17 Ocak 2018 11:49

Rize'de eğimli binalara demir direkli ‘önlem’

Rize'de dolgu zemin sebebiyle yan yatmaya başlayan binalara vatandaşlar tarafından demir direkli 'önlem' alınmaya başlandı.

Paylaş

Rize'de deniz dolgusu üzerinde yer alan ve teknik incelemede riskli çıkan binalarla ilgili tartışmalar sürüyor. Dolgu zemindeki kayma nedeniyle yan yatmaya başlayan binalarda gün geçtikçe artan eğim korkutuyor. Vatandaşlar demir direklerle desteklemeye çalıştığı binalar için kendince önlem almaya çalışıyor. Yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya binalarda ise, genellikle başka yerden ev tutamayan yoksullar oturuyor. Tehlike oluşturan binaların bazıları için ‘riskli yapı’ raporu hazırlandı. Kentsel dönüşüm projesi kapsamında yıkımı gündeme gelen binalarla ilgili henüz bir adım atılmadı.

‘YETKİLİLER FOTOĞRAF ÇEKİP GİDİYOR’

Riskli binalardan birinde dairesi bulunan, DHA’ya konuşan Sabri Yılmaz, binaların kendilerini korkuttuğunu ancak gidecek yerleri olmadığını belirterek, “Bu evlerde oturanlar tedirgin uyuyorlar. Çaresiz olanlar buradan daire satın alıyorlar. Maalesef büyük risk var ama yetkililer senede bir fotoğraf çekip gidiyorlar” dedi.

Söz konusu binalardan birinde kiraladığı dairede oturan Ramazan Koçal ise tehlike olmadığını savundu. Binaların sağlam olması için balkon altlarının direkle desteklediğini belirten Koçal, “İleriye dönük tehlike olabilir. Benim oturduğum dairemde az çatlak var. Üst dairelerde daha çok olabilir. Normalde 700 lira kirası olurdu ama bu sorundan dolayı 500 liraya oturuyoruz" ifadelerini kullandı. 

‘BÖLGE HALKIYLA KONUŞARAK ÇÖZÜLMELİ’

Gazetemize konuşan İnşaat Mühendisleri Odası Rize Temsilcisi Murat Yazıcı, demir direklerin bu binalar için bir çözüm olmayacağını ifade ederek bu binalarda teknik incelemeler yapılması, sorunun bilimsel bir yaklaşımla ele alınması gerektiğini söyledi. Yazıcı “Kentsel dönüşümü iyi düşünüp değerlendirmek, oradaki mal sahipleriyle konuşularak sorunu çözmek gerekiyor. Ben yıkılacak binaların yıkılıp yerinde yenisinin yapılmasının, kalanının da değerlendirilip kendi içinde bunun yapılmasından yanayım” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

CHP leader Kılıçdaroğlu called judicial board either do their job properly or resign

SONRAKİ HABER

Jeotermal faturaları Sarayköy halkının çilesi oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa