19 Ocak 2018 01:24

Sincan Arçelik işçileri: Biz grev dedikçe onlar oyun oynuyor

Türk Metal’in üretimi etkilemeyen eylemlerine tepki gösteren Sincan Arçelik işçileri, bir an önce grev kararı alınmasını istiyor.

Paylaş

Sincan Arçelik bulaşık makinesi fabrikası işçileri, MESS’in uzlaşmaz tavrına karşı Türk Metal’in yaptığı basın açıklaması ve 5 dakikalık donma eylemine tepkili. Üretimi etkilemeyen eylemlerin sonuç getirmeyeceğine dikkat çeken işçiler, bir an önce grev kararının alınmasını istiyor. İşçilerin birlik olması gerektiğini söyleyen işçiler, “Biz yan yana olmazsak her zamanki yaptıkları gibi el ele verip satarlar bunlar bizi” uyarısında bulundu. 

Evrensel'e konuşan genç bir işçi 5 dakikalık donma eyleminin göstermelik olduğunu belirterek “Bu işler böyle olmaz. Evcilik oynuyoruz sanki. Pazartesi 8-16 vardiyası 5 dakika durdu sonra ne oldu yine aynı sayıyı çıkardık. Ayrıca tamam 5 dakika durduk ama 16-24 vardiyası neden durmadı, neden tüm fabrika aynı eylemi yapmıyor? Her şey göstermelik. Yani zaten razı değiliz bari her gün bir eylem yap değil mi? Bizi böyle inandırmazlar” dedi. 

SÖYLEYİN İŞ YAVAŞLATALIM

7 yıllık bir işçi ise alınan ve yapılan eylemlerin üretimi etkilemediği sürece bir anlam ifade etmediğini dile getirdi. İşçi şöyle devam etti: “5 dakika durduk ne oldu? 16-24 vardiyasında montaj 1 hattı üretim rekoru kırdı o gün. İşyeri temsilcileri yasalar izin vermediği için daha uzun iş durdurma yapamıyoruz diye açıklama yapıyor. İyi yavaşlatın bandı o zaman. Söyleyin bize biz yavaşlatırız. 1500 çıkmasın o banttan 900 çıksın.” Türk Metal’in “Ürettik, kazandırdık. Artık biz de kazanmak istiyoruz” sözüne atıf yapan işçi, “Madem bu işler para işi, bize kazandırmayana biz de kazandırmayalım” diye konuştu. 

Yine bir genç işçi geçen pazartesi işyeri temsilcisinin “Bugün bant durdurma eylemi yapacağız” sözleriyle heyecanlandığını ama 5 dakika donma eylemi yapılınca hayretler içinde donup kaldığını dile getirdi. “Böyle bir saçmalık olamaz. Biz grev dedikçe adamlar oyun oynuyorlar” diyen işçi, şunları söyledi: “Her şeyi de kılıfına uydurmuşlar. Yok yasalar izin vermiyor. Yok OHAL var... Her şeye bir cevapları var. Hayır yani işinizi yapamıyorsanız çekilin kenara onu da yapmıyorlar. Haram zıkkım olsun ayda bir gün bu adamlara çalışıyorum.”

İŞÇİNİN KENDİ İNİSİYATİFİYLE YAPTIĞI EN UFAK EYLEM ONLARI TEDİRGİN EDİYOR

Metal işçileri ne diyor?
Metal işçileri ne diyor?

Her gün bantta kendi çabalarıyla ses çıkarma eylemi yaptıklarını söyleyen 10 yıllık bir işçi, “Bunu bile hazmedemiyorlar bizim birlikte yaptığımız bu ufacık şey bile sendikayı da patronları da korkutmaya yetiyor. Birlik olduğumuz küçücük şey bile bize bu işi nasıl yapacağımızı gösteriyor. Birlikte olmalıyız. Yok o şuralı yok bu buralı, şunun referansı bilmem hangi beyaz yakalı demeden hepimiz birlikte olmalıyız. Biz yan yana olmazsak her zamanki yaptıkları gibi el ele verip satarlar bunlar bizi” diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘Sesimizi duysunlar diye illa kendimizi yakmamız mı lazım!’

SONRAKİ HABER

Öz İplik-İş’te yolsuzluk itirafı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa