sıralarında İstanbul’un Maltepe ilçesindeki evi basılarak gözaltına alınan Karakaş, Vatan caddesinde bulunan İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. 

DİYARBAKIR'DA 30 GÖZALTI

Diyarbakır'da da Afrin operasyonuyla ilgili sosyal medya paylaşımlarından ötürü 30 kişi gözaltına alındı. 

Gözaltına alınanlar hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından “sosyal medya hesapları üzerinden halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek, PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ ile ilgili propaganda yapıp, provakatif eylem çağrısında bulunmak” iddiasından soruşturma başlatıldığı öğrenildi.  

Şüpheliler, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.  DHA, polisin sosyal medyada benzer paylaşımlarda bulunanlarla ilgili incelemesinin sürdüğünü aktardı.

GÖZALTINA ALINAN GAZETECİ NURCAN BAYSAL SERBEST BIRAKILDI

Nurcan Baysal
Nurcan Baysal

Diyarbakır'da başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan T24 internet sitesi yazarı Nurcan Baysal, serbest bırakıldı. Baysal'ın Diyarbakır'da bulunan konutuna gece yarısı polis baskını düzenlenmişti.

DİYARBAKIR'DA GAZETECİ İSMAİL ESKİN'İN EVİNE BASKIN

Afrin’e yönelik operasyona sosyal medyadan tepki gösterenlere yönelik başlatılan soruşturma kapsamında gazeteci İsmail Eskin ile avukat Sıdkı Zilan'ın evlerine polis baskın düzenledi. 

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, Efrin'e dönük saldırılar için sosyal medya paylaşımlarında bulunanlar hakkında çıkardığı yakalama kararı kapsamında gazeteci İsmail Eskin'in merkez Bağlar ilçesinde bulunan ailesinin evine baskın düzenlendi. Gece yarısı düzenlenen baskın sırasında evde misafir olarak bulunan ve aralarında çocukların da bulunduğu çok sayıda kişi, uzun namlulu silahlar doğrultularak, bir odaya toplandı. Yurt dışında bulunan gazeteci Eskin'in ailesi, polis tarafından sorguya çekildi. Yaklaşık 1 saat boyunca evde arama yapan ekipler daha sonra ayrıldı.

EGE GENELİNDE OPERASYON

HDP'ye yönelik başlatılan operasyonlar Ege illerine de sıçradı. Aralarında İzmir İl Eş Başkanı Çerkez Aydemir'in bulunduğu çok sayıda HDP'li sosyal medya üzerinden operasyonlara karşı paylaşımlar gerekçe gösterilerek evleri basılıp gözaltına alındı.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele, İstihbarat ve Siber Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri İzmir ilçeleri Menemen, Torbalı, Bayındır ve Çeşme ile Denizli ve Manisa'da belirlenen adreslere eş zamanlı baskınlar yaptı. Operasyona gerekçe olarak TSK'nin Afrin'e düzenlediği 'Zeytin Dalı Harekatı' ile ilgili sosyal medya paylaşımları gösterildi. İzmir’de yapılan eş zamanlı operasyonda aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) PM üyesi Aydın Çetinkaya, HDP İzmir İl Eşbaşkanı Çerkez Aydemir, Balçova ilçe yöneticisi Semra Mira’nın da olduğu 17 kişi gözaltına alındı.

Manisa ve Denizli’de de yapılan ev baskınlarında da en az 6 kişinin gözaltına alındı.

Fesih Aygün
Mehmet Polat

Muğla’da ise dün başlayan operasyonlarda HDP İl Eşbaşkanı Fatoş Ay ve HDP yöneticisi Mehmet Polat ile haklarında yakalama kararı olduğu belirtilen 4 kişinin daha gözaltına alındıkları bildirildi. Gözaltına alınanlar, İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. 

AA, GÖZALTI İŞLEMLERİ SÜREN HDP'LİLER İÇİN 'TUTUKLANDI' HABERİ GEÇTİ

İzmir’de emek ve demokrasi güçleri, Afrin operasyonları kapsamında gerçekleşen gözaltılarla ilgili yaptıkları basın toplantısında barış istemenin suç olmadığını vurguladı. AA ise henüz gözaltı işlemleri sürerken tutuklama haberi geçti.

İzmir, Denizli ve Manisa’da evlerine yapılan baskınlarla gözaltına alınan 26 HDP’linin gözaltı işlemleri sürüyor. Gözaltına alınanlar arasında HDP PM üyesi Aydın Çetinkaya, HDP İzmir İl Eşbaşkanı Çerkez Aydemir de bulunurken HDP’lilerin bugün savcılığa çıkarılması bekleniyor. 

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri ise yaşanan göz altılarla ilgili basın toplantısı düzenledi. DİSK Ege Bölge’de gerçekleşen basın toplantısında metni okuyan TMMOB İKK Dönem Sözcüsü Melih Yalçın, emek ve demokrasi güçleri olarak Ortadoğu’da emperyalistlerin etnik ve mezhepsel kimlikler üzerinden egemenlik kurma politikalarına karşı, halkların ve emekçilerin eşit, özgür, bir arada yaşamı savunmaya devam edeceklerinin altını çizdi. 

Her türlü baskıya, gözaltılara ve tutuklamalara rağmen yeryüzünün en masum talebi olan barış talebini  ısrarla dile getirmeye devam edeceklerini vurgulatyan Yalçın, "Demokrasiden, barıştan, özgürlükten yana her türlü sözün engellendiği, suç sayıldığı bu korku iklimine yenilmeyeceğiz, geri adım atmayacağız, bu suça ortak olmayacağız, mücadelemizi sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

HDP binasına yönelik İzmir Emniyeti’nin ablukası 3. gününe girdi. Girişlerde GBT taraması yapılmaya devam ediliyor. Bugün de basın toplantısının yapıldığı DİSK’in binası önünde de çok sayıda sivil polis açıklama öncesinde ve sonrasında beklediler. Ayrıca Anadolu Ajansı gözaltındaki HDP’liler daha savcılığa sevk edilmediği halde dün akşam 10 kişinin tutuklandığına dair haber geçti. 

HDP İl Eş Başkanı Semra Uzunok henüz bir tutuklama olmadığının bilgisini vererek “İktidara yakının basının geçtiği haber daha önce de denenmiş yöntemler. Korku ve sindirme politikaları yaygınlaştırılmaya çalışılıyor. Sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilse de başta İl Eş Başkanı Çerkez Aydemir olmak üzere çoğu arkadaşımızın sosyal medya hesabı bulunmamaktadır. Bu da sorgulanması gereken bir durum. Cumhurbaşkanı’nın Bursa’daki konuşmasının ardından merkezden düğmeye basılmış gibi cadı avı başlatıldı” dedi.

BURSA'DA 6 GÖZALTI 

Öte yandan, Bursa’da da 6 kişi, evlerine yapılan baskınla “örgüt propagandası” iddiasıyla gözaltına alındı. Gözaltına alınanların dosyasına “gizlilik kararı” getirildi. 

22 OCAK 2018

DTK EŞ BAŞKANI LEYLA GÜVEN GÖZALTINA ALINDI

leyla güven

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Leyla Güven, Diyarbakır’daki evinin önünde gözaltına alındı. Güven, ifadesi alınmak üzere emniyete götürüldü. Güven hakkında dün Afrin ile ilgili yaptığı açıklamalardan dolayı soruşturma açılmıştı.

GÖZALTI SÜRESİ 24 SAAT UZATILDI

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) gözaltında tutulan Leyla Güven’e ilişkin yazılı açıklama yaptı. 3 gündür gözaltında tutulan Güven’in gözaltı süresi 24 saat uzatıldı.

"Savaşa karşı çıkmak ve barışı, halkların kardeşliğini, adil ve eşit şartlarda bir arada yaşamasını savunmak, hangi kimlikten olursa olsun kendine insanım diyen herkesin görevidir" denilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: 

“Eş Başkanımız Sayın Leyla Güven, kurumumuz adına bu haksız, hukuksuz ve kirli savaşa karşı çıkmak, özgür bir insan ve siyasetçi  olarak halklarımızın birliğini, kardeşliğini, adaletini ve barışı savunmak amacıyla yaptığı açıklamalar nedeniyle gözaltına alındı.

Yine, yüzlerce, siyasetçi, gazeteci, sanatçı ve vatandaş savaşa karşı çıktıkları, barışı ve  kardeşliği savundukları için gözaltına alındı ve birçoğu tutuklandı.

Eş Başkanımız ve açıklamaları nedeniyle gözaltına alınan bütün gazeteci, siyasetçi, sanatçı, akademisyen ve vatandaşlarımızın savaş karşıtı açıklamaları nedeniyle gözaltına alınmalarını şiddetle kınıyor, protesto ediyoruz.”

ANKARA'DA GAZETECİ VE SİYASETÇİLERE OPERASYON YAPIMIŞTI

Sibel Hürtaş ve Hayri Demir

Ankara’da sosyal medya üzerinden Afrin’e yönelik askeri operasyona tepki gösteren çok sayıda gazeteci, insan hakları savunucusu, sanatçı ve siyasetçi ev baskınlarıyla gözaltına alındı. 

Artı TV Ankara Temsilcisi Sibel Hürtaş ile Mezopotamya Ajansı Muhabiri Hayri Demir’in evlerine baskın düzenleyen polis Hürtaş ve Demir’in yanı sıra yine Mezopotamya Ajansı'ndan Seda Taşkın’ı gözaltına aldı. Ancak Taşkın'ın başka bir dava nedeniyle gözaltına alındığı öğrenildi.

Evlerine baskın düzenlenerek gözaltına alınanlar arasında insan hakları savunucuları da bulunuyor. İnsan Hakları Derneği (İHD) MYK ve Cezaevleri Komisyonu Üyesi Nuray Çevirmen gözaltına alındı. Yine İHD Ankara yönetici Adnan Vural'ın da evinde arama yapan polisler, Vural'ı gözaltına almadı. Yönetmen Fatin Kanat’ın evine de baskın düzenlendiği ancak evde olmadığı için gözaltına alınmadığı öğrenildi. 

Birçok siyasetçinin de evine baskın düzenlendi. HDP yöneticilerinin evlerine eş zamanlı baskın düzenleyen polis, HDP PM üyesi ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği eski başkanı Kemal Bülbül ve HDP Ankara İl Yöneticisi Osman Konukçu'yu yapılan ev aramasının ardından gözaltına aldı. HDP Ankara İl Yöneticisi Zeyno Bayramoğlu ile kız kardeşi HDP Çankaya ilçe yöneticisi Aslı Bayramoğlu’nun ayrı ayrı evlerine baskın düzenleyen emniyet,  Aslı Bayramoğlu'yu gözaltına aldı. Öte yandan Veysi Aydın, Özgürlükçü Demokrasi Gazetesi dağıtımcısı Barış Ceyhan, Hüseyin Gökdemir, Saim Serin, Lezgin Tekay hakında da gözaltı kararı olduğu öğrenildi. 

İSTANBUL’DA AFRİN PROTESTOSUNDA GÖZALTINA ALINAN 11 KİŞİ TUTUKLANDI

Kadıköy’deki Afrin protestosunda gözaltına alınan 13 kişiden 11’i tutuklandı. 
 
İstanbul Kadıköy’de Afrin protestosunda gözaltına alınan 13 kişiden 11’i çıkarıldığı sulh ceza hakimliği tarafından tutuklandı. Sabah saatlerinde Çağlayan Adliyesi’ne sevk edilen 13 kişi tutuklanma talebiyle 4. Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi

11 KİŞİ TUTUKLANDI

Savunmalar ardından gözaltına alınan 11 kişi “Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtira rağmen kendiliğinden dağılmama” iddiasıyla tutuklanmasına karar verildi. Hakimlik, 2 kişiyi ise adli kontrol uyarınca serbest bıraktı.

İHD VE TGS’DEN GÖZALTILARA İLİŞKİN AÇIKLAMA

Ankara’da yapılan operasyonda aralarında gazeteci, siyasetçi ve insan hakları savunucularının gözaltına alınmasına İnsan Hakları Derneği Genel Merkezi yaptığı açıklamayla tepki gösterdi. İHD yöneticilerinden Nuray Çevirmen ve İHD Kars Şube Başkanı Ahmet Adıgüzel’in de gözaltına alındığını hatırlatan İHD, “İnsan hakları savunucuları olarak bizler, yetkilileri bir kez daha BM İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’ne ve Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında belirtilen hak ve özgürlüklerin korunmasına uymaya davet ederek MYK üyemiz Nuray Çevirmen, Ahmet Adıgüzel ve gözaltına alınan diğer insan hakları savunucularının serbest bırakılmasını istiyoruz.” açıklamasında bulundu.

Türkiye Gazeteciler Sendikası da sosyal medya operasyonlarında gözaltına alınan gazeteciler Sibel Hürtaş, Hayri Demir, Seda Taşkın, İshak Karakaş ve Nurcan Baysal’ın gözaltına alınması hakkında açıklama yaptı. Genel Başkan Gökhan Durmuş imzasıyla yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Unutulmamalıdır ki basın yönetenlere değil, yönetilenlere hizmet etmek için vardır. Medyanın görevi hükümet politikalarının halkın çıkarına olup olmadığını denetlemektir. ‘Millî mutabakat’ cenderesiyle farklı görüşleri susturmaya çalışmak totaliter yönetimlerin taktiğidir. Gazeteci; başta barış, demokrasi ve insan hakları olmak üzere, insanlığın evrensel değerlerini, çok sesliliği, farklılıklara saygıyı savunur. Kolluk gücüyle suskunluk sarmalı yaratmaya çalışanlar Türkiye’nin tek sese, tek renge, tek partiye sığmayacak zenginlikte, çeşitlilikte bir ülke olduğunu er ya da geç görecektir.”

HDP’Lİ ERTAN, BM SÖZLEŞMELERİNİ HATIRLATTI: SAVAŞ PROPAGANDASI HUKUK TARAFINDAN YASAKLANIR

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan, Afrin operasyonuyla ilgili sosyal medyada paylaşım yapmalarının ardından gözaltına alınanlarla ilgili soru önergeleri verdi.

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle verilen önergelerde, siyasetçi, sanatçı, gazeteci ve hak savunucularının da gözaltına alındığı hatırlatıldı.

Bedia Özgökçe Ertan, Bakan Gül ve Bakan Soylu’dan şu soruları cevaplamasını istedi:

“Afrin’e yönelik askeri operasyona karşı sosyal medyadan barış talebinde bulunan kaç kişi gözaltına alındı? 2013 yılından bu yana sosyal medya paylaşımları dolayısıyla kaç kişi gözaltına alındı? Bunlardan kaçı tutuklandı? 2013 yılından bu yana sosyal medya paylaşımları dolayısıyla tutuklanan kişilerin illere göre dağılımı nedir?
2013 yılından bu yana sosyal medya paylaşımları dolayısıyla haklarında dava açılan kaç kişi var? Bu davaların kaçı sonuçlandı? Kaçı halen devam ediyor? Hüküm giyen kişi sayısı kaç? Sosyal medya paylaşımları nedeniyle bugüne kadar kaç milletvekili hakkında fezleke 
düzenlendi?”

Önergelerde, Türkiye’nin taraf olduğu Birleşmiş Milletler Medeni ve Siyasi Haklar Uluslararası Sözleşmesi hatırlatıldı: “Bu gelişmelerden anlaşıldığı kadarıyla Türkiye kamuoyunda savaş karşıtlığı engellemek isteniyor. Ancak 1966’da imzaya açılan ve 1976’da yürürlüğe giren, 2003 yılında Türkiye’nin taraf olduğu Birleşmiş Milletler Medeni ve Siyasi Haklar Uluslararası Sözleşmesi’nin ‘savaş propagandası ve düşmanlığı savunma yasağı’ başlıklı bölümünün 20. maddesi ‘her türlü savaş propagandası hukuk tarafından yasaklanır’ ifadesiyle savaş karşıtlığının değil savaş propagandasının yasak olduğunu düzenlenir.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Orman mühendisi Sertok: Kanal İstanbul kirli hava taşıyacak

SONRAKİ HABER

İzmir Valiliğinden Afrin eylemlerine yasak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...