17 Ocak 2018 11:58

Jeotermal faturaları Sarayköy halkının çilesi oldu

Sarayköy’de jeotermal dağıtımının enerji şirketine devredilmesinden sonra ısınma faturaları Sarayköylülerin çilesi haline geldi.

Paylaş

Hilmi Mıynat 
Denizli

Denizli’nin Sarayköy ilçesinde birçok ev ilçenin doğal kaynağı olan jeo-termalle ısınıyor. Jeotermalin bir enerji şirketine devredilmesinden sonra halkın fatura çilesi bitmedi. Geçen kış uçuk fiyatlara karşı yapılan imza kampanyası ve kamuoyu baskısı ile yarıya indirilen faturalar bu yıl yeniden Sarayköy halkının gündeminde. 

Geçen yıl başlatılan imza kampanyasının ardından şirketin, bir defaya mahsus indirim yapılacağını, seneye aynı indirimin yapılmayacağını söylediğini belirten bir esnaf, “Belediye başkanı seçim vaadi olarak 80 liraya ısınacaksınız dedi. Şirket de ‘bu paraya imkansız zarar ederim’ demiş. Geçen yıl halkın tepkisi ve karşılıklı görüşmelerle bir şekilde indirim yapıldı. Bu kez aynı indirimin yapılacağını sanmıyorum” diye konuştu. 

100 metrekare olmayan evine 700 lira fatura geldiğini söyleyen bir vatandaş ise ; “Bu sene ilk 15 gün bakım onarım ve ilk ısınma süreci kapsamında ücret talep edilmeyecek dendi. Erkenden yaktılar ama gelen faturaya değil ilk 15 gün 1 ayın kullanım bedelini yansıtmışlar”dedi.

Eve gelen vanayı yarım açtığı ve evden çıkarken kapatarak tasarruf yaptığı halde 265 lira fatura geldiğini belirten bir emekli öğretmen de; “Kullandığım gaz bedeli 160 lira, 40 lira vergi bir de 65 lira ana boruların ana binaya girişte ve merdiven boşluğunda kaybettiği ısının bedeli var. Yani şirket benim evime gelene kadar harcanan enerjinin faturasını da bana yüklüyor. Emekli maaşıyla 265 lira ödemek zorundayım üstelik doğru düzgün ısınamıyoruz bile.” ifadelerini kullandı. 

Elektrik Mühendisi Cevat Uçman konuyla ilgili; “Geçen yıl alınan bazı ücretler imza kampanyasının ardından alınmıyor olabilir fakat kw/s ücretini artırarak dengelediler. 200 lira gelen ev de var 600 lira gelen de. Üstelik kış henüz gelmiş değil. Geçen yılın bu vakitlerine göre havalar henüz soğumadı. Öte yandan doğalgaz gelecek deniyor ama kaç yıla gelir belli değil. Isı yalıtımı olan ve tasarruf yapanların faturası az gelmiş olsa da halkın ısınma sorunu halen çözülmüş değil” değerlendirmesinde bulundu. 
 

ÖNCEKİ HABER

Rize'de eğimli binalara demir direkli ‘önlem’

SONRAKİ HABER

Hastane bilgi işlem çalışanları kadro talep etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...