17 Ocak 2018 22:25

Barzan Ağlıyor...

Yazar Bûbe Eser, Barzan Ağlıyor adlı romanında Barzan’da Baas rejiminin katlettiği 180 bin insanın akıbetini soruyor.

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Kürt Yazar Bûbe Eser, İsveç’in başkenti Stockholm’deki Kürt Kütüphanesinde düzenlenen toplantıda, geçtiğimiz yılın aralık ayında  yayımlanan ‘Barzan Digiri’ kitabınının tanıtımını yaptı. Kürtçe basılan kitap Saddam Hüseyin rejiminin Kürtlere yönelik gerçekleştirdiği Enfal Soykırımı sırasında Barzan yöresinde gerçekleştirdiği katliamlara ışık tutuyor. 

Eser, Enfal denildiğinde herkesin aklına Halepçe’nin geldiğini ancak Baas rejiminin Enfal kampanyası adı verilen soykırım sırasında 180 binin üzerinde Kürt’ü katlettiğini, on binlerce insanın bugün bile yakınlarının akıbeti ve mezarları konusunda bilgileri bulunmadığını söyledi. 

Saddam Hüseyin’in en büyük katliamlardan birini 1983 yılında Barzan bölgesinde gerçekleştiğine, Baas rejiminin askerleri tarafından gözaltına alınıp götürülen 12 yaşın üzerindeki 8 bin Barzanlı’nın bir daha topraklarına dönemediğine ve bunlardan 500’nün cesetlerinin 2006 yılında Bağdat’ın güneyindeki toplu mezarlarda bulunduğuna dikkat çekti. 

Kitap hakkında gazetemize açıklamalarda bulunan Eser, 8 bin kişinin katledilmesine rağmen bugüne kadar Barzan bölgesinde yaşananların kamuoyuna yeteri kadar yansımasını büyük bir eksiklik götürdüğü için bölgeye giderek araştırmalar yaptığını ve kaybolanların akrabalarıyla görüşmeler yaptığını belirtti.

KİTAP 7 YILLIK ÇALIŞMANIN ÜRÜNÜ

2007 yılında Barzan bölgesinde yapılan katliamları araştırmak amacıyla Barzan’a gittiğini ve orada kaldığı 1 yıl içinde 250-300 civarında aileyle teker teker görüştükten sonra Barzan Katliamı’nı anlatan bir tiyatro oyunu yazdığını belirttikten sonra son kitabı hakkında şunları söyledi:

“Barzan Ağlıyor kitabı daha önce yazdığım tiyatro oyununun romanlaştırılmış halidir. Bu Newroz’dan sonra da ailelerle yaptığım röportajları kitap haline getirip yayımlayacağız. Bu kitap Türkiye’de Kürtçe olarak basıldı ama önümüzdeki aylarda Türkçeye de çevrilip basımı yapılacak.”

Sitav Yayınevi’nin basımını yaptığı kitabın 7 yıllık bir araştırmanın ürünü olduğunu söyleyen Eser, “el Enfal’ın tüm çıplaklığıyla ortaya çıkması ve duyurulmasının gelecekte yeni katliam ve soykırımların engellenmesi için oldukça önemli olduğu” değerlendirmesini yaptı.

20-30 bin civarında insanın, yakınlarının akıbetlerini bilmediğini söyleyen Eser, “Bir insan öldüğünde mezarda, tutuklandığında cezaevinde olduğunu biliriz ama Barzan’da rejimin esir aldığı 8 bin insanın akıbetleri hakkında bir bilgimiz yok. 25-30 yıldır aileleri haber bekliyor ve akıbetlerini öğrenmek istiyor” dedi. 

Eser, bu kitabı yazarak neyi amaçladığı sorusunu da “Benim amacım el Enfal’ın soykırım olarak görülmesi ve kabul edilmesidir. Saddam Rejimi el Enfal’la bir halkı yok etmek ve tarihten silmek istemiştir. Bu sıradan bir katliam olarak görülemez. Nasıl ki Ermeniler ve dünya kamuoyu 1915 Ermeni Soykırımı’nın hesabını hâlâ soruyorsa el Enfal Soykırımı’nın da aynı şekilde kabul edilmesi gerekir” diyerek yanıtladı.

El Enfal’ın sadece Irak ve İsveç tarafından kabul edilmesinin yeterli olmadığını söyleyen Eser, “Demokratik tüm ülkeler ve Birleşmiş Milletler el Enfal’ı bir soykırım olarak kabul edene kadar çabalarımızı sürdürmemiz gerekir” şeklinde konuştu.

BÛBE ESER KİMDİR?

Mardin’in Derik ilçesinde 1955 yılında dünyaya gelen Eser, Ankara’da yüksek eğitimini gördüğü yıllarda 1980 askeri darbesinden sonra tutuklanarak işkenceden geçirildi. Serbest bırakıldıktan sonra İsveç’e iltica eden Eser’in Jinayek, Sino BU Efendi, Zewaca Sas, Rastiye Me, Diroka Rûres ve Gardiyan adlı roman ve tiyatro oyunları bulunuyor. Eser’in Diyarbakır Cezaevlerindeki işkenceleri anlatan Gardiyan adlı eseri Türkçe, İsveççe ve Yunancaya da çevrildi.

ÖNCEKİ HABER

Kalbe gömülür, şiire bürünür şehir

SONRAKİ HABER

Trump, CNN muhabirini Oval Ofis'ten kovdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa