20 Ocak 2018 06:46
Son Güncellenme Tarihi: 21 Ocak 2018 01:46

TSK, Afrin’e 'Zeytin Dalı Harekatı' başlattı

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) 'savaşa hayır' çağrılarına rağmen Afrin'e yönelik harekat başlattı. Erdoğan, 'Afrin'i, Menbic takip edecek' dedi.

Paylaş

Günlerdir süren 'savaşa hayır' çağrılarına rağmen Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Afrin’e yönelik harekat başlattı. Saat 17.00'de başlatılan operasyona 'Zeytin Dalı Harekatı' adı verdildi. Başbakan Binali Yıldırım, düzenlenen hava operasyonuyla 108 hedefin vurulduğunu, bölgeye yönelik topçu atışlarının sürdüğünü ve yarın gerekli görüldüğü takdirde kara harekatının da başlayabileceğini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise "Afrin operasyonu sahada fiilen başlamıştır. Bunu Menbic operasyonu takip edecek" dedi. Harekata dair ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) tarafından yapılan açıklamada "Bütün taraflara gerilimi tırmandırmamaları ve en önemli görev olan IŞİD'i ortadan kaldırmaya yönelmeleri çağrısında bulunuyoruz" ifadeleri kullanıldı. Demokratik kitle örgütleri ve siyasi partiler ise "savaşa hayır" başlığı altında yaptıkları açıklamalarda harekatın sonlandırılması çağrısı yaptı.

SAAT 17.00'DE BAŞLADI

Afrin
Afrin'den operasyon görüntüleri...

TSK'nın 'Zeytin Dalı Harekatı' adı altında düzenlediği operasyon saat 17.00'de başladı. TSK'nin operasyona ilişkin yaptığı ilk açıklamada "Suriye’nin kuzeybatısında Afrin bölgesindeki teröristleri etkisiz hale getirmek ve dost ve kardeş bölge halkını bunların baskı ve zulmünden kurtarmak üzere, 20 Ocak 2018 saat 17:00'dan itibaren 'Zeytin Dalı Harekatı' başlatıldı" denildi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar tarafından Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'ndaki harekat merkezinden sevk ve idare edilen harekatın ilk adımında F-16 savaş uçakları kullanıldı. TSK'den "18.30 itibariyle belirlenen 113 hedeften 108’i vuruldu" açıklaması yapıldı. Vurulan yerler arasıdna Minniğ askeri havaalanını da bulunuyor. Harekata 72 uçağın katıldığı belirtildi. 

Afrin
 İncirlik Hava Üssü'nde iki F-16 savaş uçağının pist başına geldiği görüldü.
Afrin
TSK'ye ait savaş uçakları havalandı...

TOP ATIŞLARI VE TANK SEVKİYATI

Afrin
Foto: DHA

Harekat kapsamında Hatay'ın Hassa ilçesinden Afrin'e yönelik top atışları yapılıyor. Öte yandan bölgeye askeri araçların rahat geçişi için Karasu Çayı'na yapılacak köprü için kamyonlarla beton taşındı.

Türkiye'nin çeşitli illerinden Hatay'daki birliklere sevk edilen tanklardan 30’u, TIR'larla Hassa'ya getirildi. 30 tanklık konvoya daha sonra zırhlı personel taşıyıcı araçlar da eklendi. Tanklar daha sonra Öncüpınar Sınır Kapısı'ndan Suriye'nin Azez bölgesine geçirildi.

askeri sevkiyat
Fotoğraf: DHA

ERDOĞAN: BUNU MENBİC TAKİP EDECEK

Recep Tayyip Erdoğan
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

Herekata ilişkin Kütahya ve Uşak'ta konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Afrin operasyonu sahada fiilen başlamıştır. Bunu Menbic operasyonu takip edecek" dedi.

"Kendi göbeğimizi kendimiz kesiyoruz" diyen Erdoğan açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Rahat durun, dedik, durmadılar. 'Bak bizim topraklara saldırmaya, sınırlarımızı zorlamaya tevessül etmeyin' dedik, dinlemediler ve bize müttefik görünenlere de söyledik. 'Bak bunlar PKK'nın ta kendisidir' dedik, 'Bunlar PYD'dir' dedik. 'Bunlar aynıdır, YPG'dir' dedik. 'Rakka'ya teröristlerle gitmeyin, DEAŞ terör örgütüdür, bir terör örgütünü bir diğer terör örgütüyle değil, gelin beraber halledelim bunları' dedik, dinlemediler. 'Peki siz bilirsiniz' dedik ve şimdi işte gereğini biz yapıyoruz. Kendi göbeğimizi kendimiz kesiyoruz.

Afrin operasyonu sahada fiilen başlamıştır. Bunu Münbiç takip edecek.  Madem Menbic'de bize verilen sözler şu ana kadar yerine getirilmedi, bunun gereğini yapmamıza kimsenin söyleyecek sözü olamaz."

 {{343750}}

BİNALİ YILDIRIM: KARA HAREKATI İLE DEVAM EDECEK

Binali Yıldırım
Başbakan Binali Yıldırım

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Çankaya Köşkü’nde bir araya gelen Başbakan Binali Yıldırım da, "Gelişmelere göre yarın kara unsurları faaliyetleri icra edecek" dedi.

Başbakan Yıldırım şunları söyledi: 

"İlk aşaması TSK hava unsurlarıyla gerçekleştirilmiş, hedeflerin neredeyse tamamına yakını tahrip edilmiştir. Gelişmelere göre yarın kara unsurları faaliyetleri icra edecek. Türkiye Cumhuriyeti’nin hedefi asla ve asla Suriye’nin toprak bütünlüğüne halel getirmek değildir. Yapılan iş; güney sınırımızdan, Suriye’nin kuzeybatısından son üç yıl içerisinde ülkemize ve Fırat Kalkanı sahasına yapılan tacizler ve buradaki kayıplar, ayrıca sınır illerimizde yaşayan sivillere yönelik atakları, terör faaliyetlerini ortadan kaldırmak, bunun yanı sıra da Afrin’de yaşayan Arap, Kürt, Türkmen kardeşlerimizi terör örgütlerinin baskısından, zulmünden kurtarmak bu harekatın önemli hedeflerinden bir tanesidir.

Son üç yıldan beri bölgede terör örgütünün adeta zulüm seviyesi o kadar artmıştır ki 350 bin insan bölgeden göç etmek zorunda kalmıştır ve ülkemize 350 bin Kürt kardeşimiz gelip canlarını kurtararak burada yerleşmiştir. Dolayısıyla terör örgütünün ‘Afrin’de Kürtleri yok etmeye yönelik bir operasyon yapılıyor’ gibi kara propagandalarının asla ve asla gerçekle alakası yoktur. Yapılan operasyon, Kürtleri de Arapları da masum insanları da bu eli kanlı, bölücü terör örgütünün zulmünden kurtarmaktır.

Mehmetçiğin yanı sıra ÖSO’dan da katılanlar vardı. Türkiye Cumhuriyeti’nin hedefi Suriye’nin toprak bütünlüğüne halel getirmek değildir. Bu önemli faaliyetin ne olduğunu MHP Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli’ye anlatma fırsatım oldu. Sayın Bahçeli mesele memleketse gerisi tefarruat anlayışıyla her zamanki gibi duruşunu göstermektedir.”

BAHÇELİ: HAYIRLI OLMASINI NİYAZ EDİYORUM

Devlet Bahçeli
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli

Devlet Bahçeli ise “Operasyonu'nun milletimize, devletimize hayırlı olmasını niyaz ediyorum” dedi. Bahçeli'nin açıklaması şöyle:

“TSK tarafından başlatılmış olan Afrin’e yönelik Zeytin Dalı Operasyonu'nun milletimize, devletimize hayırlı olmasını niyaz ediyorum. Bu operasyon çok yönlü değerlendirildiği vakit çok önemli bir operasyondur. İyi planlanmış bir operasyon olduğu dikkat çekmektedir. İnanıyorum ki aydınlatıcı bir operasyon olarak tarihe geçecektir.”

ABD VE RUSYA ARASINDA TELEFON DİPLOMASİSİ

Afrin'e yönelik saldırı ile birlikte uluslararası siyasette de telefon diplomasisi yaşanmaya başladı.  Hava saldırı sonrası ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford ve Rusya Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov ile telefonda görüştü. Bu görüşme haberinden dakikalar sonra ise bu kez Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun ABD'li mevkidaşı Rex Tillerson ile görüştüğü aktarıldı.

ABD: TARAFLARA GERİLİMİ TIRMANDIRMAMALARI ÇAĞRISI YAPIYORUZ

ABD Savunma Bakanlığı'ndan (Pentagon), harekatla ilgili yapılan ilk açıklamada taraflara "gerilimin tırmandırılmaması" çağrısı yapıldı.

Pentagon Sözcüsü Adrian Rankine-Galloway, yaptığı yazılı açıklamada “Bütün taraflara gerilimi tırmandırmamaları ve en önemli görev olan IŞİD'i ortadan kaldırmaya yönelmeleri çağrısında bulunuyoruz." ifadesine yer verdi. Rankine-Galloway, "Türkiye'nin ABD tarafından da terör listesine alınan PKK hakkındaki kaygılarını anlıyoruz. ABD, PKK'ya herhangi bir destek sağlamıyor" dedi.

afrin haritası
Harita: BBC Türkçe

'AFRİN, OPERASYON ALANIMIZ DEĞİL'

ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Joseph Votel ise yaptığı açıklamada "Afrin'in kendileri için bir operasyon alanı olmadığını" ve "Türkiye'nin Afrin'e düzenlediği operasyon konusunda kendilerine bilgi verdiğini" söyledi.

Joseph Votel "Askeri kaynaklarımızla bu bölgeye (Afrin) belirgin bir dikkatimizi veriyor değiliz. IŞİD ile Suriye'deki mücadele devam ediyor. Halen bu konu üzerine oldukça odaklanmış durumdayız ve onların kontrol ettiği yerleri geri almak için ortaklarımızla çalışmaya devam ediyoruz" dedi.

Operasyonun IŞİD'le mücadeleye etkisi konusunda endişelendiklerini dile getiren Votel, Türkiyeli yetkililerin kendilerine Menbic'e yönelik bir operasyondan bahsetmediğini de söyledi.

RUSYA: ENDİŞEYLE TAKİP EDİYORUZ

Sputnik Türkiye’de yer alan habere göre, Rusya Dışişleri Bakanlığı, Moskova’nın Türkiye’nin harekât başlattığı Suriye’nin Afrin kentindeki gelişmeleri dikkatle takip ettiğini ve bu konudaki haberleri endişeyle karşıladığını bildirdi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, TSK'nın Afrin'de başlattığı harekâta yönelik açıklamasında, karşı karşıya gelen taraflara karşılıklı itidal çağrısında bulundu.

İRAN’DAN AÇIKLAMA

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Cabir Ensari, Afrin operasyonu konusunda basın mensuplarına yaptığı değerlendirmede, Suriye’de gerçekleştirilebilecek herhangi bir kara harekâtının 29-30 Ocak’ta Soçi’de yapılması planlanan Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’ni etkileyebileceği konusunda uyardı.

Ensari, "Herhangi bir kara harekatı kongreyi olumlu veya olumsuz olarak etkileyebilir. Suriye'deki ateşkesin garantör ülkelerinin (Rusya, Türkiye ve İran) böyle bir şeyin olmaması için harekete geçeceklerini umarız." ifadelerini kullandı. 

 

SURİYE: GÜÇLÜ ŞEKİLDE KINIYORUZ

Suriye Dışişleri Bakanlığı'ndan Afrin operasyonuna ilişkin açıklama yapıldı.

Suriye Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Afrin'e yönelik olarak düzenlediği Zeytin Dalı Harekatı'nı "güçlü şekilde kınadığını" açıkladı.

Suriye'nin resmi haber ajansı SANA'nın yayınladığı bakanlığın açıklamasında, "Suriye Arap Cumhuriyeti, Türkiye'nin Suriye topraklarının bir parçası olan Afrin'e düzenlediği saldırıyı kararlılıkla kınıyor" ifadelerine yer verildi.

Açıklamada ayrıca Türkiye'nin operasyonla ilgili Şam'ı bilgilendirdiği iddiaları yalanlandı ve Türkiye'nin eylemlerinin, Suriye'nin egemenliğine saldırısının bir başka adımı olduğu kaydedildi.

DİYANET NAMAZA ÇAĞIRDI

Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Türkiye geneli 90 bin camide Afrin sınır ötesi harekâtının zaferle sonuçlanması için sabah ve yatsı namazlarında dua edileceği" belirtildi. 

YILDIRIM, GENELKURMAY HAREKAT MERKEZİNE GELEREK BİLGİ ALDI

hulusi akar binali yıldırım
Fotoğraf: DHA

Başbakan Binali Yıldırım, Genelkurmay Harekat Merkezi'nde Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ve diğer yetkililerden 'Zeytin Dalı Harekatına' ilişkin bilgi aldı.

KİLİS'TE 15 GÜN SÜREYLE 'ÖZEL GÜVENLİK BÖLGESİ' İLANI

Öte yanda Suriye tarafından atılan 4 roket mermisi, Kilis'e düştü. Mermiler, 2 ev 2 işyerine isabet ederken Vali Mehmet Tekinarslan, 1 kişinin hafif yaralandığını söyledi. Öte yandan düşen mermi nedeniyle iki katlı bir evde çıkan yangın maddi hasara neden oldu. Kilis Valiliği, 'Zeytin Dalı Harekatı'nın sürdüğü Suriye sınırındaki bazı bölgeleri, 15 gün süreyle 'özel güvenlik bölgesi' ilan etti.

'AFRİN SAVAŞINA HAYIR' TEPKİSİ

Operasyon başladığı andan itibaren demokratik kitle örgütleri ve siyasi partilerden bu savaşın halkları felakete sürükleyeceğine vurgu yapılarak, operasyonun sonlandırılması çağrıları geldi. 

Demokrasi için Birlik (DİB) Yürütme Kurulu Üyesi Levent Tüzel, sosyal medya hesabından “#AfrinSavaşınaHAYIR” çağrısı yaparak “Zeytin dalı adını koyarak güç gösterisi ile sonunda halkların kaybettiği felaketi barış hamlesi gibi gösteremezsiniz.  Bu saldırı ve savaş hali Türkiye’nin çıkarına değil siyasi iktidarın egemenlik hesabınadır. Ama zararının halklara felaket olacağı açıktır. Hava saldırısı derhal durdurulsun” ifadesini kullandı.

HDP Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen “Bombaladığınız sadece komşu toprakları değil, Ortadoğu’da sorunları içeride konuşarak çözme iradesi. IŞİD, Kürtler ve Türkmenlere saldırıp her gün Kilis’e top atarken meşru müdafaa neden yapmadınız! Sonunda gariban çocukları ateşin önüne sürülecek, sıvasız evlere bayrak asılıp taziye kabul edilecek, çürük raporlarıyla askerden kaçırılanlar değil" dedi.

Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan da Evrensel'e yaptığı açıklamada şöyle konuştu:

"Operasyon Türkiye güvenliğini koruma amaçlı değildir. Çünkü Türkiye’nin sınır güvenliği tehlike altında değildir. Türkiye Afrin’de bölgeye dair paylaşım kavgasının bir parçası olarak savaşa girmiştir. Bu savaşın  Türkiye halkları ve bölge halkları için yıkıcı sonuçları olacaktır. Bu sonuçların sorumlusu AKP olacaktır. Ayrıca bu savaşa doğrudan veya dolaylı destek veren bu savaşı meşrulaştıran, bütün güçler bu yıkıcı sonuçlardan sorumlu olacaklardır. Dolayısıyla bu savaşın Türkiye’nin savaşı olmadığını söylüyoruz. Bu savaş Erdoğan’ın savaşıdır. Biz bu savaşın bir parçası olmayacağız."

Özgürlük ve Dayanışma Partisi “Afrin’e yönelik operasyon ülkemizi büyük bir çıkmaza sürükler” dedi. Açıklamada, “AKP-MHP ittifakı, Afrin operasyonunu iç siyasete müdahalenin bir aracı olarak görüyor. Afrin’e operasyonla Türkiye, OHAL ile birlikte savaşla oluşturulacak milliyetçi iklim içinde 2019’a taşınmak isteniyor. Afrin operasyonu bu yönüyle iç siyaseti dizayn etme operasyonudur! Bu operasyon diğer yandan da İdlib operasyonudur. İdlib’de tutunmakta zorlanan cihatçılara sahip çıkma hamlesi, Afrin üzerinden gerçekleştirilmeye çalışılmaktadır. Türkiye’nin sınırlarının güvenliğinin sağlanmasının yolu ancak komşu Suriye’nin demokratik bir geçişle birleşmesinden geçmektedir. Buna yönelik her müdahale hem Suriye hem de ülkemiz için yeni sorunlar anlamına gelecektir” ifadeleri kullanıldı.

KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, "Ne ABD, ne Türkiye’nin Suriye’nin biçimlendirilmesine, oranın bütünlüğü bozacak politikalara  hizmet edecek etnik ve mezhepsel çatışmaları körükleyecek uygulamaların hem kamu emekçilerine hem de Türkiye’de yaşayan işçilere emekçilere hiçbir getirisi olmayacaktır. Sonuçta bu çatışmada bir çok insan yaşamını yitirecektir. Yine yoksul halk çocuklarının bu savaşta yaşamına mal olacaktır. Doğal olarak bir çok annenin gözyaşları savaş yüzünden durmayacaktır. Bu nedenle bu savaşı doğru bulmadığımızı belirtmek isteriz" dedi.

ÖĞLE SAATLERİNDE ÖSO UNSURLARI AFRİN'E TAŞINMIŞTI

Afrin

Cihatçı gruplar, resmi harekât açıklaması yapılmadan önce mühimmat yüklü araçlarla Kilis'ten Suriye'ye geçerek Afrin'e taşınmıştı. TSK'den Afrin ve çevresindeki askeri hareketliliğe dair yapılan açıklamada son 2 gün içerisinde bölgeye "meşru müdafaa kapsamında karşılık verildiği" belirtmişti. Açıklamada "19-20 Ocak 2018 tarihlerinde PKK/PYD-YPG terör örgütü tarafından Afrin bölgesinden açılan taciz ateşlerine meşru müdafaa kapsamında mukabelede bulunulduğu ve PKK/PYD-YPG terör örgütü mensuplarınca kullanılan barınak ve sığınakların vurulduğu belirtildi" ifadelerine yer verilmişti.

Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, dün yaptığı açıklamada Rusya'nın askerlerini Afrin'den çekeceğini ve operasyonun mutlaka yapılacağını söylemişti. Harekat kapsamında 20 otobüs cihatçı Afrin'e komşu Azez'e geçirilirken Rusya'nın askerlerini Afrin'den çektiği iddiası ise yalanlanmıştı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Medyamızda Trump: Hep umut beslendi, kızmaya kıyılamadı

SONRAKİ HABER

Temizlik görevlisi 3 öğrenciye cinsel istismarda bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...