21 Ocak 2018 14:06

Stockholm’de İran emekçileriyle dayanışma eylemi

İsveç’te yaşayan İranlılar, İran’daki eylemlerle dayanışmak için bir araya geldi.

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

İsveç’in başkenti Stockholm’de yaşayan İranlılar, İran’da direnen işçi ve emekçilere destek vermek için Medborgarplatsen Meydanı’nda bir gösteri gerçekleştirdi. 

Dün yapılan eylemde Adalet Partisi Sosyalistler adına konuşma yapan Elin Gauffin, baskı, işsizlik ve adaletsizliklere karşı eşitlik ve özgürlük talebiyle sokaklara çıkan emekçilere saldıran Molla rejimini kınadıklarını ve İranlı emekçilerle dayanışma içinde olduklarını söyledi. 

Avrupa ülkelerinin İran devletinin baskı ve saldırıları karşısında sessiz kalmalarını ve İran’a silah satmayı sürdürmelerini eleştiren Gauffin, Avrupa Birliği ve İsveç Hükümeti’ne ikiyüzlü politikalara son vermeleri ve hakları için mücadele eden İranlı emekçilerin yanlarında yer almaları çağrısı yaptı.

İRAN HALKI 40 YILDIR BASKI ALTINDA

Evrensel’e konuşan Roya Sadeghi, 40 yıldan bu yana iktidarı ellerinde tutan Mollaların halka baskı yaptığını, en küçük hak talebini şiddetle basırmaya çalıştığını, aydın ve gazetecileri tutukladığını söyledi.

Mollaların resmi ideolojilerinin dışında farklı düşünenlere yaşam hakkı tanımadıklarını ifade eden Sadeghi, “40 yılın bilançosu daha fazla yoksulluk ve işsizlik oldu. Pek çok işçi aylardır ücretlerini alamıyor. Sokaklara çıkan ve protesto eden bu yoksullar, işsizler ve haklarını alamayan işçiler” dedi.

Rejimin tüm militarist güçleri kullanarak halk hareketini bastırmaya çalıştığını söyleyen Sadeghi, “Ama her şeye rağmen küçük çapta da olsa eylemler sürüyor. Sorunlar çözülmedikçe de şimdi sakinleşmiş görünse de bahar ve yaz aylarında gösteriler artacak” şeklinde konuştu.

İran Komünist Partisi Merkez Komitesi Üyesi Mahmud Kahramani, İran’da ortaya çıkan halk hareketinin işsizlik, yoksulluk, zamlar ve yolsuzluklara karşı bir itirazın sonucu olduğunu ve halkın daha farklı bir ekonomik, siyasi ve kültürel sistem istediğini söyledi.

6 aydan beri maaşlarını alamadıkları için sokaklara dökülen işçilerin gösterilere yoğun bir biçimde katıldıklarına dikkat çeken Kahramani, “Bu başkaldırı yoksulların, işsizlerin ve kadınların bir başkaldırısıdır. İran’da 12 milyon işsiz var. İşi olanlar da geçim sıkıntısı içinde. Her il, mahalle, fabrika ve işyerinde halk kendi taleplerini somut olarak sloganlarla dile getiriyor. Bu başkaldırı onların damgalarını taşıyor” değerlendirmesini yaptı.

MOLLALAR HALKA KARŞI İTTİFAK İÇİNDE

Burjuva medyasında eski Cumhurbaşkanı Ahmedinejat’ın gösterileri teşvik ettiği iddialarının ortaya atıldığını hatırlatan Kahramani, “Kendisi gösterilere karşı olduğunu söyledi. Hem Ruhani, hem Hamaney hem de diğar reformistler gösterilere karşı. Aralarındaki kapışma iktidardan daha fazla pay kapma mücadelesidir. Ama gösterilere ve halka karşı hepsi aynı cephede bir araya geliyorlar. Bunların tamamı Molla rejiminin devamından yana” diyerek Molla rejimi içindeki değişik fraksiyonların gösterilere yaklaşımlarında farklılık olduğu iddialarına tepki gösterdi. 

HALK DEMOKRASİ, EKMEK VE ÖZGÜRLÜK İSTİYOR

Kahramani, tüm bu gösteri ve başkaldırıdan sonra İran’daki gelişmelerin hangi yönde olacağı sorusunu da “Sokağa dökülen halkın en yoksul kesimleri ve sistemin değişmesini istiyorlar. Ekonıomik, siyasi ve kültürel değişiklikler talep ediyorlar. Halk bu hükümetin tamamını, Molla rejimini istemiyor. Halk demokrasi, ekmek ve özgürlük istiyor. Değişim için büyük bir şans ve fırsat var. Değişim bir kaç hafta veya ay içinde gerçekleşemeyebilir. Ama gelişmeler olumlu yönde ve halk mutlaka kazanınmlar elde edecek” diyerek yanıtladı.

ÖNCEKİ HABER

Yıldırım'dan medyaya 15 maddelik Afrin talimatı

SONRAKİ HABER

Golle dönen Arda Turan'dan asker selamı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa