19 Ocak 2018 16:51

Siyasi partilerden Afrin tepkisi: Savaş yıkım getirir

Hükümetin Afrin operasyonu ısrarına tepki gösteren siyasi partiler, hükümetin iktidarını korumak için savaşa sarıldığına dikkat çektiler.

Paylaş

EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, HDP Sözcücüsü Ayhan Bilgen ve ÖDP Başkanlar kurulu Üyesi Alper Taş, hükümetin Afrin’e operasyon ısrarına tepki gösterdi. Hükümetin iktidarını korumak için savaşa sarıldığına dikkat çeken siyasi partiler, olası bir savaşın faturasının emekçi halklara çıkarılacağına dikkat çekti. Açıklamalarda, savaş politikalarına karşı barış için mücadeleyi yükseltme çağrısı yapıldı. 

EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan savaşa ve çatışmanın sonu görünmez bir yola girmek anlamına geldiğini belirterek “AKP Hükümeti savaş ve gerilim politikalarında çok ısrarlı. Görünen o ki, Rusya ile bir pazarlığa oturdular, Rus askerleri çekildiğinde buraya bir askeri operasyon düzenlemeyi düşünüyorlar. Bu operasyonun adı, müdahaledir, açık işgaldir. Dolayısıyla buradaki bir savaşın, ekonomide, siyasette ve dış  politikada ve toplumsal düzende savaşın bütün yıkıcı sonuçlarını Türkiye yaşayacaktır” dedi. 

Selma Gürkan
Selma Gürkan

ERDOĞAN’IN İKTİDARDA KALMA SAVAŞI 

Bu savaş politikalarının sonlandırılması için barış mücadelesinin büyütülmesi ve güçlendirilmesi gerektiğini dile getiren Gürkan, şu çağrıyı yaptı: “Esas olarak savaşın yıkıcı sonucunu yaşayacak olanlar emekçi sınıflardır. Bu savaş, Türkiye’nin savaşı değildir. Bu savaş Erdoğan'ın iktidarda kalma savaşıdır. Dolayısıyla bu savaşa, emekçi çocuklarının dökeceği kan yoktur. Bütün işçi sınıfı ve emekçileri bu savaşı durdurmak üzere mücadeleye çağırıyorum.” 

BİLGEN: BÜYÜK BİR KAMPLAŞMAYA YOL AÇAR

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, partisinin genel mmerkezinde basın toplantısı düzenlendi. Afrin’den Türkiye’ye bir saldırı ve tehdit olmadığını söyleyen Bilgen, “Türkiye’nin ‘güvenlik’ sorunu değildir. Türkiye operasyon düzenlemek için Rusları ikna etmek için çaba sarf ediyor. Kürtlere el uzatmak yerine kolunu Ruslara kaptırmış bir Türk dış politikasıyla karşı karşıyayız. Biz bu yaklaşımı hükümetin ifade ettiği gibi Türkiye’nin güvenlik sorunu olarak görmüyoruz. Bu girişimi tam tersine Türkiye barışını tehdit edecek daha büyük bir kamplaşmanın tarafı haline getirecek bir yaklaşımdır. Ve bu yanlıştan bir an önce dönülmelidir” dedi. “Bu yaklaşım, Suriye’de vesayet savaşının devam etmesine hizmet etmesin” diyen Bilgen şöyle devam etti: “ Önümüzdeki seçimlerde 50 artı 1’i garanti altına almak için olsun her halükarda kaybedecek olan Türkiye halkları ve gariban aileler olacaktır. Türkiye’yi bu yanlıştan dönmesi için herkesi bu yanlışı durdurmaya çağırıyoruz.” 

Ayhan Bilgen
Ayhan Bilgen

CUMHURBAŞKANI OLMAK İÇİN...

ÖDP Başkanlar Kurulu Üyesi Alper Taş ise Erdoğan’ın 2019’daki Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanmak ve OHAL rejimini sürdürmek için hakları büyük bir savaş ve çatışmaya sokmak istediğini belirterek, halka yıkım getirecek böyle bir operasyonun karşısında olduklarını bildirdi. Sonuçlarının daha önce yapılan Cerablus ve el Bab operasyonuna benzemeyeceğine dikkat çeken Taş, “Çok ağır sonuçları olur. Böyle bir operasyon bölgenin en kadim hakları (Kürler ve Türkler) arasında çatışmaya yol açar. Başta ABD olmak üzere, bütün emperyalist güçlerin planları Suriye’de yıkıma neden oldu, böyle bir savaş daha büyük bir yıkım getirecektir” dedi. Taş şöyle devam etti: “Kürtlerin ABD emperyalizminin politikalarından uzak durması gerekmektedir. Suriye’nin geleceğini Suriye halkları belirlemeli, Kürtlerin de Suriye’de eşit hak ve ulus temelinde bir arada yaşamasını haklar birlikte sağlamalıdır.”

Alper Taş
Alper Taş

NE OLMUŞTU?

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Türkiye'nin operasyona gerekçe olarak gösterdiği 'sınır güvenlik gücü' konusunda "Bütün durum yanlış aktarıldı, yanlış tarif edildi. Bazı kişiler yanlış ifade etti. Bir güvenlik gücü yaratmıyoruz" demişti. 

Pentagon sözcülerinden Eric Pahon da yaptığı yazılı açıklamada, ABD'nin Suriye'deki yerel güçleri eğitmeye devam ettiğini, bunun 'yeni bir ordu' ya da 'sınır koruma gücü' olmadığı söylemişti.

Bu açıklamalar sonrası Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu "ABD'nin açıklamaları bizi tatmin etmedi... ABD'den somut adım görmemiz gerekiyor. ABD’nin ordu kurmuyoruz açıklaması Afrin’e yapılacak olası operasyonu etkilemez" dedi. Başbakan Binali Yıldırım ise "ABD bölge konusundaki kafa karışıklığını ortadan kaldırmalı" ifadesini kullandı.

Öte yandan Suriye Dışişleri Bakanı Yardımcısı, TSK'ye ait savaş uçaklarının Suriye'de saldırıya geçmesi durumunda, ülkenin hava savunma sistemlerinin uçakları düşürmeye hazır olduğunu söylemişti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Çelik-İş: Grev kararı alacağız

SONRAKİ HABER

Atilla Taş: Korku ölümden beterdir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...