21 Ocak 2018 16:19

Serada üretim artarken maliyetler düşürülmeli

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, seracılığın katkısının artırılabilmesi için maliyetlerin düşürülmesi gerektiğini söyledi

Paylaş

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, örtü altının tarımda üretimi kesintisiz 365 güne çıkardığını bildirerek, “2007 yılında 5 milyon ton olan örtü altı üretim 2016’da 7.2 milyon tona yaklaştı” dedi. Bayraktar, örtü altı yetiştiriciliğinin ülkeye ve üreticiye olan katkısının daha da artırılabilmesi bakımından maliyetlerin düşürülmesi gerektiğini söyledi.

İklim koşullarının uygun olması nedeniyle örtü altı yetiştiriciliğinin daha çok Akdeniz, Ege ve Marmara kıyı şeridinde yoğunlaştığını bildiren Şemsi Bayraktar, “Toplam 692 bin dekar örtü altı tarım alanının yüzde 38.8’i Antalya ilimizde bulunmaktadır. Antalya’yı yüzde 24.2 ile Mersin, yüzde 15.5 ile Adana izlemektedir. Toplam örtü altı tarım alanının yüzde 78.5’i bu üç ilimize aittir. Toplam örtü altı yetiştiriciliği yapılan alanın yüzde 11.6’sında cam sera, yüzde 47.5’inde plastik sera, yüzde 24.6’sında alçak tünel, yüzde 16.3’ünde ise yüksek tünel şeklindedir” dedi.

35 ÇEŞİT SEBZE ÜRETİLİYOR

Örtü altında yetiştirilen ürünün yüzde 94.1’ini sebzelerin, yüzde 5.9’unu meyvelerin oluşturduğunu belirten Bayraktar, şu bilgileri verdi: “35 çeşit sebzenin yetiştirildiği örtü altında 6 milyon 743 bin ton sebze, 422 bin ton meyve üretilmiştir. Sebze üretimin yüzde 53.6’sını domates, yüzde 16’sını hıyar, yüzde 10.4’ünü karpuz, yüzde 8.9’unu biber, yüzde 4.3’ünü de patlıcan oluşturmaktadır. Meyve üretiminin ise yüzde 59.7’si muz, yüzde 39.8’i çilektir. Ayrıca, üzüm, kayısı, erik ve şeftali üretimi de yapılmaktadır.”

Üreticiler için ve ülke ekonomisi açısından örtü altı yetiştiriciliğinin önemli bir tarımsal faaliyet alanı olduğunu ifade eden Bayraktar, “Bugün ülkemizde üretilen 8 milyon 581 bin ton sofralık domatesin yüzde 42.1’i, 1 milyon 812 bin ton hıyarın yüzde 59.5’i, 3 milyon 929 bin ton karpuzun yüzde 17.9’u, 2 milyon 458 bin ton biberin yüzde 24.5’i örtü altında üretilmektedir” dedi.

YAPILMASI GEREKENLER

Bayraktar, örtü altı yetiştiriciliğinin ülkeye ve üreticiye olan katkısının daha da artırılabilmesi bakımından maliyetlerin düşürülmesi gerektiğini söyledi.

Her ne kadar Hazine ve 2/B arazilerinin satışıyla ilgili mevzuat çıkmış olsa da hâlâ mülkiyet sorununun devam ettiğini belirten Bayraktar şöyle devam etti: “Mülkiyet sorunu nedeniyle Örtü Altı Kayıt Sistemine kayıt yaptıramayan üreticilerimiz, desteklerden yararlanamamaktadır. Mülkiyet sorunu çözülmelidir. Aile tipi küçük işletmelerin yaygınlığı nedeniyle, üretici serasına gereken yatırımı yapamamaktadır. Teknik şatların sağlanamaması üreticilerimizin tarım sigortası yaptırmasına da engel teşkil etmektedir. Her ne kadar Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerince düşük faizli işletme ve yatırım kredisi kullandırılsa da işletmelerin yenilenmesinde ve modernizasyonunda arzu edilen seviyeye gelinememiştir. Mevcut seraların modernizasyonunun sağlanması için üreticiler daha fazla desteklenmelidir. Özellikle son yıllarda örtü altı yetiştiriciliğinin yoğun olarak yapıldığı Antalya ve Mersin illerimizde arka arkaya yaşanan fırtına, sel, dolu gibi doğal afetler üretimi daha da zor bir hale getirmiştir. Üreticilerimizin uğradığı kaybın telafi edilebilmesi bakımından seracılıkta sigortalanma oranının artırılması için gerekli tedbirler alınmalıdır.” (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Şeker işçisi de kadro istiyor

SONRAKİ HABER

EMEP: Fraternity of peoples is bombed in Afrin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...