13 Ağustos 2012 05:06

Burhaniye’de Suriye paneli

EMEK Partisi (EMEP) Burhaniye İlçe Örgütü, Suriye’de yaşanan gelişmeleri değerlendiren bir panel düzenledi. Konuşmacı olarak Evrensel Gazetesi Yazıişleri Müdürü Fatih Polat, Yazar ve Ortadoğu Uzmanı Faik Bulut ve Radikal Gazetesi’nden Deniz Zeyrek’in katıldığı panele ilgi de yoğun oldu. Temmuz ayı içerisinde Suri

Burhaniye’de Suriye paneli
Paylaş
C. Saffet Yılmaz

‘OSMANLICILIK ÜZERİNDEN MÜDAHALE’

Emperyalistlerin, Ortadoğu’daki çıkarları için ilk başta Turancılık üzerinden Türkiye’ye biçtikleri rolün günümüzde AKP Hükümeti tarafından Osmanlıcılıkla yürütüldüğüne dikkat çeken Bulut ise, Hükümetin Osmanlıcılık fikri üzerinde bölge ülkelerine müdahale ettiğini belirtti. Hükümetin, Arap ülkeleri üzerinden kendi sermaye grubunu yaratmaya çalıştığını ve 2023 için planlar yaptığını kaydeden Bulut, sözlerini şöyle sürdürdü: “AKP’nin bazı yöneticileri, Sezai Karakoç adlı İslami düşünürün öğrencisidir ve bu şahsın ‘Ortadoğu İslam Federasyonu’ adlı bir projesi vardır. Bu projede, Türkiye’nin öncülüğünde ve himayesinde bölgede federe bir İslam birliği oluşturmak vardır. Ortadoğu’da oluşacak yeni modelde Mısır, Libya, Suriye gibi farklı ülkelerin tümünde AKP modeli İslami değerlere sahip iktidarlar hedeflenmektedir. AKP’nin Karakoç modeli yerine Amerikancı bir modele hizmet ediyor olmasının ardından Sezai Karakoç bir açıklama yaparak ‘Ben böyle bir oluşum istememiştim’ sözleriyle hoşnutsuzluğunu dile getirmişti.”

Fatih Polat ise Sovyetlerdeki sosyalizmin varlığı ile belirlenen iki kutuplu dünyada bu duruma Suriye’nin de içerisinde bulunduğu bu coğrafyanın yaşadığı artçılar olarak bakmanın önemli bir payı olduğuna dikkat çekerken bu yaşananlar için belki arap sosyalizmi denilemeyeceğini ama batıya karşı bir tepkinin bir sonucu olduğunu söyledi. Polat, bu coğrafyada yönetimlerin Sovyetlere daha yakın durarak kendi zaaflarını da tölere ettiğini belirtti. Bu ülkelerde yaşananların farklılıklar göstermesine karşın tarihsel açıdan bakıldığında da ortak benzerliklerin de bulunduğuna dikkat çekti Fatih Polat konuşmasının devamında Suriye ye müdahalenin ırak ve Libya da olduğu gibi uçak ve bombalarla gerçekleşecek bir saldırı olmayacağını düşündüğünü belirtti. Deniz Zeyrek konuşmasında ağırlıklı olarak Türkiye’nin Suriye politikası üzerinde durarak, Türkiye’nin izlediği Suriye politikası sonucu tüm arap ülkeleri ile olan ekonomik ilişkilerinde zarara uğratıldığına vurgu yaptı. Zeyrek, Türkiye nin Suriye politikasını, Arap baharı öncesi ve sonrası olarak iki bölüm halinde ele almak gerektiğini söyleyerek. Suriye’nin A. Öcalan’ı 1998'e dek sakladığını ve bu durumun iki ülke arasındaki ilişkilerin sürekli gerilimli olmasını doğurduğunu da sözlerine ekledi. Bir dönem Türkiye İsrail yakınlaşmasının da Suriye ile ilişkilerin bozulmasında rol oynadığını söyleyen Zeyrek ‘’Türkiye İsrail’e ne denli yakın oluyorsa Suriyeye de o kadar uzak oluyordu’’dedi. (Burhaniye/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Clinton’la görüşenler Meclise de gelmeli

SONRAKİ HABER

Ankara’da ‘Savaşa hayır’ paneli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...