18 Ocak 2018 12:34

Genel-İş: 'Kadro müjdesi’ sevinç değil tedirginlik yarattı

Genel-İş’in belediyelerdeki taşeron işçilerle yaptığı toplantılarda kadro 'müjdesinin' işçilerde sevinç değil tedirginlik yarattığı vurgulandı.

Paylaş

Genel-İş’in belediyelerdeki taşeron işçilerle yaptığı toplantılarda kadro “müjdesinin” işçilerde sevinç değil tedirginlik ve belirsizlik yarattığı vurgulandı. 

Belediyelerde çalışan taşeron şirket işçileri belediye şirketlerine geçiş için başvurularını tamamladı ve komisyonlardan gelecek cevabı beklemeye başladı ancak işçilerin kafasında geçiş aşamasında dair soru işaretleri bulunuyor. Soruların başında hak kayıplarının olup olmayacağı, güvenlik soruşturmalarının kapsamı, tabi tutulacakları sınavların içeriği, sendikal örgütlülüğün devamı ve bir sonraki TİS süreci bulunuyor. 

Bu sorulara ilişkin Bornova Belediyesinde örgütlü Genel-İş İzmir 7 No’lu Şube birim birim bilgilendirme toplantıları yapıyor. Son toplantı park bahçelerde çalışan taşeron işçiler ile yapıldı. Uğur Mumcu Kültür Merkezindeki toplantıya şube yöneticilerinin yanı sıra Genel-İş TİS Daire Müdürü Engin Sezgin katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Şube Başkanı Kemal Köroğlu, ilk olarak kadro düzenlemesinin antidemokratik bir şekilde KHK ile çıkarılmasına tepki gösterdi. Köroğlu “Bir gecede işçilerin aleyhine çıkarıldı. Birinci hedefimiz bütün işçilerin başvurularını eksiksiz bir şekilde tamamlamaktı. Bu gerçekleşti. Dün nasıl mücadele ettiysek yarın da yine bu süreçte hak kayıpları olmaması için mücadele edeceğiz. Ayrımsız, şartsız, devlet güvenceli kadro talebimiz de sokakta sürecek. Belediye işçilerine reva görülen kadro değildir” dedi. 

HANİ AYRIMSIZDI?

TİS Daire Müdürü Engin Sezgin müjde olarak sunulan kadronun işyerlerinde sevinç yaratmadığını, aksine işçilerde tedirginliğin ve belirsizliğin hakim olduğunu dile getirdi. Hükümetin kadro düzenlemesini açıklarken hiçbir ayrım ve şart ileri sürmeyeceğini belirttiğini ama aksi yönde davrandığını da ifade eden Sezgin, “İlk başta sınav yok dediler. Sonra sınav getirdiler. Güvenlik soruşturması getirdiler. Bunu da 657’ye göre yapacaklarını belirttiler. Bir yıl ve daha üzeri ceza almamış olmanız gerekiyor, devlete karşı suç işlememiş olmanız gerekiyor. Muhalif olanlar temizlenmeye çalışılıyor. Hani ayrımsızdı, şartsızdı? Düzenleme ile ilgili ilk aşama olan başvuruyu tamamladık ama bu süre içerisinde işçilerden bir canını istemedikleri kaldı dedirtecek şekilde uygulamalarla karşılaştık” dedi.x

‘İLAVE TEDİYE HAKKI DA YOK’

Belediye şirketine geçişin işçilere kadro olarak sunulduğunu ancak ilave tediye hakkının tanınmadığını da ekleyen Sezgin şunları söyledi: “İşe girerken kamu görevlileri için gerekli koşulları arayacaksın ama ilave tediye ödemesine gelince ise belediye şirket işçilerine ‘sen kamu işçisi değilsin’ diyeceksin. Güvenlik araştırmaları sebebiyle de birçok arkadaşımız mağdur olabilir. Belediyelere topluma kazandırma projeleri adı altında hüküm giymiş işçiler alındı. Şimdi o işçileri işten mi çıkaracaklar? Birçok işçiyi kadro beklerken işten çıkarılacaklar. Biz rapor olarak ilgili Bakanlıklara sorunları sunduk. Sınav komisyonlarının içeriği de belli değil. Bunun da sürecini takip edeceğiz. Bu süreçte kimsenin mağdur olmaması lazım. Daha işimiz bitmedi. Bunun mücadelesine diğer sendikaların da katılması lazım.” 

‘DIŞI KADRO İÇİN TAŞERON’

Hükümetin kadro düzenlemesini “Dışı kadro içi taşeron olarak” tanımladıklarını da ifade eden Sezgin, “Çünkü işçilere ‘2020 yılının ortalarına kadar Yüksek Hakem Kurulunun belirlediği haklar dışında hak alamayacaksınız’ deniliyor. TİS hakkınız varmış gibi olacak ama ücret ve mali haklarda yüksek hakem sınırı aşılamayacak. Bunun kabul edilecek bir yanı yok. Biz tüm işçileri kapsayacak şekilde süresi geldiğinde yetki başvurularında bulunacağız. Ücret ve mali haklarla ilgili sınırlamaları da mücadele ile zorlayacağız. Bu süreç bekleyerek geçmez. Yıllardır zaten ötelendik. Biz haklarımızı bir an önce belli bir noktaya getirmek için mücadele edeceğiz. Bunu örgütlü olduğumuz sürece yapabiliriz. Çalışma koşullarımıza dair sorunlarımızı çözecek toplusözleşmeler yapacağız hep beraber” dedi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

An Duo albüm konseri, Hüseyin Turan’ın katılımıyla yapılacak

SONRAKİ HABER

TCDD’de ölüme davetiye çıkarılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...