19 Ocak 2018 23:11

'Resim toplumdan soyutlandıkça sanatçı yetiştiremeyiz'

Tarsus'un 2. kez ev sahipliği yaptığı 'Ululararası Sanatçılar Buluşması Çalıştayı ve Sergisi' 23 ülkeden toplam 61 sanatçının katılımıyla gerçekleşti.

Paylaş

Şahin YÜCEL
Mersin

Tarsus, “Ululararası Sanatçılar Buluşması Çalıştayı ve Sergisi”ne 2. kez ev sahipliği yapıyor. İlk çalıştay , Mart 2015 tarihinde 22 ülkeden 26, Türkiye’den 19 sanatçının katılımıyla geçekleşmişti. Bu yıl ikincisi düzenlenen çalıştaya 23 ülkeden toplam 61 sanatçı, sergiye eser vererek ya da çalıştaya doğrudan katılıyorlar. Bu yıl gerçekleştirilen sanatçı buluşmasının küratörlüğünü Hülya Atakan ve Prof. Dr. Orhan Cebrailoğlu yapıyor. Çalıştay, tarihi Kubat Paşa Medresesinde gerçekleştiriliyor. Ressamlar bir hafta boyunca yaptıkları eserleri toplu olarak sergileyecekler.

İYİ İŞLER YAPILDIĞINI SÖYLÜYORLAR

Çalıştayın örgütleyicilerinden Tarsus Ressamlar Derneği Başkanı Ümit Aslan, 4 ulusal ve 2 uluslararası festivale ev sahipliği yaptıklarını belirterek bu çalıştayla ilgili görüşlerini gazetemizle paylaştı. Çalıştayın hazırlıklarına 6 ay önce başladıklarını söyleyen Aslan yaptıkları ön hazırlıklar hakkında şunları dile getirdi: “Çalıştay başlamadan önce sanatçılar Tarsus’a geldi. Kubat Paşa Medresesi çalışmalar için hazırlandı. Tarihi medresenin zarar görmemesi için azami özen gösterdik. Bu yılki çalışmaya hava muhalefeti nedeniyle katılamayan sanatçılar da oldu. Ekonomik zorluklar daha fazla sanatçının davet edilmesine engel oldu. Ancak bütün zorluklara rağmen gerçekleştirilen çalıştaya Tarsuslular ilgi gösteriyorlar. Sohbet edip, iyi işler yapıldığını söylüyorlar.”

ÇOCUK RESİM FESTİVALİNİ ÜÇÜNCÜ KEZ YAPACAĞIZ 

Tarsus gibi geçmişi güçlü tarihi bir kentte sanatın körelmiş olmasının üzücü olduğunu söyleyen Aslan “İnsanların yorumlarını ve gözlerindeki pırıltıyı görünce iyi bir iş yaptığımızı düşünüyorum. Çocuklar katılıyor, çalışmalar yapıyor. Ayrıca çocuk resim festivalinin 3.sünü yapacağız. Ki bu çocuklar büyük ve güzel izler bırakıyor. Sanatın toplum için gerekliliğini halkın yorumları ve bakış açılarını dile getirmelerinden anlıyoruz. Resim toplumdan soyutlandıkça sanatçı yetiştiremeyiz. Örneğin Alman toplumu, ülkesine mal olmuş çok iyi sanatçılar yetiştirememiştir. Hollanda, Fransa, İtalya bu konuda çok iyidir. Bu ülkeler neredeyse adları ile anılacak sanatçılarla bilinmektedir.” dedi.

SANAT, KAVGASIZ TOPLUM YETİŞTİRİR

Sanatın toplumlar arası hoşgörüyü geliştireceğini söyleyen Aslan şunlara dikkat çekti: “Bir toplumda sanat eğitimi sistemli ve yeterli olduğu zaman toplumsal yapı da bu doğrultuda değişir. Bilimi ön planda tutan, sanatı ön planda tutan kavgasız bir toplum oluşur ve yetişir. Bu gibi sanat buluşmaları kültürel farklılıkları bir arada yaşatma ve bir arada görme yetimizi geliştirecektir. Bir de ülkelerin sanat eğitimi ve tarzları, güncel sanat olaylarını takip etmemizi sağlayacaktır. Bu sayede toplumlar arası barış ve hoşgörüyü geliştirecektir.”

uluslararası sanatçılar buluşması

ÖNCEKİ HABER

Artık 20'li yaşların başı da ergenlik sayılıyor

SONRAKİ HABER

Ürdün, İsrail’le anlaştı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...