19 Ocak 2018 16:07

Karel’de imzalanan toplusözleşme işçileri tatmin etmedi

Karel Elektronik fabrikasında Türk Metal'le patron arasında toplusözleşme imzalandı. 2 yıllık sözleşmenin maddeleri işçileri tatmin etmedi.

Paylaş

Hafize BULUT
Ankara

Ankara Sincan OSB’de bulunan Karel Elektronik fabrikasında, patron ile Türk Metal arasında sözleşme imzalandı. İki yıllık sözleşmeyle işçi ücretlerine yüzde 14 zam alındı. Türk Metal Ankara Şubesi, tatil olmaktan çıkarılan cumartesi günü için yüzde 5.8 ek zam aldıklarını söyledi. Sendika, sosyal yardımlarla zammın yüzde 27-35’i bulduğunu savunurken, işçiler ise sonuçtan memnun değil.

Karel işçileri geçen yıl Türk Metal’de örgütlenmiş ve ardından toplusözleşme görüşmeleri başlamıştı. 16 Ocak’ta Türk Metal Ankara Şube Başkanı İbrahim Biçer, fabrikaya gelerek toplusözleşme görüşmelerinin tamamlandığını söyledi. Toplusözleşmenin iki yıllık olduğunu aktaran Biçer, hesaplamaların da brüt üzerinden yapıldığını söyledi. 0-2 yıl arası çalışanlara yüzde 14 zam artı 15 gün ikramiye aldıklarını söyleyen Biçer, tatil olmaktan çıkarılan cumartesi günleri konusunda bir hak kaybı olmaması için yüzde 5,8 ayrı bir zam aldıklarını dile getirdi.

Sosyal yardımlar arasında ise “Ramazan ve Kurban Bayramlarından 3 gün önce 190 lira harçlık”, “her ay 75 lira yakacak yardımı”, “yıllık izne çıkana 224 lira harçlık”, “60 aylık altında çocuğu olan kadın işçilere fatura karşılığında 400 lira kreş yardımı”, “kıdeme göre ikramiye”, “iş kazasında ölüm durumunda 837 lira” bulunuyor. Yakacak yardımı, bayram harçlığı, senelik izin parası gibi sosyal yardımlar da dahil olmak üzere en düşük yüzde 27, en yüksek yüzde 35 oranında zam alındığını söyleyen İbrahim Biçer, işçilerin sorularını da yanıtladı.

İkramiyelerin ayrıca verilmesi gerektiğini düşünen işçilerin zamma yansıtılması durumunda vergi diliminden dolayı maaşların yeniden düşeceğini belirtmesi üzerine Biçer, “Vergi dilimi hükümetin elinde olan bir durum. Biz sendika olarak bu konuyu her fırsatta dile getiriyoruz. Bunun adı ikramiye olur, yakacak yardımı olur toplamda yüzde 27 eder. Bu para sizin cebinize giriyor sonuçta” diyerek cevap verdi.

ÖNCEKİ HABER

Büro emekçileri ek zam istedi

SONRAKİ HABER

Çelik-İş: Grev kararı alacağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...