18 Ocak 2018 05:11

Viyana’daki Suriye görüşmelerinin tarihi açıklandı

BM, Suriye görüşmelerinin 25-26 Ocak'ta Viyana’da yapılacağını duyurdu. Toplantı Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’nin hemen öncesine denk geliyor.

Paylaş

Birleşmiş Milletler, Suriye görüşmelerinin 25-26 Ocak'ta Viyana’da yapılacağını duyurdu. Toplantı 29-30 Ocak’ta Rusya’nın evsahipliğinde yapılacak Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’nin hemen öncesine denk gelecek.

DW Türkçe’nin haberine göre, Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, BM nezdinde yürütülen Suriye görüşmelerinin 25-26 Ocak tarihlerinde Avusturya’nın başkenti Viyana'da düzenleneceğini açıkladı. De Mistura'nın ofisinden yapılan açıklamada Suriye hükümeti ile muhalefet heyetlerine Viyana'daki "özel toplantı” için davetiyelerin gönderildiği bildirildi.

Toplantının BM'nin yürüttüğü Cenevre görüşmeleri kapsamında yapılacağı ve toplantıda anayasa ile ilgili konuların konuşulacağı aktarıldı.

De Mistura’nın her iki taraftan da katılım beklediğinin belirtildiği açıklamada, "De Mistura heyetlerin Viyana'ya onunla ve takımıyla önemli katkı sağlamaya hazır olarak gelmelerini bekliyor” denildi.

Açıklamada toplantının lojistik sebeplerden ötürü BM'nin Viyana’daki merkezinde yapılacağı ifade edildi.

CENEVRE SONUÇSUZ KALMIŞTI

Cenevre'deki Suriye görüşmeleri, yapılan sekiz turun ardından 14 Aralık 2017 tarihinde bir sonuca varılamadan sona ermişti. Suriye hükümeti ve muhalefet temsilcileri görüşmelerde doğrudan aynı masaya oturmamış, BM Özel Temsilcisi taraflarla ayrı ayrı buluşarak görüşmeleri yürütmüştü.

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Koalisyonu'nun basın sözcüsü Ahmed Ramazan
Suudi Arabistan destekli Suriye Müzakere Yüksek Komitesi Salı günü yaptığı açıklamada Viyana'da yapılacak görüşmelere katılacağını bildirdi. Aynı gün bir açıklama yapan Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Koalisyonu'nun basın sözcüsü Ahmed Ramazan da heyetlerinin Viyana'daki toplantıda bulunacağını belirtmişti.

SOÇİ'NİN HEMEN ÖNCESİNDE

Viyana'daki Suriye toplantısı, Rusya'nın Türkiye ve İran ile birlikte 29-30 Aralık tarihlerinde Soçi'de gerçekleştireceği Suriye Ulusal Diyalog Kongresi'nden birkaç gün öncesine denk geliyor.

Suriye'deki bütün etnik grupların katılımının hedeflendiği Kongre'ye geçtiğimiz ay 40 kadar Suriyeli muhalif grup katılmayacaklarını açıklamıştı. Bu gruplar arasında Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Koalisyonu, İslamcı Ahrar'uş Şam ile ABD destekli Mutasım Tugayı da bulunuyor.
Soçi'deki Suriye Ulusal Diyalog Kongresi'ne katılmama kararı alan gruplar, bu toplantıyı Rusya'nın Cenevre merkezli BM barış sürecini baltalama çabası olarak nitelendirdiklerini ifade etmişlerdi.

Cenevre görüşmelerinde muhalif heyetin başmüzakerecisi olan Suriye Müzakere Yüksek Komitesi Başkanı Nasır Hariri ise Salı günü yaptığı açıklamada, heyetlerinin Soçi'ye henüz davet edilmediğini ifade etmişti.

Hariri, "Genel kanı Soçi'ye gitmeme yönünde. Bu konu hakkındaki kişisel görüşüm şudur ki, mevcut haliyle Soçi'ye katılmamız kabul edilemez” demişti. (DIŞ HABERLER)
 

ÖNCEKİ HABER

AYM Başkanı Arslan, AİHM'yi ziyaret edecek 

SONRAKİ HABER

Medya, Afrin seferinde!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...