20 Ocak 2018 15:10

Kadınlar, ortaya çıkan istismarla ilgili eylemdeydi

Türkiye'nin dört bir yanından kadınlar, yaşanan çocuk istismarlarına karşı eylemdeydi: Çocuk istismarlarının üzerini kapattırmayacağız!

Paylaş

İstanbul'da Kanuni Sultan Süleyman Hastanesine sadece 5 ayda 38’i 15 yaşından küçük 115 çocuğun hamilelik nedeniyle başvurunun ortaya çıkmasına kadınların tepkisi devam ediyor. Birçok ilde kadınlar açıklamalar ve eylemleriyle yaşanan istismarı ve istismarın örtbas edilmesini protesto etti.

İstanbul’da bir araya gelen Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği üyesi kadınlar, ortaya çıkan istismar olayı ile ilgili bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada konuşan Serap Can, “2002’den bu yana 15 yaşın altında cinsel istismara uğrayarak doğum yapan çocuk sayısı 15 bin 937 olarak kayıtlara geçtiği halde hükümet, çocuklara yönelik istismarı önleyecek gerekli yasal düzenlemeleri yapmamıştır. İstanbul'daki 1 hastanede son 5 ayda kaydedilen veriler hükümet tarafından kadınlara ve çocuklara yönelik söylemlerin ve yapılan yasa değişikliklerinin sonucudur.” dedi. Can, kadınlar olarak taleplerini şu şekilde sıraladı: “İstismarı bildirmeyen kayıt altına almayan hastane yöneticileri ile ilgili gerekli adli soruşturmaların yapılması, Tüm hastanelerde 18 yaş altı doğumlara ilişkin kayıtların incelenmesini ve kamuoyu ile paylaşılmasını, Çocuk istismarını meşrulaştıran yasaların geri çekilmesini istiyoruz.”

‘İSTİSMARIN ÜZERİNİ KAPATTIRMAYACAĞIZ’

İzmir’de Kadın Platformu’nun çağrısıyla bir araya gelen kadınlar “Çocuk istismarlarının üzerini kapattırmayacağız” dedi. Basın açıklamasını okuyan Evrim Çakır “Bizler buradan bir kez daha iktidara sesleniyoruz. Her gün bu ülkede taciz, tecavüz, kadın cinayeti, çocuk istismarı yaşanırken, siz sadece kadınların boşanmasının derdine düşmüşken, bizler  bir çocuğun daha istismara uğramasına, bir kız kardeşimizin daha öldürülmesine izin vermeyeceğiz” dedi.

‘BAKANLIK GÖREVİNİ YAPSIN’

Kocaeli Kadın Platformu üyeleri de, İzmit Belediye İş Hanı önünde bir araya gelerek yaşananları protesto etti. Açıklamada konuşan Sibel Yılmaz Yurdakul, “Her gün bir yurttan, okuldan, kurstan, hastaneden yuvadan, mahalleden çocuk istismarı haberleri duymak istemiyoruz” dedi. Aile ve Sosyal Politikalar ile Sağlık Bakanlığını görevini yapmaya davet eden Yurdakul, “Sağlık Bakanlığı görevini yaparak sorumluları ortaya çıkarmalı. İstismarı ortaya çıkartan sağlık emekçi ile ilgili inceleme sonlandırılmalı ve sürgün kaldırılmalı. Ayrıca Bakanlığı, hastanedeki tüm verilerle bilgileri tespit ederek kamuoyuyla paylaşmaya ve sorumluluğu bulunanlarla, ilgililerle ilgili işlemleri derhal yapmaya çağırıyoruz. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına görevini yapmaya davet ediyoruz.” dedi. 

Kocaeli

‘AKLAYAN DA MEŞRULAŞTIRAN DA SORUMLU’

Ankara Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği de yaptığı eylemle olayla ilgili yetkililerin yaptığı açıklamalara, istismarın kapatılmaya çalışılmasına tepki gösterdi. Tuzluçayır Meydan’da Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği adına açıklamayı yapan Esengül Başaran tüm sorumluların yargılanması istedi, bu tabloyu yaratan tüm düzenlemelerin ortadan kaldırılmasını ve çocukları koruyan, onların geleceğini güvence altına alan düzenlemeler yapılmasını talep etti. Başaran açıklamasını bitirirken “Çocuk istismarını meşrulaştıranlar kadar aklayanlar da sorumludur!” dedi.  Aydın Kadın Dayanışma Platformu üyesi kadınlar da SES Aydın Şubesinde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Yapılan açıklamada kadınlar taleplerini şu şekilde sıraladı: “Bütün özel ve kamu hastaneleri denetlenmeli, bildirilmeyen çocuk istismar olayları tespit edilmelidir. Bakanlıkların soruşturmaları biran evvel sonuçlandırıp, gerekli yasal cezai işlemler uygulanmalıdır. Soruşturma talebini reddeden İstanbul Valisi istifa etmelidir. Bu durumu ifşa eden, hazırladığı tutanakla durumu savcılığa bildiren ve suç duyurusunda bulunan Kanuni Sultan Süleyman Hastanesinde görevli Sosyal Hizmet Uzmanı arkadaşımızın eski görev yerine iade edilmeli ve hakkında açılan soruşturmalar iptal edilmeli”

Aydın

Aydın'da da istismar, Kadın Dayanışması Platformu tarafından protesto edildi. Sağlık Emekçileri Sendikası SES Aydın Şubesinde Platform adına basın açıklamasını okuyan Sibel Balcı; "OHAL rejimi her geçen gün demokrasimizi ve insan haklarımızı tırpanlamaktadır. Gerici, dinci AKP iktidarının kadın ve çocuk düşmanı politikalarına asla teslim olmayacağiz. Emeğine, bedenine, kimliğine sahip çıkan kadınlar olarak bu zulmü durduracağız. Barış içince, bir arada ve eşit haklara sahip bir yaşamı kuracağız" denildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Afrin operasyonuna ilk tepkiler geldi

SONRAKİ HABER

Aydın’da Evrensel'le dayanışma yemeği yapıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...