19 Ocak 2018 17:32

Tümer: ‘Misafir sanatçılar’ kadro bekliyor

CHP'li Zülfikar İnönü Tümer, Devlet Opera ve Balesi, Devlet Orkestraları ve Devlet Tiyatrolarında çalıştırılan sanatçıların sorunlarına dikkat çekti.

Paylaş

TBMM Genel Kurulunda gündem dışı söz alan CHP Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, Devlet Opera ve Balesi, Devlet Orkestraları ve Devlet Tiyatrolarında çalıştırılan sanatçıların sorunlarına dikkat çekti. Tümer, kadrosuz misafir sanatçıların devlet orkestralarında, devlet tiyatrolarında ve devlet opera ve balesinde haftalık veya aylık sözleşmelerle istihdam edilerek otel odalarında yaşamak zorunda bırakıldığını ifade etti. Giysi ve bakım masraflarını karşılamakta zorlanan kadrosuz misafir sanatçılara kadro hakkı tanınmadığını belirten Tümer,  misafir sanatçıların 4 ila 26 gün arasında çalıştırıldığına, sigorta primlerinin de çalıştıkları gün sayısına göre yatırıldığına dikkat çekti. 

SINAV YAPILMIYOR KADRO VERİLMİYOR

Ülkedeki senfoni orkestralarına, devlet tiyatrolarına, devlet opera ve balesine uzun yıllardır kadrolu sanatçı sınavı açılmadığından, mevcut kurumlardaki eksikliklerin misafir sanatçılarla tamamlanmaya çalışıldığını vurgulayan Tümer, “Türkiye genelinde sayıları 2 bini aşmayan ve kendilerini ‘taşeron sanatçı’ olarak adlandıran orkestra, tiyatro ve bale sanatçıları kurum yönetimlerinin tercih ve iyi niyetine bağlı kalmakta, bu da güvencesiz, endişe içinde ve yasal dayanaktan yoksun bir çalışma ortamı doğurmaktadır. 2 bin kişi devlet için küçük bir rakamdır ve olumsuzluklar da göz önüne alınarak misafir olarak görev yapan sanatçılara kadro verilmelidir” dedi. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Robin van Persie resmen Feyenoord'da

SONRAKİ HABER

Metal işçileri: Hükümet grevi yasaklarsa başına bela alır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...