20 Ocak 2018 01:26

Renault işçisi: Dümene geçmemiz gerektiğini biliyoruz

Bursa'dan bir Renault işçisi, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde gelinen noktayı ve Türk Metal'in tutumuna dair görüşlerini yazdı.

Paylaş

Renault’dan bir işçi
Bursa

Renault işçileri olarak bizler üretime yönelik eylemler beklerken Türk Metal hep oyalayıcı bir yol izledi bugüne kadar. Zaten fabrikada kimse sendikaya güvenmiyor. Bir de bu tavırlarını görünce bunlar değişmemiş halen diyor. Bizlere bekleyin eylemlerimiz başlayacak dediler, iki haftadır kent meydanlarında eylem yapıyorlar. İlk yapılan eylemde biz sendikacılara şehir merkezinde yapılan eylemlere gelmeyeceğimizi söylemiştik ve gitmedik. 20-30 kişi gitmişse gitmiştir, onlar da sendikanın kendi adamları zaten. Biz bu eylemleri yıllarca gördük ve hiçbir şey çıkmadı bu zamana kadar. En son yapılacak işi en başta yapıyor bunlar. Kulağı tersten tutuyorlar resmen. Fabrikada üretimi durdur bir saat, işin ciddiyetini anlasınlar. Daha sonra kent meydanlarında eylem yap. 

5 DAKİKALIK EYLEMDEN KİMSENİN HABERİ OLMADI

O zaman biz bu eylemlere tüm Bursa’yı yığarız. Eşimizle çocuklarımızla akrabalarımızla o meydanları doldururuz. Ama öyle bir niyetleri olmadığı için talebimizi görmezden geliyorlar. Pazartesi günü göstermelik olarak 5 dakika üretim durdurduk dediler ama bu durdurmadan doğru dürüst kimsenin haberi bile olmadı. Göstermelik olarak fotoğraf çekip sayfalarında paylaştılar, bunun adı da üretim durdurma oldu. İçeride herkes bununla dalga geçiyor. Hatta 5 dakika üretim durdu haberini sendika yerine Evrensel gazetesindeki haber ve videodan öğrenen çok işçi oldu. Etkili eylemler yapacağız diyorlar ama 5 dakikalık eylemden bile haberimiz olmadı.

Sendikanın en son yaptığı Başkanlar Kurulu toplantısından herkes grev kararı bekliyordu ama almadılar. Bu duruma çok işçi tepki gösterdi. Bunlar yine aynı oyunlara başladı diye. Eski işçiler ‘Her sene yaptıkları gibi yapıyorlar. İnsanları meydanlara toplayıp sonra düşük orana imza atıyorlar’ diyor. ‘Sıradan, kazanımı olmayan eylemler bunlar. Birliğimizi koruyalım, anlık tepkilerde biz de hazırlıklı olalım’ diyorlar. Fabrikada herkes grev istiyor. Yeni işçiler bile ‘Abi siz ne derseniz öyle yaparız çünkü birkaç sene sonra biz de sizin durumunuza geleceğiz’ diyorlar. Akıllıca eylem yapsınlar, sonuna kadar gitmeye hazır işçi. Ama oyalama eylemlere karnı tok herkesin.

ŞİMDİLİK KOMİTE YOK AMA...

Türk Metal’in merkezi Renault artık. İşçiler açıkça temsilcilere yüzde 15’le yüzde 20’yle sakın gelmeyin diyor ve istifa ederiz söylemini de kullanan çok bu aralar. Herkes eylemlerde Türk Metal’i ön planda görmek istiyor. Kimse çıkıp kahramanlık yapmak istemiyor. Madem ‘Bize güvenin geri gelin değiştik’ dediler, buyursunlar eylemlerde önde olsunlar. Ama göstermelik eylemlerde değil. Üretimi durdursunlar ve fabrikanın içinde olsunlar. İşçinin önünde dursunlar, o zaman işçinin güvenini biraz kazanırlar. Öyle meydanlarda ‘Güçlü Türk Metal’ sloganı atmayla olmuyor bu iş. Güçlü olmak istiyorsa fabrikada dik durması gerek. Nasıl ki Hükümet patronların arkasındaysa sendika da işçinin arkasında olmalı. 2015’teki gibi komitelerimiz yok, bu eksiklik ve bunun şu an oluşma ortamı da yok. Ama işlerin gidişatına göre bir anda oluşur bu. Biz birbirimizi koruyalım yeter. Satış sözleşmesinde direk ortaya çıkacaktır fabrikada. Şu an kimse kendini öne atmak istemiyor geçmişte yaşananları gördüğü için ama ters bir durumda olması gerekeni de söylüyor, dümene bizim geçmemiz gerektiğini de.

NEYİN ZAMANINI BEKLİYORLAR

Metal işçileri ne diyor?
Metal işçileri ne diyor?

Türk Metal’in kent meydanlarında yaptığı eyleme geçen hafta katılmayan Renault işçileri, bu hafta da katılmadı. Renault’tan bir işçi, “Biz bu eylemleri daha önce de gördük. Hep gaz alma, başka bir şey değil. Sendikaya sürekli üretime yönelik eylemeler yapalım diyoruz onlar bize sürekli bekleyin zamanı var diyor. Zamanı geldiğinde yapacağız demekten öteye geçmiyorlar. Neyin zamanını bekliyorlar halen anlamış değiliz. Ara buluculuk aşaması da bitti. Biz grev kararı beklerken adamlar meydanlarda eylem diyor. Bu en son yapılacak iş. Üretimi durduracağız dediler, 5 dakikalık bir eylem yaptılar ondan da doğru dürüst kimsenin haberi olmadı. Göstermelik yapılan eylemlere gelmeyeceğimizi geçen hafta söyledik bir kez daha söylüyoruz. Gerçekçi ve işçinin taleplerine karşılık olacak eylemler yapsınlar o zaman her şey değişir” dedi. (Bursa/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İşçi Battal neden soyundu?

SONRAKİ HABER

SGK de patronlara çalışıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...