Metal işçileri: Hükümet grevi yasaklarsa başına bela alır

İzmir’de MESS dayatmalarını protesto eden metal işçilerine gelinen süreci, taleplerini ve grev tartışmalarını sorduk.

19 Ocak 2018 17:54
Paylaş

Mazhar UZBEK
İzmir

İzmir’de MESS’in 3 yıllık sözleşme ve yüzde 6.4 zam dayatmasına karşı İzmir Cumhuriyet Meydanı’nda bir araya gelen metal işçileri Evrensel’e konuştu. OHAL’in grev yasakları için kullanılmasına tepki gösteren işçiler “Bıçak kemiğe dayandı. Hak aramak ülke güvenliğini tehdit değildir” dedi. AKP’ye oy veren işçiler ise olası bir grev yasağının hükümeti seçimlerde zora sokacağı uyarısında bulundu.

Çiğli CMS’de çalışan bir işçi, TİS’ten beklentinin yüksek olduğunu, 2 yıllık ve yüzde 38 zam içeren taslak için mücadele ettiklerini söyledi. İşçi “Taleplerimiz kabul edilmezse bu meydanlardan kolay kolay inmeyeceğiz. Önümüzde seçimler var. Eğer Hükümet milli güvenliği tehdit ediyor diye grevi ertelerse başına daha büyük bir bela alacaktır. Biz taslağımıza sahip çıkmaya devam edeceğiz” dedi.

OHAL’in grev erteleme aracı olarak kullanılmaması gerektiğini vurgulayan işçi devam etti: “Cumhurbaşkanının grevi patronlar rahat etsin diye kullandıklarına dair bir sözü oldu. Bu tehdit kendisine dönecektir. Burada da AKP’ye oy verenler var ve yetkisini umarım işçilerin aleyhine kullanmaz.” Yine Çiğli CMS’den bir başka işçi de patronların dayattığı zammın çok düşük olduğunu belirterek “Zaten çok düşük maaşlara çalışıyoruz” dedi.

Ege Endüstri’den bir işçi ise MESS’in teklifinin anlamsız olduğunu belirterek, “Grevin her iki taraf için eksisi var ama greve gitmekten de kaçınmayız. ’90’lı yıllarda bu konuyla ilgili tecrübemiz var ve kazanımla sonuçlandı. Şimdi de bıçak kemiğe dayandı. Bizlerin hak arama talebinin ülke güvenliğine zararı yok. Haklı ve meşru taleplerimiz var” dedi.

Adı Aptiv olarak değişen Delphi fabrikasından bir kadın işçi ise “MESS’in oranı çok komik. Asgari ücrete verilen zammın bile altında. Emek veriyoruz ve mücadele ile kazanacağız. İstediğimiz olana kadar da direneceğiz. Bıçak kemiğe dayandı” dedi. İşçi şöyle devam etti: “Yaptıklarımızın kamu güvenliğini tehdit eden bir yanı yok ve olası bir grevin de ertelenmemesi gerekiyor.”

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Tümer: ‘Misafir sanatçılar’ kadro bekliyor

SONRAKİ HABER

Türkiye derbisinde kazanan Fenerbahçe Doğuş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa