20 Ocak 2018 00:48

Diyarbakır'da kafe sahibi, çalışanı olan 2 çocuğu darbedip cinsel istismarda bulundu

Diyarbakır'da bir kafe sahibi, işletmesine gelen futbolcuların fotoğrafını çeken 2 çocuk çalışanını darbedip silah zoruyla cinsel istismarda bulundu.

Paylaş

Eylem NAZLIER
İstanbul

Diyarbakır’da geçtiğimiz yıl bir kafede gerçekleşen olayda 3 futbolcunun fotoğrafını çeken kafe çalışanı 2 çocuk, işletme sahibinin cinsel istismarına maruz kaldı. 22 Ocak’ta görülecek duruşma için, istismara uğrayan çocuklardan birinin ablası D.E. dayanışma çağrısı yaparak, “Çocuklara işkence yapanlar cezalandırılsın” dedi. 

Olay 24 Aralık 2016’da Diyarbakır’da yaşandı. İddiaya göre, 3 futbolcu kafede oturuyorken yaşları 18’in altında olan ve kafede çalışan 2 çocuk futbolcuların gizlice fotoğrafını çekti ve fotoğrafları  futbolculardan birine mesaj olarak gönderdi. Bunun üzerine fotoğrafları çekilen 3 futbolcu, kafenin Sahibi Cemal Sert’e şikayet ederek bunu yapanların bulunmasını istedi. Kafenin güvenlik kamerası kayıtlarından fotoğrafı çocukların çektiğini gören Cemal Sert ve koruması Adil Tosun, çocukları silah zoruyla tenha bir alana götürerek cinsel istismara maruz bıraktı.

22 Ocak saat 09.35’te Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek dava öncesi görüştüğümüz abla D.E, “Çocuklar 1 yıldır psikolojik tedavi görüyor. İkisi de rüyalarında hâlâ sayıklıyor. Bu olayda kafe sahibinin yanı sıra futbolcular da sorumlu, onlar da yargılanmalı” diyerek çocuklara bu işkenceyi yapanların gereken cezayı alması için dayanışma çağrısı yaptı.

SİLAH ZORUYLA CİNSEL İSTİSMAR

D.E, yaşanan olayı şöyle anlattı: “Kardeşim ve kuzenlerim o futbolcuların oynadığı takımın taraftarları, bütün maçlarına gidiyorlar, formalarını alıyorlar. Bu olayın yaşandığı günden 2 ya da 3 gün önce takımın kaptanı yaşamını yitirmişti. Kardeşim ve kuzenim kaptan öldüğü için üzüntüden günlerce yemek bile yemediler. Kuzenim o sırada bir kafede garsonluk yapıyordu. Kafeye gelen 3 futbolcuyu eğlenirken görünce kuzenim (16 yaşında) fotoğraflarını çekiyor. ‘Bak biz ağlıyoruz ama bunlar nasıl eğleniyorlar’ diyor. Yanındaki arkadaşı da (17 yaşında) ‘Fotoğrafı oyunculardan birine gönder, sizi gördük hiç mi utanmıyorsunuz, diye yaz’ diyor. Sonra fotoğrafları kardeşime gönderiyorlar. Kardeşim de gaza gelip oyunculardan birine fotoğrafı mesaj atıyor, ‘Daha yeni kaptanınız öldü, hiç mi üzülmüyorsunuz!’ diye yazıyor bir de. Futbolcular durumu mekan sahibine anlatıp ‘Biri fotoğrafımızı çekti, onu bulun’ diyor. Mekan Sahibi Cemal Sert kamera kayıtlarına bakıyor, fotoğrafı kuzenimin çektiği anlaşılıyor. Kuzenimi apar topar arabaya bindiriyorlar. Fotoğrafı kime yolladığını soruyorlar. Sonra oturduğumuz eve gelip kardeşimi de alıyorlar evden. İkisini de arabaya bindirdikleri andan itibaren çocuklara ağır işkence yapıyorlar. Çocukları tenha bir yere götürerek darbediyorlar, ağza alınmayacak küfürler ediyorlar, araçtan indirip kafalarını hedef alarak taş atıyorlar ‘Sizi burada öldüreceğiz, gömeceğiz’ diyerek tehdit ediyorlar. Ellerinde silah var. İşkence bu kadarla da sınırlı kalmıyor. Cemal Sert ve koruması Adil Tosun çocuklara cinsel istismarda bulunuyor. Sonra da ailenize söylerseniz ‘bu fotoğrafları YouTube’da yayımlarız’ diye tehdit ediyorlar.”

‘FUTBOLCULAR DA SUÇLU’

Abla D.E. sadece kafe sahibi ve korumasının değil, 3 futbolcunun da yaşananlardan sorumlu olduğunu ve yargılamaya dahil edilmeleri gerektiğini söyleyerek olayın devamını şöyle anlattı: “Bu kadar işkenceden sonra kuzenim ve kardeşimi kafeye getiriyorlar, futbolculardan özür diletmek için. Mekan kapanmış, saat 01.00 olmuş. Ama futbolcular orada, kapanan mekanda niye bekliyorlar? Futbolcuların ‘bizim alakamız’ yok demesini bu yüzden anlamıyorum. Çocuklara o halde futbolculardan özür diletiliyor. Bu olayda futbolcular da suçlu.”

ÇOCUKLAR RÜYALARINDA HÂLÂ SAYIKLIYOR

Olay, çocukların kafeye zorla sokulduğunu gören birinin polise ihbar etmesiyle ortaya çıkıyor ve abla D.E’nin anlatımına göre, ihbarın ardından polis kafeye baskın yaparak işkenceye uğramış halde buldukları çocukları karakola götürüyor. 

Karakolda ve sonrasında yaşananları da D.E şöyle anlattı: “Kafenin önünde kardeşim diyor ki polislere ‘Abi telefonlarını alın, görüntülerimiz var.’ Baskına giden polis hemen telefonu alıyor. Emniyet müdürlüğüne götürdüğünde hazırlanan tutanakta ‘Telefonun şarjı bittiği için görüntüleri göremedikleri ve şüpheli telefonu şarja taktıklarında hiçbir şekilde kayıt olmadığı’ yazılmış. Burada yapılması gereken telefona polisin el koyarak savcıya göndermesiydi. Ama yapılmadı. Mekan sahibi ifadesinde ‘kameralarımız çalışmıyor’ demiş ama kameralar çalışıyordu. Bu çocukların görüntüsüne Cemal Sert nasıl ulaştı o zaman? O kameralar incelenseydi yaşananlar ortaya çıkardı. O görüntülerde futbolcular da var, futbolcuların çocuklara bağırması da var. Hakaret ediyorlar. Çocuklar zaten ağlıyor, o halde futbolcular da küfür ediyor.” 

‘İSTİSMAR VAR, DAVA HAKARETTEN AÇILDI’

İddianamede, mağdurların cinsel istismar teşebbüsünün cinsel amaç taşımadığı için ’hakaret’ suçu kapsamında kaldığını belirten savcı, bu olayla ilgili Yargıtay 14’üncü Ceza Dairesi’nin bir kararına dikkat çekti. Şüphelilerin mağdurları cinsel istismara maruz bırakmadığı ve olayın cinsel amaç taşımadığını gerekçe gösteren savcı, olayın cinsel saldırı kapsamında değerlendirilemeyeceğini belirtti. İstismar teşebbüsünün mağdurları küçük düşürmek amacıyla yapıldığını belirten savcı, eylemin bu şekliyle ’hakaret’ suçu kapsamında kaldığını ifade etti. Hazırlanan iddianameye dair de konuşan D.E, “Çocuklar adli muayene sırasında utanıp olayı anlatamadıkları için cinsel istismar raporu alınamadı. Bu çocuklar hâlâ bu olayı kabul edemedi. Ortada 2 çocuğa istismar var ama hakaret suçu kapsamında değerlendiriyor mahkeme. Çocuklar 1 yıldır psikolojik tedavi görüyor. İkisi de rüyalarında hâlâ sayıklıyor. Bize kaç kere tehdit telefonları geldi davayı geri çekmemiz için. Biz koruma istedik ama vermediler” dedi.

Sanıkların tutuksuz yargılanmasına da tepki gösteren D.E, çocukların maruz kaldığı işkencenin önce ‘hakaret’ kapsamında değerlendirilerek davanın asliye ceza mahkemesinde görüldüğünü, ailenin itirazı üzerine ağır ceza mahkemesine alındığını anlattı.

19 BUÇUK YILA KADAR HAPİS İSTEMİ

Olayın bildirilmesi üzerine Cumhuriyet Başsavcılığı, fotoğrafları çekilen A.G, E.B, L.T, kafe sahibi Cemal Sert ve koruması Adil Tosun hakkında ’kasten yaralama, cebir tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, tehdit ve hakaret’ suçlarından soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında gözaltına alınan kafe sahibi ve koruması tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılırken fotoğrafları çekilen 3 kişinin şüpheli sıfatıyla ifadeleri alındı. Soruşturmayı 7 Şubat günü tamamlayan savcılık, kafe sahibi Cemal Sert ve arkadaşı Adil Tosun hakkında 5 buçuk yıldan 19 buçuk yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırladı. Savcılık, şüphelileri azmettirdiği iddia edilen 3 futbolcu hakkında ise mağdurların soyut iddiasını destekleyen delil olmadığı gerekçesiyle ’takipsizlik’ kararı verdi.

ÖNCEKİ HABER

‘AKP-MHP ittifakının Afrin savaşına ihtiyacı var’

SONRAKİ HABER

İşçi Battal neden soyundu?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...