20 Ocak 2018 18:23

Şeker işçisi de kadro istiyor

Çorum Şeker Fabrikası’nda çalışan mevsimlik işçiler kadro istiyor.

Paylaş

696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile taşeron işçiler hakkında yapılan düzenlemeyle mevsimlik geçici işçilerin en fazla 5 ay 29 gün olan çalışma süreleri, ihtiyaç halinde kurum ve kuruluşların talebi üzerine 4 ay kadar daha uzatıldı. Çorum Şeker Fabrikası’nda yıllardır geçici ve mevsimlik işçi statüsünde çalışan işçiler, taşeron işçilerle ilgili yapılan düzenlemede şeker sanayindeki işçilerin kapsam dışında tutulmamasını istiyor.

Şeker - İş Sendikası Çorum Şubesi, mevsimlik işçilerin kadro talebiyle ilgili olarak Saat Kulesi Meydanı PTT binası önünde kitlesel basın açıklaması yaptı.

Şeker- İş Sendikası Çorum Şubesi Başkanı Sefer Kahraman, hükümetin taşeron işçileri kadroya almak amacıyla yaptığı düzenlemeden şeker işçisinin de yararlandırılmasını istedi.

Kanun Hükmünde Kararname ile çıkarılan taşeron işçilerle ilgili düzenlemenin beklentilere kısmen cevap verdiğini dile getiren Sefer Kahraman, 2007 yılındaki kadro çalışmasından mahrum kalan o günden bugüne kadar son kadro yasasını dört gözle bekleyen şeker çalışanlarının son KHK’da KİT’lerin devre dışı kalmasıyla şeker sanayinde çalışanlarla ilgili süre uzatımı yapıldığını hatırlattı.

Bu düzenlemede çalışma sürelerinin 5 ay 29 günden, 9 ay 29 güne çıkarıldığını hatırlatan Kahraman, “Burada öncelikle şu endişemiz var. Süre uzatımında eğer iş durumu düzeltilirse, işveren işini kendine göre ayarlarsa ben 5 ay çalıştırırım ya da 8 ay gibi çalıştırırım diye endişelerimiz var. Yıl içerisinde 10 ay çalışır ibaresi konulursa bu bizi bir nebze olsun memnun edecek. Cumhurbaşkanımızdan, Başbakanımızdan, bakanlarımızdan, milletvekillerimizden şeker sanayinde çalışan 30 yıl kadro bekleyen işçilerin mağduriyetinin giderilmesini istiyoruz” dedi.
Açıklamanın ardından Şeker Fabrikası işçileri tarafından imzalanan dilekçeler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığına gönderildi.

BABASI İÇİN KADRO İSTEDİ

Sefer Kahraman’ın açıklamasının ardından babası şeker fabrikasında mevsimlik işçi olarak çalışan bir kız çocuğu, Cumhurbaşkanı, Başbakan, bakanlar ve milletvekillerine yazdığı mektubu okudu. Sudenur Gür isimli çocuğun okuduğu mektupta şu ifadeler yer alıyor:

"Ben Çorum Şeker Fabrikası'nda 20 yıldır mevsimlik olarak çalışan bir işçinin 3 çocuğundan biriyim. Ablam üniversite öğrencisi, ben lise öğrencisiyim. Şu anda gideceğim üniversiteyi düşünmem gerekirken üniversiteye gittiğimde babamın beni nasıl okutacağını düşünüyorsam bunda sizin de payınız var. Babam ve iş arkadaşları emeksiz ekmek istemiyor, sadece artık 5 ay aldıkları parayı 12 aya bölmek istemiyorlar. Artık haberlerde 3-5 yıllık çalışan taşeronlardan önce 20-25 yıldır çalışan şeker mevsimlik işçilerine kadro istiyoruz. Benim gibi Şeker Fabrikasında mevsimlik işçi evladı olan birçok çocuk var. Biz bu ülkenin geleceği olan çocuklar olarak sizlerden sesimizi duymanızı istiyoruz. 25 yıldır kadro bekleyen babalarımızın umudu olacağına inanıyor ve güveniyoruz."(İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Fenerbahçe galibiyeti son dakikalarda buldu

SONRAKİ HABER

Kabil'de lüks otele silahlı saldırı: 18 ölü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...