18 Ocak 2018 06:52

Dünyanın en büyük su altı mağarası Mayalara ışık tutacak

Meksika'da 347 km'lik yer altı su kanallarının birbirine bağlı olduğu ortaya kondu. Bu gelişmenin Maya kültürüne ışık tutması bekleniyor.

Paylaş

Meksika’nın doğusunda dalgıçlar dünyanın en büyük su altı mağaraları olduğu düşünülen subatanların birbirine bağlı olduğunu ortaya koydu.

Reuters'in haberine göre aylar süren araştırmaların ardından Yucatan yarımadasındaki 347 km’lik yer altı su labirentlerini ortaya çıkaran Gran Acuifero Maya (GAM) projesi, antik Maya uygarlığına ışık tutmayı hedefliyor.

Meksika

SUBATAN: KAYA VEYA KAYALIK ARAZİDE BULUNAN VE İÇİNDEKİ SUYUN SIZMASIYLA OLUŞAN ÇUKUR

Dalgıçlar, 263 km’lik Sac Actun mağara sistemi ile 83 km’lik Dos Ojos mağara sisteminin birbiriyle bağlantılı olduğunu ortaya çıkarırken su altı arkeoloğu Guillermo de Anda, “olağanüstü” olarak tanımladığı keşiflerin bölgenin zengin kültürünü anlamak için çok önemli olduğunu belirtti: “İspanya’nın fethi öncesi büyük yerleşimler, ritüeller ve ziyaret bölgelerinin nasıl ortaya çıktığını kavramamıza olanak tanıyor.”

Meksika

Yucatan yarımadası, Maya uygarlığından kalma abidevi kalıntılarla dolu. Pek çok Maya kentinin subatanlarla birbirine bağlandığı biliniyor. Bu subatanlar Mayalar için dini öneme sahipti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İzmir’de rüzgar kemeri devirdi, vapur seferleri iptal oldu

SONRAKİ HABER

4 ilde ESP ve SGDF'lilerin evlerine baskın: 5 gözaltı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...