Katalonya Meclisinin yeni başkanı Torrent

Katalonya'da Esquerre Republicana Partisi Milletvekili Roger Torrent, Katalonya Parlamentosunun yeni meclis başkanı seçildi.

17 Ocak 2018 13:22
Paylaş

İspanya’nın Özerk Katalonya Bölgesi Parlamentosu’nda yapılan meclis başkanlığı seçiminde bağımsızlık yanlısı Esquerre Republicana Partisi millet vekili Roger Torrent Katalonya Parlamentosu’nun yeni meclis başkanı seçildi. Seçimde Katalan hükümeti başkanı Carles Puigdemont ve Brüksel'deki diğer vekiller oy kullanamadı.

38 yaşındaki Torrent İspanyol Merkez Partisi Ciudadanos’un Katalonya kolu Ciutadans’ın adayı María Espejo-Saavedra ile yarıştığı meclis başkanlığı seçiminde 56 hayır oyuna karşılık 65 evet oyuyla meclis başkanı seçildi.

Vekil meclis başkanı ve meclisin en kıdemli vekili Ernest Maragal sonuçları açıklarken böyle bir anayasal oturum ilk kez hükümet koltukları boşken gerçekleştiğine dikkat çekip “Günaydın Başbakan ve Katalan hükümeti üyeleri demek isterdim ama burada değiller, bazıları hapiste bazıları sürgünde…” dedi. 

Eski başkan Puigdemont’un da aralarında olduğu Brüksel’deki millet vekilleri vekaleten oy kullanmak istemedi. İspanya hükümeti Salı günü Belçika’daki millet vekillerinin uzaktan seçime dahil olması halinde Anayasa Mahkemesi’nde itiraz edeceklerini söylemişti. 

KATALAN PARTİLERDEN PUİGDEMONT'A DESTEK

Katalonya’da hükümet kurma çalışmaları da devam ediyor. Bağımsızlık yanlısı iki parti, Eski Başkan Carles Puigdemont’un görevine dönmesini istediklerini açıkladı. 

Katalonya Cumhuriyetçi Sol Parti ile Katalonya İçin Birlik Partisi yayınladıkları ortak bildiride Carles Puigdemont’un başkanlığında anlaştıklarını duyurdu. Bürksel’de bulunan Puigdemont’un yeniden başkan olamayacağını savunan Madrid hükümeti, ise bölgesel partilerin Puigdemont isminde ısrar etmesi durumunda Katalonya’nın özerklik statüsünü askıda tutmakla tehdit ediyor. Puigdemont’un İspanya’ya dönmesi durumunda ise tutuklanacağı tahmin ediliyor. (DIŞ HABERLER)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Yazarı, okuru, dağıtıcısı binlerce genç olan bir dergi!

SONRAKİ HABER

Eğitim sisteminde neler değişse?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...