19 Ocak 2018 22:42

Artık 20'li yaşların başı da ergenlik sayılıyor

Tıp dergisi Lancet'te yayımlanan araştırmaya göre ergenlik eskiden olduğu gibi 10-19 yaşları arasında değil, 10-24 yaşları arasında yaşanıyor.

Paylaş

Çocukluk ve yetişkinlik arasındaki döneme denk gelen ergenlik, tıp dergisi Lancet'in yayınladığı yeni bir araştırmaya göre artık 20’li yaşların başlarına kadar uzadı. Bu yüzden araştırmacılar ergenliğin eskiden olduğu gibi 10-19 yaşları arasında değil, 10-24 yaşları arasında yaşandığının genel bir algı olarak yerleşmesi gerektiğini söylüyor.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre ergenliğin geç sona ermesinin toplumsal rollerde de değişiklikler meydana getirdiğini söyleyen araştırma, artık eğitim sürecinin daha geç sona erdiğini ve evliliklerin daha geç yapıldığını aktarıyor.

Buluğ çağının bütün toplumlarda daha erkene çekildiği belirtilen açıklamada artık ergenliğin bir insanın hayatında daha fazla yer edindiği aktarılıyor.

Buluğ çağının beynin hipotalamus adı verilen bölgesinin büyümeyi sağlayan hormonu salgılamasıyla başladığı düşünülüyor. Eskiden bu dönemin 14 yaşında başladığı düşünülürken son yıllarda bunun 10 yaşına kadar indiği tahmin ediliyor.

Öte yandan tıp dünyası, ergenliğin yaş aralığının genişlemesinin sonuçlarıyla ilgili farklı tartışmalar yürütüyor.

Prof. Susan Sawyer, yetişkinlerin yasal yükümlülüklerinin 18 yaşında başladığını ancak büyümenin 25 yaşına kadar devam etmesi nedeniyle bazı kanunlarda değişikliğe gidilmesi gerektiğini savunuyor.

Dr. Jan Macvarish ise bireylerin toplumun beklentileri tarafından biyolojik gelişimlerinden daha önce şekillendiklerini, bu yüzden 20'li yaşlara gelen bireylere 'çocuk muamelesi' yapmamak gerektiğini söylüyor. (DIŞ HABERLER)

{{309381}}
 

ÖNCEKİ HABER

OHAL Komisyonu, 40 başvuruda mesleğe iade kararı verdi

SONRAKİ HABER

'Resim toplumdan soyutlandıkça sanatçı yetiştiremeyiz'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...