19 Ocak 2018 15:58

Büro emekçileri ek zam istedi

Mersin’de büro emekçileri kendilerine verilen yüzde 4’lük zammı protesto ederek, ek zam talebinde bulundu.

Paylaş

Büro Emekçileri Sendikası ( BES) Mersin Şube binasında ‘ Ek Zamlar’ ile ilgili basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada konuşan BES Şube Sekreteri Kemal Göçmen, ‘Üç dönemdir AKP ile sendikası Memur Sen arasında imzalanan satış sözleşmelerinin kamu emekçilerine getirisinden çok götürüsü olmuştur. İmza altına alınan buçuklu zamlar, kamu emekçilerinin beklentilerini karşılamak bir yana, sadece 2017 kayıplarını dahi karşılamaktan uzaktır. Bu nedenle biz emekçiler ek zam talep ediyoruz’ dedi.

Memur-Sen ve hükümet arasında imzalanan satış sözleşmesinin sonuçlarının kamu emekçilerinin daha da yoksullaşmasına neden olarak yüzde 4’lük zamları bardolarımızda gördük diyen BES Şube Sekreteri Kemal Göçmen, kamu emekçilerinin her gün karşıladığı yol ücretinden ya da iş yerinde yediği yemeğin maliyetini bile karşılayamayan zamların kamu emekçilerine kazanım diye yutturulmaya çalışıldığını belirtti.  Göçmen, ‘Mevcut tablo kamu emekçilerinin %99’unun yoksulluk sınırı altında maaş aldığını göstermekle birlikte en düşük memur maaşının 2.800 TL olması maaşların açlık sınırı rakamlarına doğru yaklaştığını göstermektedir’ dedi.

TÜİK rakamlarının yalan söylemeye devam ettiğini belirten Göçmen, ‘Kamu emekçilerinin gerek maaş artışlarında, gerekse de kayıplarının karşılanmasında veri olarak alınan enflasyon hesaplamaları emekçileri yoksullaştırmanın aracı haline gelmiştir. Enflasyon hesaplamasında oluşturulan sepette, emekçilerin başta gıda ve barınma olmak üzere zorunlu harcamalarının payı bilinçli olarak düşük tutulmaktadır. Bunca müdahaleye rağmen enflasyon rakamlarında “ %12 ” gibi yeni rekorlarla karşı karşıyayız’ dedi.

15 yıllık AKP iktidarında ortaya konulan vergi uygulamalarının her geçen gün vergi adaletsizliğini daha da derinleştirdiğini vurgulayan Göçmen, ‘Gelir durumuna bakılmaksızın herkesten aynı oranda alınan dolaylı vergilerin vergi gelirleri içerisinde oranının %70 olması çarpık ve adaletsiz vergi sistemimizi resmederken, bu işleyiş gelir dağılımı eşitsizliğini de körükleyen bir sonuca yol açmaktadır. Sendikamızın bu alanda talepleri net ve açıktır, yıllardır vergide adalet talebini mücadelesinde şiar edinen sendikamız; Açlık sınırı rakamının vergiden ve her türlü kesintiden muaf tutulmasını, yoksulluk sınırı rakamının, birinci vergi diliminden vergilendirilmesini, tüketilmesi zorunlu mal ve hizmetlerden dolaylı vergilerin kaldırılmasını savunmaktadır’ dedi.

Ek zam talep ediyoruz diyen Göçmen, ‘Öncelikle büyümede yakalanan%11’lik oran üzerinden dünya birincisi olduk güzellemesi yapan siyasi iktidar bu büyümeden emekçilerin payını vermelidir. Kamuda en düşük maaş yoksulluk rakamı olan 5.238,00 TL seviyesine getirilmelidir. İnsanca yaşayabileceğimiz bir ücret, güvenceli iş güvenli bir gelecek istiyoruz’ dedi. (Mersin/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Güneş: Ne akla ne de ahlaka sığıyor

SONRAKİ HABER

Karel’de imzalanan toplusözleşme işçileri tatmin etmedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa