Çevirmen Hüseyin Saygılı son yolculuğuna uğurlandı

Evrensel Basım Yayın Fransızca Editörü ve Çevirmeni, EMEP Üyesi Hüseyin Saygılı, Ankara'da düzenlenen törenin ardından memleketine uğurlandı.

17 Ocak 2018 10:26
Paylaş

OHAL KHK'sı ile kapatılan Evrensel Basım Yayın'ın Fransızca Editörü ve Çevirmeni, Emek Partisi Üyesi Hüseyin Saygılı, yoldaşları ve sevdikleri tarafından düzenlenen cenaze töreninin ardından defnedilmek üzere memleketi Maraş'a uğurlandı. 

Fransa'da geçirdiği kalp ameliyatının ardından yaşamını yitiren Saygılı için partisi ve Emek Gençliği tarafından Emek Partisi Mamak İlçe Örgütü önünde düzenlenen törende, tabutu parti bayraklarına sarıldı, üzerine karanfiller bırakıldı. “Hüseyin yoldaş ölümsüzdür”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm” sloganlarının atıldığı törende, yoldaşları, ailesi, yakınları, sevdikleri ve mücadele arkadaşları Saygılı'yı son yolculuğuna uğurladılar.

'ONUN KARARLILIĞIYLA CEVAP VERMEMİZ GEREKİYOR'

Hüseyin Saygılı cenaze

Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan, Hüseyin Saygılı'nın bıraktığı mirasın mücadelelerine ışık tutacağını söyledi. Gürkan, “Kararlılık, sabır, inat ve mücadeleye olan inanç... İşte en zorlu dönemlerde Hüseyin Saygılı, gösterdiği tutumla bu sınavlardan başarıyla geçti. Biz de Hüseyin arkadaşımızın geçtiği zorlu süreçlere benzer bir süreçten geçiyoruz. İktidarın hızla faşizme yöneldiği bu dönemde, iktidarın siyasal gericiliğine, baskısına, şiddetine karşı Hüseyin Saygılı'nın kararlılığıyla cevap vermemiz gerekiyor. Bu iktidarın sömürü sistemini devam ettirecek ve bütün emekçi sınıfların yaamını cehenneme çevirecek politikalarına karı Hüseyin Saygılı'nın işçi sınıfına olan inancıyla cevap vermemiz gerekiyor” dedi. 

ABİ SAYGILI: HÜSEYİNLERİ ÇOĞALTALIM

​​​​Hüseyin Saygılı cenaze

Hüseyin Saygılı'nın abisi Mehmet Saygılı, “O bizim en küçüğümüzdü, ben onun abisiyim. Hep önden koşardı, önümüzden giderdi, en hızlımızdı. Fakat bu sefer ölümde önüme geçmesini içime sindiremiyorum.” dedi. Kardeşi Saygılı’nın onurlu bir yaşam sürdürdüğünü söyleyen abi Saygılı, kardeşinin yaptığı tüm işleri değiştirmek istediği hayatı düşünerek yaptığını belirtti. Abi Saygılı, kardeşi ile gurur duyduğunu belirterek “Onun gidişini hiç içimize sindiremeyeceğiz ama sizinle ne kadar birlik olursak o kadar dayanma gücümüz artacak, onun için buradaki bütün yoldaşlarına dostlarına sağ olun, var olun, birlik olun, çoğalın ve Hüseyinleri çoğaltalım diyorum” dedi. 

‘ÖZENİ VE TİTİZLİĞİ ÖRNEK OLDU’

Hüseyin Saygılı cenaze

Evrensel Basım Yayın Genel Yayın Yönetmeni Cavit Nacitarhan, Saygılı’nın son derece titiz ve özenli bir çevirmen olduğunu söyledi. Nacitarhan, Saygılı’ya bir kitap teslim ettiklerinde her sayfasını, her satırını özenle inceleyip eksikleri ve yanlışları belirttiğini, her sayfayı adeta “çiçek bahçesine” dönüştürdüğünü ifade etti. Saygılı’nın özeni ve titizliğinin hem genç kuşaklar hem de kendileri için örnek olduğunu dile getiren Nacitarhan, “Uğurlar olsun Hüseyin yoldaş, insanlık tarihi seni unutmayacak” dedi.

Törene Emek Partisi yöneticileri ve üyeleri, Emek Gençliği üyeleri, KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen, Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, BES Genel Başkanı Serpil Akdoğan, Kültür Sanat Sen Genel Başkanı Yavuz Demirkol, KESK ve bağlı sendikaların merkez ve şube yöneticileri, Hüseyin Saygılı'nın eşi Eğitim Sen Ankara 1 No'lu Şube Başkanı Sultan Saygılı'nın eğitim emekçisi arkadaşları, CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm, Ankara 78'liler Derneği Başkanı Hüseyin Esentürk, Mamak'ta bulunan Tuzluçayır Kadın Dayanışma Derneği üyeleri, Kızkardeşi Derneği üyeleri ile çeşitli siyasi parti, yöre dernekleri ve demorkatik kitle örgütleri temsilcileri, Çevirmen Hayri Kurtgözü, Ankara Üniversitesi'nden ihraç edilen Akademisyen Mustafa Kemal Coşgun, Kor Kitap Genel Yayın Yönetmeni Onur Öztürk ve Çevirmen Olcay Geridönmez de katıldı.

'MÜCADELENİN İHTİYAÇLARINA GÖRE KONUMLANDI'

Hüseyin Saygılı'nın çocukluk arkadaşı ve yoldaşı İsmail Boyraz, 1985 yılında tanıştığı Hüseyin Saygılı'nın bugüne kadar hiçbir sorumluluk ve görevden kaçmadığını söyledi. Üniversiteden sonra da çalıştığı her alanda insanların sevgisi, saygısı ve dostluğunu kazandığını belirten Boyraz, “Son derece mütevazı bir kişiliği vardı. Asla kendisini kimseden üstün görmezdi. İnsanlarla ilişkisinde yapmacık davranıştan uzak, esprili ve doğaldı. Hüseyin yaşama bakışında ve mücadelesinde her zaman pozitif ve inançlı biriydi. Onda karamsarlık ve kötümserlik duygusu yoktu. Hüseyin için her sorunun bir çözümü vardı. Çünkü o ideolojik olarak kendisini sağlam yetiştirmiş, Marksist diyalektiği çok iyi kavramıştı” dedi. Saygılı'nın üniversitenin ardından kendisine nerede ihtiyaç varsa o alanda çalıştığını vurgulayan Boyraz, kendisini mücadelenin ihtiyaçlarına göre konumlandırdığını söyledi. (Ankara/EVRENSEL)

Hüseyin Saygılı cenaze

HÜSEYİN SAYGILI İÇİN PARİS’TE DE TÖREN YAPILDI

Fransa’daki yoldaşları tarafından Ankara’ya uğurlanmadan önce Hüseyin Saygılı için Paris’te de tören yapıldı. Paris Espace Universal Derneğinde yapılan törende Saygılı’nın hayatına dair şu kesitlere yer verildi: “Hüseyin çocukluğundan beri devrimci bir aile ortamında büyüdü. Ankara Gazi Üniversitesini bitirdi, tarih öğretmeni oldu ama göreve başlamadı. Mezuniyet yılları, aynı zamanda partinin yeniden toparlanma, örgütlenme yıllarıydı. Sonra Adana’da mücadeleye katıldı. Meşakkatli yıllarda işçi basınını dağıtmak için görev aldı. 1990’lı yılların başında ağır hastalığa yakalanınca doktorlar neredeyse umudunu kesmişti. Hüseyin o yıllarda aranıyordu. Neyse ki yoldaşları onu yurt dışına çıkarmayı başardı. Uzun süre hastanelerde tedavi gören Hüseyin Yoldaş, bu zamanı dil öğrenmek için kullandı. Fransızca kitap çevirecek yetkinliğe ulaştı. Çalıştığı alanda sendikacı seçildi. Fransa’da yayımlanan Yaşam Gazetesinin çıkarılmasında görevler aldı; yazılar yazdı, çeviriler yaptı. 2009 yılında Türkiye’ye döndü. Ama sağlık kontrolleri için yılda bir kaç kez Fransa’ya gelip gidiyordu. Türkiye’de kaldığı zamanlar yine Fransız basınını takip ederek bize yazılar gönderdi. Evrensel Basım Yayın editörlüğü ve çevirmenliğini yaptı. ‘İnsanlık Tarihi’ adlı o koca kitabın çevirisini yaptı, Evrensel gazetesine yazılar yazdı. Hastalığının tüm ağırlığına rağmen Emek Partisi’nin faaliyetlerine ve çalışmalarına katıldı. Son nefesine kadar bağlı kaldığın davanı sürdüreceğiz...”

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Eskişehir'de ücretlerini alamayan işçiler grev başlattı

SONRAKİ HABER

BES Samsun: Düzkan atanmadı, sürgün edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...