19 Ocak 2018 23:30

Ürdün, İsrail’le anlaştı

Ürdün, İsrail’in, elçilik korumasının Ürdün vatandaşlarını öldürmesi vakasında resmen özür dilediğini ve tazminat ödemeyi kabul ettiğini duyurdu.

Paylaş

Ürdün hükümeti, temmuzda İsrail’in Amman Büyükelçiliğinde iki Ürdün vatandaşının öldüğü olayla ilgili İsrail Dışişleri Bakanlığının “Derin pişmanlık dile getirip özür dileyen ve yasal işlem başlatmayı taahhüt eden resmi bir yazı gönderdiğini” duyurdu. Sputnik’in aktardığına göre, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu da Amman Büyükelçiliğinin tam teşekküllü şekilde çalışmalarına derhal başlayacağını açıkladı. 

‘TORNAVİDALI TERÖRİST SALDIRI’

İsrail’in Amman Büyükelçiliğinin bir silahlı koruması, elçilik yerleşkesi içindeki evine mobilya taşıyan Ürdünlü bir işçinin tornavidayla kendisine saldırdığı ve hafif yaralandığı iddiasıyla ateş açıp her ikisi de silahsız olan işçi ile bir diğer Ürdünlüyü öldürmüştü.

İsrailli korumanın ‘terörist saldırıya’ uğradığını iddia eden ve hakkında soruşturma açılmayacağını söyleyen İsrail hükümeti, Ürdünlü yetkililer tarafından sorgulanması ve yasal işlem başlatılmasını önlemek için korumaya diplomatik dokunulmazlık vermiş, ardından büyükelçi dahil Amman’daki tüm diplomatik personelini tahliye etmişti.

Hükümet Sözcüsü Muhammed Mumani, İsrail’in, bu olayla ilgili yasal işlem başlatma, aynı zamanda silahsız bir Ürdünlü yargıcın bir İsrail askeri tarafından öldürüldüğü 2014’teki bir başka olayla ilgili de harekete geçme sözünü verdiğini, her üç vatandaşın ailelerine tazminat ödemeyi kabul ettiğini duyurdu.

İSRAİL AÇIKLAMASINDA ‘ÖZÜR’ YOK

İsrail hükümetinin açıklamasında, resmi özür ya da tazminat lafı geçmedi, ilgili makamların iki olayla ilgili toplanan materyali inceleyeceği ve ilerleyen haftalarda karar vereceği kaydedildi. Ancak Ürdün hükümetinin elçiliğin açılıp elçinin geri dönmesi için öne sürdüğü ‘Taleplerin hepsinin karşılandığı’ dile getirilen açıklamada, “İsrail Ürdün’le stratejik ilişkilere büyük önem veriyor. İki ülke, iş birliğini güçlendirmek ve barış anlaşmasını pekiştirmek için çalışıyor” denildi.

KORUMAYA İSRAİL’DE KAHRAMAN KARŞILAMASI

İsrail’le barış anlaşması imzalamış iki Arap ülkesi var: Mısır ve Ürdün. Geçen yıl Ürdünlüleri öldüren İsrailli koruma ülkeden çıkarıldığında, İsrail’le 1994 tarihli barış anlaşmasının iptal edilmesi için Ürdün çapında protesto gösterileri düzenlenmişti. 

Korumanın İsrail’de kahraman gibi karşılanması ve Netanyahu tarafından kucaklanması da Ürdün Kralı Abdullah’ın İsrail Başbakanını provokatörlük ve siyasi şovla suçladığı açıklamalar yapmasına yol açmıştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

'Resim toplumdan soyutlandıkça sanatçı yetiştiremeyiz'

SONRAKİ HABER

Ekonomik liberalizm, siyasi gericiliği besliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa